• ISJ a respins doar patru cereri ale directorilor • cererile șefilor de instituții au fost aprobate de Consiliul de Administrație al ISJ pentru a stimula, în plus, directorii • cei mai dezavantajați sînt profesorii de la școlile în care directorii au obținut indemnizația suplimentară, acestora revenindu-le mai puține salarii
Directorii școlilor din județ nu au avut nici o problemă în a obține salariile de merit pentru care au făcut cerere la Inspectoratul Școlar Județean Bacău. Dacă în cazul cadrelor didactice din școli aprobarea pentru obținerea salariilor de merit este dată de consiliul profesoral din fiecare școală, în cazul șefilor unităților de învățămînt avizul este dat numai de Consiliul de Administrație la ISJ. După apariția normelor metodologice de acordare a salariilor de merit pentru directori și profesori, nu mai puțin de 120 de șefi ai unităților de învățămînt din județ au solicitat acordarea indemnizației care le sporește veniturile. Interesant este că, din cei 120 de directori care au considerat că au muncit atît de mult încît merită să fie plătiți suplimentar, doar patru s-au pomenit cu cererile respinse de Consiliul de Administraței al ISJ Bacău. Cei care nu au reușit să convingă șefii învățămîntului băcăuan că merită salarii de merit sînt Lavinica Podaru, directorul Școlii din Gîșteni, comuna Răcăciuni, dosarul său fiind respins sub pretextul că în urma inspecției tematice derulate în școala pe care o conduce rezultatele au fost slabe. Nici Lucica Lupu, directorul școlii din Blăgești, nu a obținut salariul de merit pe care îl viza, cererea fiind respinsă pentru că aceeași directoare fusese sancționată pentru nerespectarea metodologiei privind mobilitatea personalului didactic. Ceilalți doi directori ale căror solicitări de a primi salarii de merit au fost Ioan Dumitriu, de la Școala Pîncești, și Mida Apetrei, directorul școlii profesionale din Agăș. „Directorii care au obținut salariul de merit au întrunit condițiile impuse de metodologie. Acordarea salariului de merit este, și în cazul directorilor, o recompensă pentru activitatea depusă în calitate de manager al școlii, care nu este retribuită suficicient în comparație cu munca depusă de directori, care au foarte multe sarcini”, spune inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu, care nu a considerat deloc mare numărul directorilor care au solicitat și au primit salariul de merit.
În prezent, în județul Bacău există 310 directori de școli și 65 de directori care conduc grădinițele. În condițiile în care numai în acest an ISJ a aprobat acordarea indemnizației suplimentare pentru 116 directori, acest lucru înseamnă că 30 la sută din cei care se află la conducerea unităților școlare primesc indemnizații suplimentare. Numărul directorilor care ar fi primit salarii de merit ar fi fost mult mai mare, însă cei care au beneficiat în anii anteriori de acest avantaj financiar nu mai au dreptul să solicite indemnizația suplimentară. Nici cei care primesc gradație de merit nu au dreptul să beneficieze de acest drept. Acordarea unui număr foarte mare de salarii de merit pentru directorii unităților de învățămînt îi dezavantajează pe profesorii din școală, întrucît și în cazul directorilor salariile de merit se acrodă din aceleași retribuții acordate de ISJ la nivelul întregii școli. Odată aprobate, salariile de merit se acordaă pentru un an financiar, valoarea fiind de 15 la sută din salariul de bază. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns