Românii sărbătoresc, joi, Dragobetele, sărbătoare considerată echivalentul românesc al zilei Sfântului Valentin. În unele zone, această sărbătoare românească a iubirii este marcată pe 28 februarie, 1, 3 şi 25 martie.
Dragobetele se mai numeşte, în funcţie de regiune, ‘Cap de primăvară’, ‘Sântion de primăvară’, ‘Ioan Dragobete’, ‘Drăgostiţele’, ‘Năvalnicul’, ‘Logodna sau însoţitul paserilor’.
Sărbătoarea este specifică zonei de sud a ţării (Oltenia, Muntenia şi, parţial, Dobrogea) şi are o tradiţie milenară prin care se marchează începutul primăverii, renaşterea naturii, a dragostei, a apropierii.
Cu doar o zi înainte de sărbătoare, Căminul cultural Eşelniţa găzduieşte, miercuri seară, un spectacol de poezie şi o paradă de costume dedicate zilei de Dragobete.
Primarul Ioan Ciuru a declarat, pentru AGERPRES, că este pentru prima oară când această sărbătoare tradiţională românească are loc în localitate pentru tinerii îndrăgostiţi. Potrivit acestuia, evenimentul are un dublu scop – pe de o parte reactualizează un obicei străvechi, iar pe de altă parte protejează tinerii împotriva unor sărbători de import, străine spiritului românesc.
La Târgu Mureş, sub sloganul „Iubeşte româneşte”, Cluburile Studenţeşti Liberale organizează, tot miercuri seară, a IV-a ediţie a Balului Dragobetelui.
Şi la Craiova, miercuri seară, o suită de spectacole sunt organizate, sub genericul ”Dragobete – Cap de Primăvară”, de Primăria din localitate, Teatrul Liric ”Elena Teodorini”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Asociaţia ”Peoples in Difficulty”. AGERPRES
Lasă un răspuns