• în sălile de sport inaugurate de PSD în campania electorală de la alegerile locale a început deja să plouă, după numai cîteva luni de la inaugurare • sălile nu au fost dotate cu material sportiv
Trei școli din orașul Bacău și-au inaugurat, nu demult, săli noi de sport. Acestea au fost construite printr-un program guvernamental, iar pentru fiecare dintre ele s-au cheltuit aproximativ 7,8 miliarde de lei. Bucuria elevilor și a profesorilor a fost imensă, iar lideri locali și de la București ai PSD au transformat inaugurarea în capital electoral. Acum, la nici patru luni, în interiorul sălilor de sport plouă. La una dintre săli apa se scurge pe pereții crăpați de sus pînă jos, în timp ce în alta picură în interior atunci cînd plouă afară.
De cele trei săli de sport noi au beneficiat Școala Generală nr. 2, Școala Generală „Spiru Haret” și Școala Generală „Georgeta Mircea Cancicov”. Cele trei spații au fost inaugurate cu puțină vreme înainte de încheierea anului școlar, așa că elevii nu au avut prea mult timp să se bucure de ele. La cum stau lucrurile acum, se pare că micuții nici nu vor putea face sport prea curînd în incinta noilor construcții. În interior deja plouă, iar constructorii nu s-au mai obosit să termine finisajele, după ce sălile au fost inaugurate cu mare fast, de lideri ai PSD, în prag de campanie electorală.
„Pînă acum nu am folosit sala pentru nici un fel de activitate sportivă. Pentru că geamurile și reflectoarele nu sînt acoperite în nici un fel, nu am putut să-i lăsăm pe elevi să se joace cu mingea, fiindcă riscau să spargă ceva și să se rănească. Handbal și fotbal nu se poate juca, pentru că porțile nu sînt ancorate. Constructorul a adus niște porți pentru inaugurare, dar acestea nu sînt prinse de nimic. Nici măcar găuri de fixare în pardosea nu există. Despre coșurile de baschet, ce să mai spun! Nici noaptea în somn nu pot visa unde și cum pot fi amplasate”, a spus Costel Grigoroiu, profesor de sport la Școala 2.
Deși este o construcție nouă, în sala de sport plouă ori de cîte ori este vreme rea afară. Pereții au început să mucegăiască și în multe locuri prezintă fisuri din tavan pînă la pardoseală. Într-un colț din toaleta băieților se scurge apa continuu. Plafonul și pereții sălii sînt acoperiți cu panouri de aluminiu, izolat cu polistiren. Nu se știe în urma cărui fenomen, din tavan au început să cadă, asemeni unor fulgi, bucățele de polistiren. „Imediat după ce s-a terminat construcția, au început problemele. La prima ploaie, ne-am trezit cu apa în sală, iar mai apoi, pe pereți a început să apară mucegai. Pereții sînt crăpați, iar panourile de aluminiu se deformează la cea mai mică lovitură. Este o sală de sport și nu ar trebui să fie atît de sensibili. Și cu acustica sînt probleme mari. Dacă discută trei persoane, se formează ecou. Nu putem să ne imaginăm cum va fi în timpul orelor, cînd în sală vor intra cîte 50 de elevi. Dacă dorim să intrăm sau să ieșim din incintă, trebuie să facem un oarecare efort, deoarece ușile s-au lăsat și se deschid foarte greu”, a spus Ileana Călugăru, directoarea Școlii 2.
Pentru că firma Eccor, care a făcut lucrarea nu a lăsat la școală nici măcar instrucțiuni de folosire a centralei, a instalației de ventilație sau a echipamentului electric, personalul ridică neputincios din umeri, în speranța că „cei de la primărie vor rezolva problema, pentru că noi nu știm nimic”.
La Școala „Spiru Haret”, în sala de sport se intră cu aprobări speciale
La Școala Generală „Spiru Haret” lucrările au fost făcute tot de firma Eccor. Și aici sînt probleme cînd plouă. Pe sub cîteva uși sînt înghesuite cîrpe, dar cu plafonul din care se întîmplă să picure cîteodată, nu prea este mare lucru de făcut. „De obicei, atunci cînd este vreme rea, într-unul dintre colțurile sălii începe să plouă. Au mai apărut și cîteva pete de mucegai. Avem și probleme legate de felul în care a fost dotată sala: nu există spaliere, saltele, ladă, capră de sărituri. Nici grilaj pentru geamuri și reflecoare nu avem. În sală a fost pusă o așa zisă plasă protectoare, dar aceasta este extrem de ușoară și nu oferă nici un fel de siguranță”, a spus profesorul de sport Liviu Ștefănescu.
Cadrele didactice de la Școala Generală „Georgeta Mircea Cancicov” sînt mulțumite că în sala lor nu plouă. Chiar dacă au existat mici probleme, acestea au fost remediate. Dar și la această școală, sala de sport este complet goală. Spalierele, plasa și grilajele protectoare, porțile de handbal și coșurile de baschet lipsesc. „Am avut porți de handbal doar la inaugurare. Atunci le-am împrumutat de la Colegiul «Vasile Alecsandri», dar, după festivitate, le-am dus înapoi”, a spus unul dintre oamenii care se ocupă de întreținerea clădirii.
La începutul acestei săptămîni, doi reprezentanți ai Direcției Județene pentru Sport au vizitat cele trei săli, în speranța că vor putea organiza în incinta lor diverse acțiuni care sînt cuprinse în programul guvernamental „Vacanța și sportul”. „Am vrut să desfășurăm în aceste săli diverse acțiuni sportive dar, pentru că nu există dotări, a trebuit să renunțăm la această inițiativă. Sînt săli foarte bune, dar ele au nevoie de porți, fileuri, plasă groasă protectoare. Altfel ele nu pot fi utilizate”, a spus Georgel Cojocaru, reprezentant al DJS Bacău.
Ioan Onofrei, directorul societății Eccor susține că a vizitat școlile în care firma sa a făcut lucrări și că problemele existente vor fi rezolvate chiar la începutul săptămînii viitoare. „La Școala 2 este o mică problemă la învelitoare. Am luat legătura cu cei care au livrat materialele și totul va fi rezolvat la începutul săptămînii viitoare”, a spus Ioan Onofrei. Cu toate acestea, directoarea Școlii numărul 2 nu are cunoștiință de o asemenea inițiativă și nu a văzut pe nimeni făcînd verificări la sala de sport. „Singurii care au venit să vadă ce se întîmplă au fost cei de la Direcția pentru Sport”, a spus Ileana Călugăru.
Potrivit inspectorului general adjunct Livia Sibișteanu, reprezentanții ISJ doar au propus locațiile unde s-au realizat construcțiile. „Recepția lucrărilor s-a făcut de o comisie compusă din reprezentanți ai Consiliului Județean, primăriei, Inspectoratului pentru Siguranța în Construcții și Companiei Naționale de Investiții, care a dat și banii”, ne-a declarat Livia Sibișteanu. Cu alte cuvinte, cei care și-au pus semnătura pe lucrări scumpe și de proastă calitate ar trebui acum să explice de ce în sălile de sport plouă și nimeni nu răspunde pentru asta. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns