Revolta acționarilor de la „Arta Croitorilor”
• acționarii contestă dreptul UCECOM de a trimite un control • ei susțin că inspecția este menită să-i intimideze pe cei care vor să se desprindă din cooperativa-mamă și să înființeze noi societăți cooperatiste • acționarilor le e teamă să nu piardă spațiile în care activează, mai ales că Fiscul a pus sechestru pe Casa Modei și pe blocul „P^4” din Pasajul Revoluției, pentru datorii de 1,2 miliarde de lei
Problemele de fond cu care se confruntă sistemul cooperației meșteșugărești au răbufnit ieri, în timpul unui control economico-financiar efectuat la Societatea Cooperatistă pe Acțiuni (SCA) „Arta Croitorilor”. Gabriel Stoian a fost trimis de conducerea Asociației Naționale a Cooperației Mesteșugărești – UCECOM să controleze actele cooperativei băcăuane. Relația dintre UCECOM și SCA „Arta Croitorilor” este simplă, în sensul că aceasta din urmă este afiliată la Asociația Teritorială a Cooperației Meșteșugărești (ATCOM), care, la rîndul său, este afiliată la UCECOM. Între cele trei entități nu există neapărat o relație de subordonare/supraordonare, ci de interdependență.
Luni, 26 ianuarie, a început controlul efectiv, numai că, ieri dimineață, un grup numeros de acționari s-a prezentat la sediul „Artei Croitorilor”, ca să conteste legalitatea inspecției.
Controlul în sine n-ar fi fost atît de contestat, dacă acționarii de la SCA „Arta Croitorilor” nu s-ar teme de interesele obscure care l-ar fi cauzat. Reclamanții spun că frica lor cea mai mare e să nu piardă spațiile în care își desfășoară activitatea. Modalitatea prin care s-ar putea întîmpla așa ceva este, pentru acționari, la nivel de zvon, dar ei susțin că faptele încep să le confirme temerile.
Controlul a umplut paharul cu nemulțumiri
La prima oră a zilei, unul dintre birourile cooperativei era înțesat de contestatari, iar discuțiile acționarilor cu inspectorul de la București, Gabriel Stoian, răzbăteau pînă pe scările imobilului situat în spatele sediului Camerei de Comerț. Printre acționarii revoltați s-au aflat Maria Finică, Gheorghe Ardeleanu, Filareta Munteanu, Minodora Drăgăstan, Teodora Spătaru și Florin Andreescu. De față, pe post de consilier juridic, avocatul Ciprian Finică. Discuția, ce se transforma pe alocuri în ceartă, se învîrtea în jurul legalității controlului picat de la UCECOM. „Noi știm precis că se fac niște cărți. Asta, în timp ce noi căutăm soluții să salvăm cooperativa”, a afirmat Maria Finică. „N-a luat nimeni nici o măsură împotriva dumneavoastră. Noi o să lăsăm un act de control pe care poate să-l vadă toată lumea”, a replicat Gabriel Stoian. Acționarii s-au arătat intrigați de acest control, despre care au spus că nu-i găsesc rostul. Teodora Spătaru, unul dintre acționarii prezenți, i-a spus controlorului că „banii pe care i-am depus la «Arta Croitorilor» îi avem munciți cu acul, sigur că avem grijă de societate”.
La încheierea celor aproape trei ore de ceartă, avocatul Ciprian Finică ne-a explicat și esența nemulțumirii acționarilor societății cooperatiste din Bacău. „Decretul-Lege 66/1990 nu prevede că UCECOM are competențe de control. Noi contestăm dreptul UCECOM de a controla actele «Artei Croitorilor». De asemenea, acuzăm lipsa de transparență a celor de la București, care nu au înștiințat Adunarea Generală a Acționarilor sau Consiliul de Administrație despre acest control. UCECOM nu este o autoritate a statului, deci nu are dreptul să vină inopinat în control. În plus, dacă e să comparăm cu instituțiile statului, acestea aduc la cunoștință învinuirea care generează controlul. UCECOM a ordonat un control ca la Gestapo, nu ai nici o posibilitate să te aperi”, ne-a spus avocatul Finică. În replică, controlorul Gabriel Stoian ne-a spus că „nu e obligația mea să aduc la cunoștință obiectivele controlului”. Stoian a precizat, însă, că, în prima zi de control nu a descoperit nereguli în acte, dar inspecția va dura pînă la finele săptămînii.
Adevărata miză sînt spațiile cooperației
SCA „Arta Croitorilor” nu se află într-o situație financiară prea roz. Conform datelor de la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP), la nivelul lunii septembrie, datoriile restante ale acestei societăți cooperatiste la bugetul de stat erau de 1,2 miliarde de lei. În plus, acționarii reclamanți susțin că totalul daatoriilor la stat și la furnizori ajunge la șase miliarde de lei
„Controlul a apărut ca urmare a unor AGA repetate, în care am vrut să împărțim, să divizăm societatea. La grămadă, ne-am dat seama că nu mai merge. Cu cît sînt mai multe cooperative, cu atît este mai bine. Ne-am lovit de opoziția celor de la UCECOM, care nu vor să piardă controlul”, spune Maria Finică. După 1990, din „Arta Croitorilor” s-au desprins 14 cooperative. Ani după ani, societățile desprinse au plătit chirie pe spațiile în care activau și care au rămas în patrimoniul „Artei Croitorilor”. „Probleme au fost multe, pentru că trebuia să prezentăm acte din care să rezulte că sîntem profitabili. În caz contrar, am fi fost desființați. Totul a fost bine și frumos pînă cînd ne-am dat seama că ei (cooperativa-mamă, proprietarul spațiilor – n.n.) fac datorii, iar noi ne trezim cu sechestre”, declară Finică. Ea este, pe lîngă acționar la „Arta Croitorilor”, și administrator al Cooperativei Meșteșugărești Mici (CMM), desprinse din cooperativa-mamă. Maria Finică ne-a și precizat două dintre cele mai mari imobile care au fost puse sub sechestru: „Casa Modei” și blocul numit „P^4”, din Pasajul Revoluției.
Pînă la acest sechestru, cooperatorii din societățile desprinse au primit, printr-o sentință a Curții Supreme de Justiție, statutul de acționari la „Arta Croitorilor”, de unde se desprinseseră. „Cu alte cuvinte, sîntem coproprietari pe patrimoniul acestei cooperative”, spune Finică. Cu acest document în mînă, AGA din 9 octombrie 2003 a „Artei Croitorilor” a numit un nou Consiliu de Administrație (CA), care a primit mandatul „să nu se cheltuie mai mult decît se produce”. Scopul declarat de Maria Finică este de a se reface situația financiară a societății, ca să se achite datoriile și să se scape imobilele de sub sechestru.
Reclamanții spun că, în acest moment, mai sînt pe rolurile instanțelor 8 procese prin care unii dintre cooperatori vor să se desprindă de „Arta Croitorilor”. „După ce am cîștigat în instanță statutul de coproprietari, ei (UCECOM – n.n.) și-au dat seama că justiția ne dă nouă dreptate. Au trimis controlul peste noi ca să ne intimideze”, acuză acționarii.
SCA „Arta Croitorilor” are 800 de acționari, dintre care 65 la sută sînt și asociați în cooperativele desprinse în societăți mai mici. Prin divizare, societățile desprinse ar urma să ia în patrimoniu și partea ce li se cuvine cooperatorilor ce înființează noi entități. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns