• majoritatea sălilor de operație din Spitalul Județean nu sînt dotate cu aer condiționat • din cele 13 săli, doar cinci au aer condiționat, iar cei care au luat instalațiile sînt medicii • din cauza căldurii suferă atît bolnavii, cît și doctorii
Temperaturile caniculare le fac viață grea atît bolnavilor, cît și medicilor care lucrează în spitale. Din cauza căldurii, sălile de operație s-au transformat în adevărate saune. „Am fost operată de apendicită și am crezut că mă sufoc acolo. Era deschis un gemuleț, dar era foarte cald. Am transpirat foarte mult și m-am deshidratat, iar după ce am ieșit din operație, toată ziua am avut senzația că mă sfîrșesc de sete”, ne-a spus o tînără pacientă.
În clădirea principală a Spitalului Județean sînt 13 săli de operații. Dintre acestea, doar cinci săli sînt dotate cu aparate de aer condiționat și asta pentru că medicii care operează în ele s-au ocupat să atragă sponsorizări. Ortopedia are la dispoziție două săli de operație, dar nici una nu este prevăzută cu aparatură de reglare a temperaturii. Secția de Chirurgie plastică are și ea două săli de operații, ambele prevăzute cu aer condiționat, grație eforturilor medicului Dan Chelariu. Chirurgia Generală are și ea cinci săli de operații, din care doar două au aer condiționat. În schimb, doctorii de la Urologie și Neurochirurgie sînt nevoiți să lucreze ca în saună. Din cele două săli de operații pentru copii, doar una este prevăzută cu aer condiționat.
„Este foarte cald cînd lucrăm, iar uneori se fac în sală și 40 de grade. Suferim și noi și pacienții, dar actul medical primează și important este ca omul să fie sănătos”, ne-a spus medicul Viorica Rusu, șefa secției de Neurochirurgie.
Mai norocoși sînt medicii ORL-iști, a căror sală de operație este situată în corpul vechi din spital. Aici, sala de operație este înconjurată de copaci, în zona umbroasă a clădirii. Oricum, ca și medicii din blocul Medico-Chirurgical al spitalului, și aceștia sînt nevoiți să deschidă larg ferestrele pentru a avea aer proaspăt.
Maternitatea este prevăzută cu patru săli de operație și trei săli de naștere. În toate, medicii operează în căldură, cu bidoane de apă pentru ei și bolnavi, pentru că nu au aer condiționat. La construcția Maternității, în urmă cu aproape 40 de ani, instituția a fost prevăzută cu sistem de ventilație, dar niciodată nu a putut fi folosit pentru că țevile din perete s-au umplut cu praf și asta ar fi însemnat ca toți microbii să ajungă în sălile de operații. „Nici o sală nu are aer condiționat. Sperăm ca noile autorități să ia exemplul Moineștiului, Comăneștiului și Oneștiului, unde primăria a dat fonduri pentru reamenajarea spațiilor hoteliere și a sălilor de operații. Mai sperăm ca acest necesar să nu fie făcut arbitrar de Direcția de Sănătate Publică, adică din birouri și reprezentanții acesteia să vină la fața locului să se convingă de ce avem nevoie, stînd de vorbă cu medicii”, ne-a declarat medicul Vladimir Corneliac, șeful maternității băcăuane. El ne-a mai explicat că în timpul operației, gravidele transpiră foarte mult, lucru valabil, de altfel, pentru orice pacient, și se dezhidratează. De aceea, în timpul operației, pierderile de apă trebuie compensate. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns