Masa de Paște ne scoate din buzunar mai bine de un salariu
• pentru băcăuani, Săptămîna Mare este perioada în care
buzunarele sînt cele care au cel mai mult de pătimit • pentru a
avea pe masa de Paște cîte puțin din bucatele tradiționale
băcăuanii vor trebui să își pună la bătaie tot salariul pe care l-au
cîștigat în această lună ba să mai apeleze chiar și la economii
Ca de obicei, în ajunul sărbătorilor de Paște, băcăuanii sînt cuprinși
de febra cumpărăturilor. Pentru mulți dintre băcăuanii în
buzăunarele cărora intră doar veniturile obținute din salarii Paștele
nu mai este, de cîțiva ani buni, o sărbătoare fericită. Prețurile pentru
mesele tradiționale de Paște depășesc cu mult posibilitățile
buzunarelor parca mai sărace ca niciodată. Numai pentru o bucată de miel și pentru cîteva ouă, băcăuanii sînt puși în situația de a scoate din buzunar tot salariul pe care le-au cîștigat în ultimele săptămîni, ba chiar să mai apeleze nițel și la economii. Așa stînd lucrurile, numărînd de zeci de ori banii de prin buzunar și făcînd calule după calcule, băcăuanul lefegiu constată, într-un sfîrșit, că are de ales între doua variante: ori să-și facă toate cumpărăturile necesare de sărbători, dar să rabde de foame după ce acestea trec, ori să cheltuie ca în zilele obișnuite, pentru a se ajunge cu banii pînă la următoarea leafă. Dacă mai punem în calcul și celelalte cheltuieli (de întreținere, telefon și alte lucruri strict necesare) vedem că, pentru o familie cu doi copii, nici cîteva milioane bune de lei nu sînt de ajuns pentru a ieși rezonabil din perioada Sărbătorilor de Paște.
140.000-150.000 de lei kilogramul de miel
Băcăuanii care vor să respecte tradiția vor fi nevoiți să scoată din
buzunar aproape un milion de lei numai pentru a cumpăra un miel nu mai mare de șapte, cel mult opt kilograme. Prin piețele din Bacău carnea de miel se vinde acum chiar și cu 140.000 de lei. Cu două trei zile înainte de Paște nimeni nu se așteaptă ca prețul să coboare sub 150.000 de lei pe kilogram. Cei care nu se prea se dau în vînt după friptura de miel au de ales între pește și carnea de porc, de vită sau de pasăre. Nici în acest caz, carnea pentru o friptură bună, o ciorbă și un aperitiv nu costă mai puțin de 400-500.000 de lei.
Ouăle s-au scumpit peste noapte cu 400-500 de lei
Cheltuielile pentru masa de Paște nu se opreasc, însă, doar la
carne. Pe lîngă friptura de miel, de pe masa festivă nu trebuie să
lipsească ouăle încondeiate. Nici cel mai mic ou din piață nu poate
fi cumpărat, însă, fără 3.500-4.000 de lei. Dacă într-o familie cu patru persoane se ciocnesc cel puțin 20 de ouă vopsite, putem spune fără exagerare că doar în acest scop se vor mai cheltui încă cel puțin o sută de mii de lei. În această sumă este inclusă și vopseaua de ouă care nu se găsește cu mai puțin de 5.000 de lei plicul. Alte cîteva zeci de ouă vor fi necesare la prepararea cozonacului și altor prăjituri. La o socoteală simplă, doar pentru cumpărarea ouălor, o familie va trebui să cheltuie între 200.000 și 250.000 de lei. Pentru o masă decentă mai sînt necesare și alte preparate tradiționale ca sarmalele, pasca sau cozonacii. Un kilogram de brînză de vaci nu costă mai puțin de 50.000 – 60.000 de lei. Pentru a prepara pasca, o gospodină va trebui, așadar, să mai cheltuiască alte 150.000 de lei. Vinul și sucurile nu pot lipsi, de asemenea, de pe masă. Ținînd cont de faptul că un kilogram de făină costă 20.000-25.000 lei, un kilogram de zahar în jur de 20.000 lei, un litru de ulei 35.000 lei -40.000 lei, un litru de lapte costă în jur de 15.000, pentru prăjituri și cozonaci sînt necesari pe puțin 500.000 lei. De pe masa de Sărbători nu au cum să lipsească verdețurile pentru cumpărarea cărora se ma cheltuie încă 150-200.000 de lei pe puțin. Pentru cîteva kilograme de fructe care vor trebui să își găsească loc pe masa de Paște vor mai fi cheltuite încă 100.000 de lei cel puțin. Cel mai ieftin vin costă între 20.000 și 45.000 lei litru, în funcție de magazinul sau piața de unde este procurat, așa încît vor mai fi scoase din buzunar încă vreo 200.000 lei pentru a putea ciocni un pahar la o masă atît de specială. O altă sută de mii va mai trebui cheltuită și pentru cumpărarea apei minerale, a sucurilor sau a altor băuturi răcoritoare. Puse cap la cap toate aceste prețuri, vedem că un nici trei milioane de lei nu sînt de ajuns pentru a cumpăra minimul produselor necesare pentru masa de Paște. Cum și cei mici mai așteaptă de la părinți să îi îmbrace cu ceva nou în noaptea de Înviere, se poate spune că, pentru băcăuani, Săptămîna Mare este perioada în care buzunarele sînt cele care au cel mai mult de pătimit. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns