Maionezele, ouăle fierte sau prăjite, cremele cu ouă și frișcă vor fi interzise de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) în toate unitățile de alimentație publică. Hotărîrea a fost luată ca urmare a numeroaselor cazuri de toxiinfecții alimentare izbucnite în cîteva județe din țară, printre care și Bacăul. Într-un ordin al ministrului Sănătății din anul 1995 se interzice consumul acestor preparate în unitățile de alimentație colectivă, indiferent de anotimp, dar măsura se impune cu mai mare necesitate în perioada caniculară. „Frișca și maionezele vegetale nu sînt interzise, ci doar cele preparate din produse animale. Deci, fast-foodurile în care se vînd preponderent produse cu maioneză pot continua să folosească aceste produse”, ne-a declarat dr. Daniela Lupașcu, șefa Inspecției Sanitare de Stat din cadrul DSP. Totodată, populația trebuie să cunoască și felul în care se poate pune la adăpost de o toxiinfecție alimentară prin consumul de ouă. „Ouălele trebuie cumpărate doar din locurile în care acestea sînt păstrate la maxim 14 grade Celsius. Ouăle expuse în aer liber, la călduri caniculare, odată consumate, pot declanșa toxiinfecții alimentare”, a adăugat dr. Lupașcu. Tot pentru perioada verii, inspectorii DSP mai au în vedere și sterilitatea apei potabile. În următoarele zile, medicii inspectori vor verifica calitatea apei din uzinele de apă, verificînd cu teste rapide concentrația clorului. Prin clorinarea apei de băut se distrug toți germenii care sînt răspunzători de apariția unor îmbolnăviri ca hepatita, sau febra tifoidă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns