• băcăuanii din mediul rural consumă de 100 pînă la 200 de ori mai puțin curent decît consumatorii din Occident • în unele zone, curentul consumat nu acoperă nici măcar contravaloarea tipăririi facturilor • dacă ar fi să ia în calcul numai rentabilitatea firmei, Electrica ar trebui să debranșeze toți abonații din zona estică a județului, adică aproape 10 la sută din totalul consumatorilor
Sărăcia cruntă în care trăiesc sute de mii de locuitori din județul Bacău este dovedită, o dată în plus, de cantitatea de curent electric consumat. Dacă în țările occidentale consumul de energie electrică este un indicator al nivelul de trai al locuitorilor, în România lucrurile stau exact invers, pe baza acestor date putîndu-se stabili nivelul de subzistență al populației într-o anumită zonă. Faptul că unii dintre băcăuani sînt atît de săraci încît nu au nici după ce bea apă este dovedit de statisticile realizate de furnizorul de energie electrică, din care reiese că unii dintre băcăuani nu consumă într-o lună nici măcar cît consumă europenii într-o singură zi. „În județul Bacău, consumul mediu de energie electrică variază în jurul a 57 kWh pe gospodărie într-o lună. Este foarte puțin comparativ cu cantitățile consumate în țările civilizate, unde consumurile variază între 1.000 și 2.000 kWh la o gospodărie pe lună”, ne-a declarat Traian Mazilu, directorul Filialei Electrica Moldova.
Consumul de energie electrică din țările Europei Occidentale reprezintă un record pentru absolut toate gospodăriile din România, indiferent de nivelul de trai al abonaților de la noi. În țări ca Anglia, Franța, Germania sau Elveția cantitățile sînt atît de mari deoarece nu există locuință care să nu fie dotată cu tot felul de aparate electrocasnice, care sporesc gradul de confort al familiilor. În schimb, în unele locuințe din județul Bacău sînt familii care nu folosesc electricitatea decît cîteva minute, la lăsarea întunericului, iar alții, mai săraci, se bagă în pat după ce adăpostesc orătăniile de prin curte. În plus, tot în mediul rural, destul de multe familii mai folosesc și acum fierul de călcat cu cărbuni, în locul celui electric, pentru a nu consuma curent electric. În țările civilizate, astfel de aparate casnice, de strică necesitate într-o gospodărie, sînt de mult timp la loc de cinste în muzee cu vechituri. „Sînt gospodării în județ în care consumul de energie electrică nu depășește 10- 15 kWh pe lună. Banii încasați nu acoperă nici măcar contravaloarea citirii contoarelor și a tipăririi facturilor”, mai spune directorul Traian Mazilu.
Consumul mic de energie electrică din Bacău este cu atît mai surprinzător, cu cît prețurile sînt aproape la jumătate față de cele din Comunitatea Europeană. După Albania, România este țara în care consumul este cel mai mic, însă în ciuda acestui lucru, tarifele la care se vinde acum curentul electric sînt greu de suportat pentru buzunarele a mii de familii băcăuane. „Dacă ar fi să analizăm situația furnizării din punct de vedere al rentabilității, zona estică a județului ar trebui debranșată de la rețeua de furnizare, întrucît consumurile nu acoperă nici măcar costul editării facturilor. Practic, ar fi vorba despre 10 la sută dintre consumatorii noștri, cei mai mulți situați pe Valea Siretului. Numai că statutul nu ne permite să acționăm în acest sens”, ne-a mai declarat Traian Mazilu, directorul Filialei Electrica Moldova.
Scumpirea repetată a contravalorii consumului de curent electric i-a determinat pe băcăuanii cei mai săraci din județ să redescopere luminatul cu opaițul. Alții, mai inventivi, au găsit o altă variantă de a consuma curent electric fără să plătească, improvizînd fel de fel de instalații care driblează aparatele de înregistrare. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns