De ani de zile atit politicienii cit si oamenii de afaceri ne spun ca românii sint lenesi, puturosi, cu frica de munca sau alte expresii similare. In timp, am ajuns sa acceptam acest mit si sa ne rusinam mereu cind ni se reaminteste acest atribut.
Mitul a inceput sa se darime in momentul in care românii au iesit masiv la munca in strainatate. Pentru o leafa poate mai mica decit cea a bastinasilor, dar mult mai mare decit cea pe care ar fi primit-o in tara, românii munceau de dimineata pina seara fara sa se plinga.
Iata, ca un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene arata faptul ca românii sint pe locul cinci din 27 in ceea ce priveste pofta de munca. Cu un procent al lenesilor (persoane care munjcesc sub 20% din programul nosrmal de lucru) de numai 6,8 la suta, România intrece tari considerate „harnice”, intre care Austria (7,7%), Germania (11.1%) sau Anglia (13,1%).
Daca asa stau lucrurile, atunci de ce ni s-a inoculat ideea ca am fi lenesi?
Eu cred ca din ratiuni de control al maselor. E mult mai usor si convenabil pentru firme sa plateasca salarii mici unor oameni care sint bombardati zi de zi cu ideea ca nu muncesc suficient, ca sint lenesi, ca pierd timpul de munca.
E o acoperire buna si pentru politicienii care nu trebuie sa mai caute alte scuze pentru a explica de ce nivelul salariilor in tara este atit de mic.
Teddy a zis
Acelasi stil de sociolog realist si curajos , aceeasi sinceritate in scriitura. Daca ar fi mai multi jurnalisti ca Razvan Bibire , presa romaneasca ar fi cu adevarat PRESA .