Din culisele Festivalului
• Vineri noapte, în jurul orei 1.00, a ajuns la Bacău trailerul în care au fost transportate cîteva dintre cele mai vechi autoturisme din țară, care au participat sîmbătă dimineață la „Parada preafrumoaselor mașini”. Nici nu a fost parcat bine trailerul în fața Hotelului Moldova, că a și fost înconjurat de o mulțime de puști ce se întorceau de la spectacol. După ce au cercetat îndelung fiecare mașină în parte, cîțiva tineri mai curajoși au încercat să se apropie mai mult și să atingă măcar caroseria originalelor autoturisme. Paznicul hotelului și-a făcut repede treaba și i-a împrăștiat pe curioși. Băieții au părăsit, ce-i drept, parcarea, dar nu s-au lăsat pînă nu au aruncat cîteva vorbe de duh la adresa cerberului de la hotel.
• Invazie de mașini sîmbătă dimineață în centrul orașului. Reprezentanțele locale ale marilor producători de autoturisme s-au prezentat la „Parada prea frumoaselor mașini” cu cele mai noi modele de mașini produse în ultimii ani. După asurzitoarea demonstrație făcută de participanți, printre norii de fum ridicate de demarajul în trombă al motoarelor, juriul a decis: cel mai original model prezentat în concurs a fost motocicleta Kawasaki Ninja condusă de băcăuanul Radu Duță.
• Printre cei mai tineri participanți la demonstrația de karting ce a avut loc în cadrul paradei s-a aflat și Emma, fata cea mică a primarului Bacăului. Doruțu Sechelariu ar trebui să fie cu mare băgare de seamă. După virajele amețitoare pe care le-a făcut, surioara lui a dovedit că are o pasiune înăscută pentru motoare, așa că nu ar fi exclus ca, peste cîțiva ani, să fie un candidat serios la titlu în cursele de Formula 1.
• Sîmbătă seară, Bacăul a căpătat, preț de cîteva ore, aspectul unui oraș medieval. Dacă, inițial, organizatorii mizau pe prezența a 70-80 de personaje la „Carnavalul Bacăului”, sîmbătă, la orele 20.00, au avut surpriza să se trezească în fața Hotelului Moldova cu mai bine de 300 de participanți. Miza celor trei milioane de lei puși la bătaie de organizatori pentru cel mai frumos costum prezetat în Carnaval a înfierbîntat imaginația participanților. La lumina celor 50 de torțe ținute în mîini de actorii și colaboratorii „Trupei în căruță” și-au făcut apariția saltimbanci, clovni, dragoni, vrăjitoare, vampiri, magi, prinți, prințese și alte personaje de basm. A lipsit, însă, vaporul de șapte metri promis de organizatori. „A fost furat, ca flota lui Băsescu”, a venit, promt, răspunsul lui Radu Bogdan Ghelu. Pînă să ajungă pe scena mare a Festivalului, convoiul a fost condus de mașinile Pompierilor și Poliției. Cea mai grea misiune a fost cea a pompierilor, care stăteau cu ochii cînd pe torțe, cînd pe costumele participanților, confecționate în mare parte din materiale inflamabile.
• Marele Juriu a fost format din Nadine și Octavian Ursulescu. De altfel, prezența lui Octavian Ursulescu a fost o surpriză pregătită din timp de organizatori, dar anunțată doar în ultima clipă. Începînd de joi, Octavian Ursulescu s-a alăturat celor trei prezentatori ai Festivalului: Nadine, Dana Maxim și Augustin Mihăilă. Tot Octavian Ursulescu a fost și cel care a avut ultimul cuvînt la alegerea celui mai original costum prezentat în Carnaval. Cea care a plecat acasă cu marele premiu a fost o actriță în vîrstă de 21 de ani, membră a Trupei în căuruță. Inițial, Marta Adriana Mihai a intrat pe scenă îmbrăcată în vrăjitoare. După cîteva minute, a început, însă, o adevărată demonstrație de striptis, care a adus asistența în delir . După ce a început să își lepede una cîte una hainele largi și mănușile cu ghiare, vrăjitoarea s-a transformat într-o răpitoare prințesă, îmbrăcată într-o elegantă rochie lungă, albă, brodată cu mii de paiete, la care Adriana Mihai a muncit mai bine de trei săptămîni.
• Cum programul trebuia respectat cu strictețe, după desemnarea cîștigătorului, Octavian Ursulescu a urcat pe scenă și a început să facă puțină ordine. Confundat cu unul dintre participanții la concurs, Radu Bogdan Ghelu a primit însărcinare de la Ursulescu să facă bine să strîngă mai iute costumul vrăjitoarei lepedat pe scenă de Adriana Mihai. Radu Bogdan Ghelu era cît pe ce să își piardă mințile atunci cînd a văzut-o pe Nadine urcînd pe scenă. În graba lui de a face mai iute curățenie, era cît pe ce să ia cu el și una dintre cizmele vedetei de la Prima, ce se rătăcise printre mantiile vrăjitoarei. „Ușurel, încălțările sînt ale mele” , l-a readus rapid, Nadine pe năvalnicul Ghelu cu picioarele pe pămînt.
• Se pare că sîmbătă seara vedetele prezente la Festival au cam avut ceva greutăți cu menținerea echilibrului pe scenă. După Nadine, care era cît pe ce să vadă cum este să privești lumea de la podea din cauza vijeliosului Radu Bogdan Ghelu, a venit rîndul lui Dan Bitman de la Holograf să se încurce printre numeroasele cabluri aflate pe scenă. Amîndoi s-au redresat, însă, la timp, așa că micile incidente au fost repede date uitării.
