Revista „Veteranul de razboi” (editata de filiala Bacau a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi) ne aduce, in numarul din primul trimestru al anului, o veste trista. De curind, s-a stins din viata, la 90 de ani, Gheorghe Irimia, un om care a trait, zeci de ani, cu un vis exceptional: sa obtina, in pepiniera sa horticola din Radeana (comuna Stefan cel Mare), Trandafirul albastru. Nu avea mijloace materiale deosebite, laboratoare de cercetare, ustensile sofisticate sau materiale biologice de cea mai inalta clasa. Avea, insa, multa experienta de horticultor, o si mai mare pasiune si o ambitie de invidiat. La ferma lui, in Radeana, am ajuns de doua ori. Mi-a aratat fel de fel de soiuri de pomi si plante, unde producea rasaduri si butasi pentru multe dintre comunitatile urbane. Veneau, la el, ingineri, specialisti in domeniu. Cumparau de el. Era vestit pentru maiestrie, dar si mai vestit pentru visul de a obtine, intr-o zi, Trandafirul albastru. „Lumea spune ca nu e posibil – imi explica. Dar eu nu cred ca nu pot ajunge la rezultat. Am reusit o culoare albastru foarte deschis, cum e cerul de vara. Dar nu e destul”.
A adus ceva materiale de prin Olanda, a incercat incrucisari de soiuri in fel si chip. N-a avut hodina. Dar. rezultatul se lasa greu. In lumea vie – spun oamenii de stiinta -, un pigment este o substanta naturala de o anumita culoare, produsa de celulele organismului si care coloreaza tesuturile si lichidele organice cu o culoare specifica acelui pigment. De exemplu, culoarea pielii, a ochilor sau a parului oamenilor este data de cantitati mai mari sau mai mici din pigmentul numit melanina. In lumea plantelor, numai pigmentul delfinidina confera culoarea albastra. Florile in care pigmentul acesta poate fi prezent in mod natural pot avea petale albastre (panselute, petunii sau albastrele). Dar trandafirul, garoafa, crizantema si gerbera nu pot contine acest pigment in mod natural. Prin metode clasice de incrucisare s-au obtinut trandafiri liliachii, precum Blue Moon (Luna albastra). Acum trei ani, insa, presa anunta ca geneticienii ar fi ajuns la un rezultat, la trandafirii de un albastru pur. In 1986, in Australia a fost infiintata chiar o companie cu acest obiect de activitate.
Ghita Irimia nu se compara cu ele, dar a ajuns, poate inaintea multora aproape de reusita. Era un simplu luptator, trecut prin multe in viata, intii printr-un razboi devastator, in primele linii ale fronturilor de Est si de Vest. Apoi, prin tot ce a urmat, timp de aproape 70 de ani, in istoria Romaniei de dupa 1944. Acum vreo 12 ani, cind l-am cunoscut, era tot pe „front”, pe unul al pasiunii cu care facea, la Radeana, horticultura. Pentru ca a iubit intens florile si tot ce asemanam, adesea, cu o floare.
Lasă un răspuns