• fondurile alocate de Consiliul Județean pentru fiecare copil orfan reprezintă doar jumătate din sumele prevăzute de legislația în vigoare
Problema banilor necesari procurării echipamentelor și cazarmamentului destinat copiilor din centrele de plasament sau celor aflați în grija asistenților sociali nu se va rezolva, la Bacău, nici după apariția reglementărilor potrivit cărora alocațiile cresc, în funcție de vîrstă, pînă la 6,4 milioane de lei pe an. Și asta pentru că, la sfîrșitul săptămînii trecute, Consiliul Județean a decis ca fondurile alocate pentru fiecare copil orfan să nu depășească 3,2 milioane de lei, adică doar jumătate din ceea ce prevede legea. Concret, fiecare copil cu vîrsta cuprinsă între 0-3 ani va primi 1,4 milioane de lei, pentru cei cu vîrstă cuprinsă între trei și șapte ani se vor da 1,9 milioane de lei, în timp ce sumele cresc pînă la 2,3 milioane de lei pentru copiii de 7-14 ani. Liceenii vor primi 2,8 milioane de lei, pentru ca tinerii între 18 și 26 de ani, aflați încă în grija Direcției Generale pentru Protecția Copilului (DGPC), să beneficieze de suma de 3,2 milioane de lei.
Diferențele cele mai mari dintre ceea ce scrie pe hîrtie și ceea ce se va da se înregistrează, însă, în cazul mamelor ocrotite în Centrul Maternal. Acestea ar fi putut primi 6,4 milioane de lei, dar, în realitate, trebuie să se mulțumească doar cu un milion de lei. În condițiile în care aceleași reglementări specifică faptul că sumele finale vor fi stabilite în limita bugetului disponibil, decizia Consiliului Județean este cît se poate de legală, dar asta nu-i încălzește prea tare pe cei de la DGPC, care se văd nevoiți să apeleze și anul acesta la bunăvoința sponsorilor pentru a menține situația pe linia de plutire. De altfel, Sorin Brașoveanu, directorul DGPC, spune că singura speranță de creștere a fondurilor ține de elaborarea standardele minimale de protecție a copiilor din centrele de plasament și a celor de la asistenții maternali, care sînt așteptate să apară în cursul acestui an. „Acestea vor prevedea și fondurile minime obligatorii ce trebuie asigurate pentru protecția copiilor, sume care vor fi, foarte probabil, cel puțin egale cu cele aflate acum în vigoare. Drept urmare, bugetul pentru DGPC va trebui să fie întocmit în funcției de aceste standarde”, ne-a declarat directorul Sorin Brașoveanu.
Dincolo de banii alocați, Consiliul Județean a stabilit și o listă cu echipamentele pe care le va primi fiecare copil din centrele de plasament sau aflat în grija asistenților maternali și durata de folosire a echipamentului în cauză. De exemplu, fiecărui copil de pînă la 18 ani îi revin cîte patru batiste o dată la trei luni, cîte zece chiloți pentru aceeași perioadă sau cîte două sutiene o dată la șase luni, ultimul produs fiind valabil doar pentru fetele de 7-18 ani. Per total, lista cuprinde 33 de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, durata lor de folosință fiind fixată între trei și șase luni. Singurele excepții sînt date de halatele de baie și de protecție, care trebuie folosite timp de un an. Cît privește lista cu obiectele de cazarmament, aceasta cuprinde, în cazul copiilor din centrele de plasament, 11 articole și doar patru în cazul micuților aflați în grija asistenților maternali. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns