Aproape toate partidele își anunță listele de candidați la „locale”
• PD, PNȚCD și PRM vor anunța oficial în weekend care sînt persoanele pe care le vor promova la alegerile locale din vară • celelalte partide și-au definitivat listele, dar nu au anunțat data cînd vor fi făcute publice • liberalii băcăuani și-au definitivat listele, iar candidații la primăriile de la orașe îi vor anunța peste două săptămîni, în prezența lui Teodor Stolojan
Trei luni au mai rămas pînă la alegerile locale de pe 6 iunie, în urma cărora vor fi aleși sau realeși primari, consilieri locali și consilieri județeni. Sute de posturi vor fi decise prin votul băcăuanilor din cele 87 de localități ale județului. Unele partide au început să-și scoată la lumină candidați, în special la primăria municipiului Bacău. Aici par să se concentreze cele mai mari interese, iar toate partidele dau mare importanță candidaților. Sfioase, unele partide se feresc încă să facă puiblice numele candidaților, mai ales din teama să nu le fie racolați de alte formațiuni. Totuși, acest final de săptămînă a fost ales de mai multe partide să-și anunțe candidații.
Partidul Național Liberal (PNL) și-a stabilit deja candidații pentru funcțiile de primar din județ la viitoarele alegeri, cum, de altfel, și-a creionat și listele pentru consiliile locale și cel județean. Șefii Organizației Județene a PNL au anunțat, deocamdată, doar doi dintre viitorii candidați. Este vorba despre Ovidiu Budeanu, care se va înscrie în cursa pentru ocuparea funcției de primar al municipiului Bacău, și Valerian Vreme, care va încerca să se impună la locale în orașul Onești. „Cei doi candidați doar au fost anunțați, însă lansarea oficială se va face pe 21 martie, cînd în județ va fi prezent și Teodor Stolojan, președintele PNL. Atunci vor fi lansate candidaturile și în celelalte orașe din județ”, ne-a declarat deputatul Valeriu Gheorghe, președintele PNL Bacău. Din partea liberalilor, la funcția de primar din Dărmănești va candida Gheorghe Milea, la Slănic Moldova – Floarea Dumitru, actualul viceprimar, la Buhuși – Dumitru Amargheoalei, la Comănești – Viorel Miron, la Moinești – Dumitru Păsăroiu, iar la Tîrgu Ocna – Cristian Antohi.
Liberalii băcăuani și-au definitivat și listele pentru Consiliul Local Bacău și Consiliul Județean. „Rămîne să mai stabilim ordinea pe liste. Aceasta nu a fost bătută în cuie, dar ne vom decide în urma sondajelor de opinie făcute de noi și, evident, în funcție și de activitatea fiecăruia dintre membrii care intră în calcule”, a adăugat deputatul Gheorghe.
El a spus însă numele cîtorva dintre membrii care se vor regăsi pe liste. La Consiliul Local Bacău, de exemplu, vor candida Petru Plăcintă și Răducan Ion, iar pe liste pentru Consiliul Județean se vor afla Ioan Chiriac, vicepreședintele CJ Bacău, fostul prefect de Bacău Ioan Silviu Lefter, Cornel Pricopie, Valerian Vreme și Viorel Miron. La lansarea candidaturilor unor primari liberali vor mai face vizite în județul nostru și deputatul Mona Muscă, istoricul Adrian Cioroianu, Teodor Meleșcanu sau Călin Popescu Tăriceanu.
Partidul Democrat, filiala Bacău, nu a stabilit încă o dată pentru anunțarea candidaților la primării sau consilii locale. Liviu Miroșeanu, vicepreședinte al județenei PD și președinte la organizația municipală, ne-a declarat că democrații vor participa la localele din această vară cu liste complete, în toate localitățile județului. Listele de candidați la funcțiile de consilieri sînt deja trimise la București, dar „mai sînt posibile unele modificări de ultim moment”. De asemenea, numele candidaților la posturile de primari în cele 87 de localități ale județului au fost stabilite, dar, deocamdată nu sînt făcute publice. Anunțul este programat tot pentru finalul acestei săptămîni, cînd președintele PD, Traian Băsescu, își va lansa, oficial, candidatura pentru un nou mandat de primar al Capitalei. Duminică, 14 martie, PD va organiza, la București, la Sala Mare a Palatului, un spectacol la care vor fi prezenți peste 3.000 de candidați ai acestui partid la alegerile locale. Pe scenă vor apărea principalii aspiranți ai partidului la primăriile marilor orașe. PD Bacău a anunțat, în urmă cu cîteva luni, că, pentru funcția de primar al municipiului Bacău, va candida Mihai Banu. Momentul la care va fi lansată candidatura acestuia și a celorlalți aspiranți la fotoliile de primar va fi stabilit de comun acord cu liderul Traian Băsescu. Liviu Miroșeanu a mai precizat că, deocamdată, nu a fost stabilită lista candidaților la Consiliul Județean și că pretendenților li se va mai face o evaluare.
Partidul Național Tărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) Bacău și-a stabilit aproape toți candidații la primării. Ștefan Talambă, președintele PNȚCD, ne-a declarat ieri că Delegația Permanentă urma să voteze aseară listele cu candidați la primării. „Vom participa la alegerile locale cu liste complete în toate localitățile”, a spus președintele Talambă. Numele candidaților vor fi anunțate pînă la sfîrșitul acestei săptămîni.
Partidul Noua Generație (PNG) Bacău se află în plină campanie de pregătire a conferinței de constituire a Conferinței județene, eveniment la care este așteptat și președintele Gigi Becali. În județ, PNG și-a constituit aproape 20 de filiale locale. Dorin Ciulină, președintele județenei PNG, ne-a spus că speră ca formațiunea pe care o reprezintă să participe cu liste complete la alegerile locale, în toate orașele, municipiile și comunele. „În martie, este programată Conferința județeană, iar în aprilie vom definitiva listele de candidați”, a precizat Ciulină.
Partidul România Mare (PRM) își va anunța candidații vineri, 12 martie, după cum ne-a declarat deputatul Angela Bogea, președintele PRM Bacău. Deocamdată, prin tîrg circulă un fluturaș prin care Aurel Damian se recomandă ca „un primar tînăr pentru o administrație transparentă”. Angela Bogea nu a dorit să ne confirme candidatura lui Damian și a lăsat anunțul oficial pentru momentul conferinței de presă.
Partidul Social Democrat (PSD) Bacău amînă să anunțe care sînt candidații la funcțiile de primar în toate localitățile, deși liderii social-democrați stabiliseră mijlocul lunii februarie ca dată limită. Oricum, nu se așteaptă mari surprize, cel puțin în rîndul candidaților la primării. Cu siguranță, după cum a anunțat conducerea PSD, pentru posturile de edili vor candida actualii primari de orașe și municipii. În ceea ce privește restul localităților unde primarii aparțin PSD, 54 la număr, subprefectul Gabriel Vlase, președintele executiv al PSD Bacău, a afirmat că doar 3-4 actuali edili nu vor mai fi scoși în față de conducerea partidului. De asemenea, mai sînt încă unii primari, puțini, care au anunțat că nu vor mai candida ori din motive de sănătate, ori de vîrstă.
Cele mai clare sînt intențiile președintelui municipalei PSD Bacău, primarul Dumitru Sechelariu. În noiembrie 2003, cînd a fost reales președinte al PSD Bacău, Sechelariu a afirmat că își propune să cîștige alegerile „detașat” în fața contracandidaților. Tot atunci, Dumitru Sechelariu a preconizat că lista de candidați PSD pentru Consiliul Local al municipiului Bacău va fi anunțată în luna martie 2004 și că social democrații își propun să obțină 17 din cele 23 de posturi de consilieri locali.
