Cașul de oaie, ouăle și strugurii dau înapoi în fața avalanșei prețurilor din ultimul timp. Crescătorii de oi și negustorii de produse lactate au lăsat din preț 20.000 de lei la kilogramul de caș de oaie, după ce la sfîrșitul lunii august au avut o tentativă prin care au adus prețul la 100.000 de lei pe kilogram. Astfel, cașul de oaie se vinde acum în Piața Centrală din Bacău cu numai 80.000 de lei, chiar dacă unii vînzători, mai pretențioși, afișează și 90.000 de lei pe kilogram. Urda a ajuns la 60.000 de la 80.000 de lei, ca și telemeaua, dealtfel. Un pas înapoi au făcut și negustorii de ouă. Tot în Piața Centrală Bacău, ouăle se vînd acum cu numai 3.600 de lei, față de 3.800 de lei bucata la sfîrșitul lunii august. Pe piața de fructe, prețurile se mențin în general la aceleași niveluri. Cel puțin prunele, merele și perele au aceleași prețuri ca și acum două-trei săptămîni. În schimb, strugurii se vindeau ieri și cu 10.000 de lei, față de 15 – 20.000 de mii de lei în alte zile, iar pepenii au ajuns și la 4.000 de lei kilogramul, deși sînt negustori care mai țin la 7.000 de lei pe kilogram.
Scăderea prețului la unele produse lactate pare în contradicție cu mersul general al pieței din acest sector. Pentru că prețul laptelui a crescut la producători la media de 7.000 de lei pe litru, după scăderea înregistrată la sfîrșitul lunii aprilie. Dar în fermele mai mici, prețul laptelui de vacă abia dacă atinge 5.000 de lei pe litru – la livrările en gros. Fermele mai mari, de peste 10 capete, au în mare parte și utilaje de muls, ceea ce sporește calitatea laptelui, dar și prețul. Acestea pot primi pînă la 10.000 de lei pe litru de la procesatori. Dar prețul variază mult și de la o regiune a țării la alta. Crescătorii de animale primesc, pentru lapte, și o subvenție de 1.760 de miliarde de lei, dar și pentru creșterea în sine a animalelor. Astfel, prima pe cap de oaie este acum de 50 – 150.000 de lei și de la 400 – 500.000 de lei la 750.000 – 3 milioane de lei pe cap de animal. Producătorii spun că a crește acum o oaie sau o vacă este mult mai greu ca în anii anteriori și acuză taxele de pășunat, dar și prețul furajelor pentru iarnă, pentru a nu mai vorbi de transport și de subvenții sau prime care vin cam tîrziu. Creșterea prețurilor urmărește, evident, scumpirile generale de pe piața românească. Prin contrast, producătorii de lapte din mediul rural preferă să dea laptele la porci decît să-l vîndă celor care îl colectează, datorită prețurilor mici – dacă au cui să-l dea.
De asemenea, prerioada de vară a fost una slabă pentru vînzătorii de ouă. Ei vînd ouăle la prețuri mai mici decît cele de producție. Dar pe piață au apărut cerscători de păsări cu ferme care numără numai 100 – 200 de păsări, care aplică cu succes tehnologii moderne, dar care nu amenință încă poziția crescătorilor mari, gen Agricola Internațional Bacău. Strategia acestora este să vîndă cît mai aproape de prețul pieței, pentru a nu prăbuși piața, cu efecte asupra profiturilor. Profitabilitatea este afectată și de prețul furajelor (acum în scădere ușoară), dar și de furnizorii de furaje, care cer plata pe loc. (Petru DONE)
Lasă un răspuns