• Record de asistență la concertul de sîmbătă al formației „Holograf”. După ropotul de ploaie care a alungat preț de aproape o oră o bună parte dintre spectatori, după cîteva minute de la urcarea pe scenă a lui Dan Birman, parcă întreg Bacăul se mutase în preajma scenei din fața Bazinului de Înot. Tineri șă bătrîni deopotrivă, fredonau în delir șlagăr după șlagăr, iar prin mulțime nu mai puteai arunca un ac.
• Departe de ochii iscoditoari ai mulțimii, un adevărat spectacol se desfășura în cortul de campanie amplasat în dreapta scenei. Vedetele își schimbau, la repezeală, costumele, iar oglinzile erau scoase iute din geantă pentru ultimele retușuri la machiaj. Tot aici a fost improvizat și au adevărat atelier de coafură. Din economie de timp, nici una dintre vedetele prezente la Festival nu a trecut pe la coafor înainte de a se urca pe scenă. Părul a fost aranjat cu cîteva minute de începerea spectacolului, tuburile de fixativ au fost trecute din mînă în mînă, ocolind stelajele de bere și apă minerală puse la îndemînă pentru invitații mai însetați.
• Pe toată perioada desfășurării Festivalului, parcarea din fața Hotelului Moldova s-a transformat într-o adevărată expoziție de mașini de lux. „Nu toate mașinile de aici sînt ale vedetelor. Majoritatea lor sînt ale clienților hotelului. Mulți dintre invitații la Festival au venit cu microbuzele”, am primit repede lămuriri. O apariție inedită printre luxoasele mașini, era vechea Dacie albă a lui Octavian Ursulescu.
• Au fost, însă, și multe vedete care au ajuns în Bacău doar cu puțin timp înainte de a intra în spectacol și au plecat imediat după încheierea recitalului. Printre cei care au procedat așa s-au aflat fetele de la Blondy, Sofia Vicoveanca și Mioara Velicu. În compensarea cazării de la hotel, vedetele aflate în criză de timp au primit bonuri pentru un plin de benzină. (E.S.)
D’ale carnavalului la „Zilele Bacăului” 2002
• Costumele de carnaval aveau realmente farmec, însă spectatorii
de-o șchioapă erau chinuiți de o întrebare fundamentală: cum
reușeau să meargă cei doi clovni pe picioroange și, mai ales, cum de nu cad? De obicei, răspunsul că au exercițiu și nu este nimic ieșit din comun nu-i mulțumește. Nu de alta, dar năpîrstocii au
experiență în a-și juli nasul și fără picioroange…
• O puștoaică de vreo 11-12 ani, pierdută în marea de oameni,
izbucnise pur și simplu în plîns. Întrebată ce s-a întîmplat, a spus
printre suspine că s-a pierdut de grup și îi este frică să-i caute. Ca să ajungă unde trebuia, a fost nevoie, într-adevăr, de ceva efort.
Culmea, cei căutați au fost descoperiți, deși balamucul se amplifica
cu fiecare minut. Că nu s-a găsit timp nici măcar de un „mulțumesc”, n-ar fi mare lucru. Atît a ajuns educația. Un sfat pentru puștii care se descurcă mai greu în îmbulzeală: căutați să nu vă depărtați de grup! Dacă se întîmplă să vă pierdeți de ceilalți, nu vă pierdeți și capul. Încercați să ajungeți în locuri cunoscute și să mergeți acasă. NU plecați cu persoane necunoscute. Oricîți jandarmi și gardieni publici ar fi, numărut golanilor este, cu siguranță, mai mare.
• Undeva într-o margine, cîteva „domnișoare” a căror vîrstă nu
depășeau decît cu puțin pragul de zece ani – deși fardurile și
gablontz-urile căutau să demonstreze altceva – beau cu o
nonșalanță vizibil forțată din paharele cu bere neagră. Întrebate
ironic de un adult dacă au buletin de maturitate ca să bea bere,
fetițele au șters-o rapid, unele descotorosindu-se urgent de „corpul”
delict. În urma lor, glumețul a făcut o burtă de rîs împreună cu
grupul. Morala: nu încercați să vă dați mai ”tari” decît sînteți.
• Îmbulzeala înregistrată sîmbătă seara în „Orășelul copiilor” a frizat, la un moment dat, scenele din Caragiale. Ploaia a dat peste cap programul multor amatori de distracții, motiv pentru care aceștia au încercat o retragere strategică din fața picăturilor reci. Ce s-a întîmplat nu este greu de închipuit. Valul celor care abia veneau în părculeț s-a izbit de cel al băcăuanilor care plecau. Rezultatul este ușor de anticipat: ciocniri de tot felul, căzături pe iarbă, pe asfat sau pe pămîntul abia udat de ploaie etc., totul asezonat cu
„condimente” verbale de nereprodus. Ghinioniștii au fost binișor
udați, pentru că era aproape imposibil să scapi din mengina
îmbulzelii.
• Un adăpost insolit a fost oferit de remorca TIR în care au fost
aduse instalațiile din parcul de distracții. Sub ea s-au refugiat vreo
12 puștani, care au așteptat frumușel să se oprească ploaia.
(Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns