Întreprinderile Mici si Mijlocii pot solicita Oficiului Bacau al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDPR) fonduri nerambursabile prin Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” din programul National de Dezvoltare Rurala. „Finantarea – ne-a informat Constantin Becheanu, directorul Oficiului – vine cu sprijinul a doua scheme de ajutor de stat, care se adreseaza industriei agroalimentare si celei forestiere (Schema XS 13/2008 si Schema XS 28/2008). Potentialii beneficiari trebuie sa întocmeasca proiecte care sa respecte criteriile de eligibilitate mentionate în Ghidul Solicitantului aferent fiecarei scheme de finantare”.
In luna mai au fost deja depuse, la Oficiul Judetean Bacau al APDRP 4 proiecte, in valoare de sase milioane de euro (fata de 63 de proiecte de investitii pentru aceste scheme in toata tara, cu o valoare totala eligibila de 87,7 milioane de euro). „Un proiect – a precizat Constantin Becheanu – este pentru investitii in domeniul forestier, doua in panificatie si inca unul in prelucrarea carnii”. Prin Schema XS 13/2008 se sustin financiar Întreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) care proceseaza produse agricole în vederea obtinerii unor produse alimentare, altele decit cele prevazute în Anexa intii a Tratatului Comisiei Europene, precum si a celor care desfasoara activitati de procesare a produselor agricole în vederea obtinerii si utilizarii surselor de energie regenerabila si a biocombustibililor. În acest sens, pentru investitiile care pot beneficia de finantare prin aceasta schema, potentialii beneficiari au depus 29 de proiecte în valoare totala de 36,37 de milioane de euro. Pentru Schema XS 28/2008 au fost depuse, în luna mai, 34 de proiecte în valoare totala de 51,35 milioane de euro (unul in Bacau, de paste 2,2 milioane de euro). În acest domeniu pot obtine sustinere financiara microîntreprinderile din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase.
Jumatate din bani sint nerambursabili
Schemele de ajutor de stat acopera citeva sectoare ale industriei alimentare si de prelucrare a lemnului considerate prioritare pentru România. Prin Schema XS 28 sint finantate proiectele care prevad investitii în silvicultura si exploatarea forestiera (productia de buateni, recoltare, producerea de mangal etc.), în colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontana (ciuperci, fructe de padure, rasini etc.), în prelucrarea lemnului, cu exceptia mobilei sau în depozitare si activitati conexe transportului. Aceasta schema are o alocare de 110 milioane de euro pentru întreaga durata de aplicare. Valoarea maxima a unui proiect ajunge la patru milioane de lei, din care jumatate nerambursabili.
În ceea ce priveste Schema XS 13, sint disponibile peste 118 milioane de euro, pentru proiecte care prevad printre altele fabricarea ciocolatei si a dulciurilor, a pastelor fainoase, a produselor de patiserie si de brutarie, pentru producerea de supe si preparate concentrate, a laptelui praf si chiar a înghetatei. Valoarea maxima a unui proiect este de sase milioane de euro, din care jumatate nerambursabili. In ambele cazuri, valoarea minima a unui proiect este de 5.000 de euro.
Începind cu luna martie si pina în acest moment, beneficiarii FEADR au depus, pentru „Modernizarea exploatatiilor agricole” (Masura 121), „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” (Masura 123) si „Renovarea si dezvoltarea satelor” (Masura 322), în total 2.753 proiecte cu o valoare totala eligibila de peste 2,2 miliarde euro. La Bacau, in luna mai, un proiect a fost depus in Schema XS 13, altul in XS 28, iar doua direct pe Masura 123. In schimb, pe Masura 322, sint deja patru proiecte, in valoare de 8,3 milioane de euro, ia pe Masura 121 un proiect in valoare de 200.000 de euro.
Lasă un răspuns