Partidul Umanist din România (PUR) Bacău a definitivat listele de candidați la alegerile locale de pe 6 iunie 2004. În total, aproape 1.400 de umaniști vor candida pentru o funcție de primar sau de consilier local sau județean. PUR a pornit campania electorală încă din noiembrie 2003. Romeo Stavarache, președintele PUR Bacău, a anunțat, cînd băcăuanii au primit „fluturași” cu însemnele umaniștilor, că scopul acțiunii era „ca oamenii să știe care este sigla partidului și mesajul transmis de PUR”. Stavarache a mai anunțat la ultima conferință de presă că au fost stabiliți aproape toți candidații. Deocamdată, nu s-a anunțat momentul în care numele celor 87 de candidați vor fi făcute publice. Totuși, anterior acestei decizii, PUR își anunțase 12 dintre candidați. De asemenea, Romeo Stavarache va candida la funcția de primar al municipiului Bacău. Toți candidații vor fi obligați să-și suporte singuri, împreună cu organizațiile locale, cheltuielile legate de campania electorală.
Cum a fost acum patru ani
Alegerile locale din 2000 au confirmat sondajele de opinie de la vremea respectivă, care creditau PDSR (actualul PSD) cu majoritatea voturilor. După alegerile locale de acum patru ani, Direcția Județeană de Statistică a realizat și publicat o analiză a rezultatelor alegerilor. Edificatoare pentru ponderea pe eșichierul politic sînt alegerile pentru posturile de consilier județean. Conform analizei, cu 54,95% prezență la vot, județul Bacău s-a situat peste media țării, de 46,93%. Cea mai mică prezență la vot s-a înregistrat în comuna Nicolae Bălcescu (45,12%), iar cea mai mare, în orașul Slănic Moldova (73,33%).
La alegerile din iunie 1996, PDSR a adunat cele mai multe voturi, cu o pondere de 22,1%. În 2000, social-democrații băcăuani își păstrează locul, avînd în schimb o pondere de 41,65%. Înainte de alegerile din 2000, acest partid înglobase și Partidul Național al Automobiliștilor (care deținea 1,3% din voturi). Ca număr de consilieri, dacă în 1996 au fost aleși 10 consilieri județeni de la PDSR și plus unul de la PNA, în 2000 au fost validați 19 consilieri județeni ai PDSR (^8 mandate, reprezentînd o creștere cu 72,7%).
Conform analizei statisticienilor băcăuani, la alegerile din 2 iunie 1996, Uniunea Social Democrată PD(FSN)-PSDR se situa pe locul 3, cu o pondere de 12,3% din total voturi valabil exprimate pe județ. Din aceasta s-au desprins două partide distincte: PD și PSDR. Dacă în urma alegerilor din 1996 au existat șase consilieri judeteni, în 2000 s-au obținut 5 mandate pentru PD și 2 pentru PSDR, global cîștigîndu-se practic încă un mandat. Distinct, PD se clasa pe locul 2, la localele din 2000, cu o pondere de 10,24% din totalul voturilor valabil exprimate și cu 5 mandate, în timp ce PSDR se clasa pe locul 8, cu o pondere de 2,63% și cu 2 mandate de consilieri județeni.
Pe locul al treilea la alegerile din 2000 s-a clasat Alianța pentru România, cu o pondere de 6,2% și cu 4 mandate de consilieri județeni. Acest partid s-a înființat după 1996, deci comparație cu alegerile de atunci nu se poate face.
Dacă în iunie 1996, CDR era pe locul 2 cu 16,7% din totalul voturilor valabil exprimate, la alegerile din 2000, CDR cade pe locul 6, cu o pondere de 4,29% în total voturi.
Distinct, PNL se clasează pe locul 4 cu o pondere de 5,42% din voturi și cu un număr de 3 mandate de consilieri județeni, iar CDR pe locul 6, cu o pondere de 4,29% și cu 3 mandate cîștigate.
PRM, clasat pe locul 4 în iunie 1996 și pe locul 5 în iunie 2000, crește ca pondere în voturi valabil exprimate de la 5,15% la
5,27%, avînd cu 6,7% mai multe voturi (^964 voturi) și cu un consilier mai mult (3 mandate în total).
Între timp, configurația politică s-a schimbat prin fuziuni sau prin dezertările unor aleși de la un partid la altul sau apelînd la independență. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns