• cheltuielile pentru înmormîntare lasă familia defunctului datoare vîndută • cel mai scump este locul de veci, însă nici cheltuielile cu sicriul, crucea și celelalte nu sînt de neglijat
La moartea unui om, familia este îndurerată de două ori. O dată din cauza pierderii unei ființe dragi, și a doua oară după aflarea uriașei sume care trebuie achitată pentru înmormîntare. Ca să-și îngroape creștinește mortul, cei aflați în necaz bat tot orașul ca să cumpere cele necesare la prețuri cît mai mici. Un calcul scurt demonstrează că o înmormîntare costă nici mai mult, nici mai puțin de 65 de milioane de lei.
După ce moare un om, prima grijă a rudelor sale este obținerea locului de veci, despre care mereu se spune că ar constitui o uriașă problemă datorită aglomerației din cimitire. Se pare, însă, că la aceasta se găsește o rezolvare, ce-i drept costisitoare. Dacă aveți pretenții și doriți un loc la Cimitirul Central, puteți găsi o variantă prin anunțurile de mică publicitate. Găsești locuri de veci care variază ca preț între 16 și 100 de milioane de lei. „Ce, ți se pare mult 100 de milioane? Da’ îi ai ca vecini pe Seche’ și pe Benea”, mi-a spus unul dintre vînzători. Cu puțină încrîncenare și mult spirit de negociator, puteți ajuge la o înțelegere favorabilă ambelor părți.
Nu vă imaginați însă, că dacă ați cumpărat locul de veci ați scăpat de griji. Nici vorbă! Urmează sicriul, care se poate achiziționa de la un magazin de pompe funebre la un preț ce variază între 1.600.000 si 9.200.000 milioane de lei. Tot de aici se pot cumpăra și celelalte trebuincioase: pînză și voal – 360.000 lei, cruce 150.000 – 500.000 de lei, toiag și cruce de pus pe pieptul mortului – 40.000 lei, doliu, între 35.000 și 60.000 lei metrul, lumînări – 60.000 lei/kg, prosoape, al căror preț variază între 24.000 și 60.000 lei/buc, pilota de dat de pomană – 550.000 de lei, batistă – 600 lei/bucata, punți din albită – 80.000 lei/2m, căni, fiecare bucată între 6.000 și 12.000 de lei. Dacă sînteți interesat de aceleași produse, dar de o calitate mai bună și bineînțeles mai scumpe, veți primi din partea vînzătoarei un răspuns care vă va surprinde. „Ia, domnule, din astea ieftine, că și așa pe mort nu-l mai interesează”, mi-a spus vînzătoarea.
Bineînțeles că dacă vreți să fiți scutiți de alergătură puteți apela tot la groparii din cimitir, care contracost rezolvă această problemă.
Mai aveti de plătit la biserică taxa de capelă, prapurul și clopotarul, adică 550.000 de lei. Restul e la mica înțelegere cu băieții de acolo.
La sfîrșitul alergăturii, cînd trageți linie, descoperiți că ați plătit peste 65 de milioane de lei.
Înmormîntarea a devenit pentru cei nevoiași un lux. Oamenii sînt atît de săraci, încît au ajuns să ceară cu miile ajutoare de înmormîntare de la Casa de Pensii din Bacău. De la începutul anului și pînă acum, numai în Bacău au fost depuse peste 4.000 de cereri pentru ajutoare de înmormîntare, toate fiind aprobate. Cele 7,6 milioane de lei oferite de stat sînt însă, de cele mai multe ori, insuficiente. E totuși ceva mai mult decît nimic. (Alexandru COVACI)
Lasă un răspuns