• Societatea Rompetrol este somată în instanță să achite o datorie restantă la Rafinăria Dărmănești de peste opt miliarde de lei • în același timp, Rompetrol are de recuperat de la fosta rafinărie a lui Corneliu Iacobov 60 de miliarde de lei, sumă cu care s-a înscris deja în tabloul creditorilor care urmează să-și recupereze banii după lichidarea societății
Lichidatorul rafinăriei dărmăneștene, avocatul Alexandru Tabarcea, a intentat proces firmei Rompetrol, care-i aparține omului de afaceri Dinu Patriciu, pentru a-i cere în instanță să plătească o datorie de peste opt miliarde de lei. Potrivit lui Tabarcea, Rompetrol Rafinare are de achitat o datorie mai veche provenită din derularea unor contracte de procesarea a produselor petroliere în anul 2000 și din care trei facturi au rămas neachitate. Cum rafinăria dărmăneșteană este în lichidare, Alexandru Tabarcea, cel care se ocupă în prezent de vînzarea tutoror activelor societății, caută să recupereze cît mai mulți bani de la foștii parteneri de afaceri care nu și-au reglat conturile. „Rompetrol Rafinare a afirmat că nu mai putem cere achitatarea acestei datorii, prescrisă pe motiv că s-au scurs trei ani de la înregistrare fără să mai fi fost pretinsă pînă acum. Eu am găsit în arhiva rafinăriei adresa nr. 748/11.01.2001, prin care Rompetrol recunoaște o datorie de aproape opt miliarde de lei către către Rafinăria Dărmănești. În acest caz, Rompetrol nu mai poate invoca faptul că datoriile s-au prescris”, susține Tabarcea. El mai spune că, potrivit prevederilor legale, reprezentanții firmei lui Dinu Patriciu au fost convocați la sediul lichidatorului pentru a discuta condițiile de returnare a datoriei, dar aceștia nu s-au prezentat, ci au trimis doar o adresă prin care spun că nu recunosc datoriile. De cealaltă parte, Rompetrol susține că „în privința celor trei facturi dreptul este prescris prin curgerea neîntreruptă a trei ani de la data scadenței, facturile fiind emise în lunile iunie și iulie a anului 2000”. În adresa înaintată lichidatorului, Rompetrol precizează că „societatea dumneavoastră ne datorează 60 de miliarde de lei, sumă recunoscută de instanța de judecată. În aceste condiții, considerăm că dreptul la acțiune în ceea ce privește pretențiile formulate este prescris în totalitate”, spune Sorin Potânc, directorul general al soceității Rompetrol Rafinare.
Miza obținerii datoriilor pe care le au foștii partenerii de afaceri către întreprinderea aflată acum în faliment este destul de mare. Chiar dacă nu mai lucrează nimeni la fosta rafinărie a lui Iacobov, cheltuielile de conservare sînt ridicate, ca să nu mai vorbim de faptul că lichidatorul își primește salariul tot din recuperările de lichidități pe care le obține pînă la vînzarea efectivă a bunurilor. Insistența cu care Tabarcea urmărește recuperarea lichidităților se explică și prin faptul că peste o lună, foștii salariați ai Rafinăriei Dărmenști trebuie să-și primească prima tranșă din salariile compensatorii, acordate conform Contractului colectiv de muncă în urma disponibilizărilor. „Eu spun de pe acum că ceea ce s-a întîmplat la Rafinăria Dărmănești, cu protestele noastre și greva foamei, a fost doar încălzirea pentru ceea ce va urma atunci dacă au de gînd să întrîzie cu plata salariilor compensatorii. A fost doar antrenamentul, acesta este mesajul pe care m-au însărcinat oamenii să-l transmit tuturor celor care au putere de decizie în acest sens”, declara, la vremea respectivă, Constatin Ardeleanu, fostul lider de sindicat de la Rafinăria Dărmănești. Conform deciziei judecătorilor sindici, foștii salariați de la Rafinăria Dărmănești urmează să-și primească salariile compensatorii în trei tranșe. Prima rată a fost fixată pe 15 liulie, a doua pe 15 august, iar ultima pe 15 septembrie 2004.
Recuperarea datoriilor, principala grijă a lichidatorului
Este greu de crezut că Tabarcea va face rost de atîția bani pînă atunci, fiind vorba de zeci de miliarde de lei numai pentru prima tranșă, așa că se agață de orice speranță pentru a evita repetarea situației din primăvară, cînd sute de foști salariați ai rafinăriei au protestat zile în șir în fața societății. Tot acesta pare să fie motivul pentru care Tabarcea a somat prin instanță și pe Rafo pentru plata unei datorii de aproape 500 de miliarde de lei, pe care rafinăria oneșteană o are la surata ei din Dărmănești. Cum însă și Rafo are de recuperat cam aceeași sumă de la Rafinăria Dărmănești, Paul Ivașcu, directorul Rafo, a anunțat că datoriile se vor compensa și nu va vira nici un leu în conturile lichidatorului Tabarcea. Motivul pentru care foștii parteneri de afaceri ai lui Rafo refuză cu obstinație să-și achite datoriile este unul destul de logic. Potrivit reglementărilor în vigoare, în cazul în care dintre două societăți care au derulat relații comerciale una intră în faliment, iar între ele au rămas datorii neachitate și de-o parte și de alta, partenerul de afaceri viabil își achită mai întîi datoria către firma intrată în faliment, iar cu datoria pe care o are la rîndul lui de recuperat se înscrie la masa credală, urmînd să-și recupereze banii după ce lichidatorul o scoate la vînzare. Alexandru Tabarcea a anunțat însă încă de la sfîrșitul anului trecut într-un raport că în urma vînzării bunurilor rafinăriei dărmăneștene nu va obține mai mult de 19 la sută din valoarea datoriilor, bani care se vor acorda cu prioritate bugetului statului și apoi principalilor creditori, dintre care numai SNP Petrom figurează cu aproape 7.000 de miliarde de lei. În aceste condiții, ceilalți creditori nu vor mai primi nici un sfanț, așa că fac tot posibilul să nu achite nici ei de datoriile către Rafinăria Dărmănești, urmînd ca ele să se compenseze. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns