• se presupune că programul SAPARD va suplini lipsa susținerii interne în acest sector
Agricultorii care au crezut că și în acest an vor avea ceva subvenții pentru achiziția de tractoare și mașini agricole și-au văzut speranțele spulberate. Ministerul Agriculturii nu a prins în bugetul pe acest an sume cu această destinație. Drept urmare, agricultorii trebuie să se descurce singuri dacă vor să se doteze.
50 de miliarde de lei, subvenții pentru tractoare și mașini agricole
În anul 2002 au existat mai multe acte normative care au subvenționat, practic, achiziția de mașini agricole. În primă fază, a existat o ordonanță de urgență prin care statul a suportat 70% din dobînzi la creditele contractate pentru cumpărarea de tractoare. A urmat, apoi, un ordin al Ministrului Agriculturii care a alocat sume de subvenționare cu pînă la 55% din valoarea tractoarelor și utilajelor agricole achiziționate. Un al treilea act normativ s-a adresat celor care voiau să cumpere instalații de irigat. Bugetul ministerului de resort a suportat atunci 70% din valoarea acestora. Au urmat alte două ordine pe același subiect. Primul subvenționa din nou cumpărarea de tractoare cu 55%, iar al doilea – utilajele agricole, cu același procent.
Una peste alta, Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație a județului Bacău a solicitat în jur de 50 de miliarde de lei drept subvenții în acest sector. Chiar dacă deconturile au mai întîrziat, banii au ajuns, în cele din urmă, la destinatari.
Se presupune că programul SAPARD poate înlocui subvențiile pentru tractoare și utilaje
Ca și cum ar fi fost prea mult, ministerul nu a mai prevăzut în acest an sume cu această destinație. „Deciziile în acest sens vin de la nivel central – ne-a declarat directorul adjunct al DGAIA, Ghiță Burlui. Ce știm deocamdată este că nu mai există alocări pentru subvenții în acest sector”. Motivația, chiar de la nivel înalt, este oarecum ciudată. Se consideră că subvențiile pot fi foarte bine înlocuite cu achiziția de tractoare și utilaje agricole prin programul SAPARD. Dar în acest moment programul de pre-aderare al Uniunii Europene nu are o astfel de componentă în derulare. Se pleacă de la premiza că în acest an va fi lansată măsura 3.1 – „Investiții în exploatații agricole”, prin care se pot cumpăra mașini și utilaje. Dar lucrurile nu sînt clare. Măsura nu a fost încă lansată. Se dorește lansarea ei cu titlu experimental în luna mai. Dacă lucrurile se derulează ca și la măsura 1.1 – Prelucrarea și marketingul produselor agricole și piscicole, rezultă că măsura 3.1 devine operațională prin vară. Dar, din momentul în care se depun proiectele, mai trece ceva vreme pînă sînt studiate de comisia de resort. Dacă sînt declarate eligibile, mai trece ceva timp pînă începe finanțarea. Mai există o problemă și anume faptul că programul SAPARD nu suportă decît 50% din cheltuielile declarate eligibile. Dar solicitantul trebuie să-și cheltuie întîi banii proprii și apoi cei europeni. Într-un fel, se poate spune că tot cei bogați au acces la acești bani.
Una peste alta, faptul că nu mai există nici un fel de susținere în achizițiile de tractoare și mașini agricole se va repercuta negativ în economia celor care lucrează în agricultură. Unul din ghinioniști este și patronul societății Niconi, Nicolae Huiban. Firma are în jur de 200 de hectare de vie și teren agricol luat în arendă în zona Podu Turcului. Tractoarele cu care lucrează aceste suprafețe sînt vechi și a intenționat să le mai înlocuiască prin acest program. Dar a avut alte priorități și s-a gîndit că se mai poate amîna. Amînare care se dovedește acum păgubitoare. „Banii europeni nu sînt ușor de obținut – spune șeful Niconi SRL. Trece timp pînă întocmești proiectul și pînă îi obții, pe cînd susținerea de la buget erau fonduri românești, cu mai puține probleme. Dar dacă nu am cumpărat cînd au fost, acum va trebui să ne reorientăm”. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns