• prefectul Radu Cătălin Mardare și subprefectul Gabriel Vlase vor părăsi, cel mai probabil, funcțiile pe care le dețin în acest moment • prefectul și subprefectul vor candida la Parlament • potrivit legii, ei trebuie să își dea demisia din actualele funcții, cu 50 de zile înainte de data alegerilor • numele succesorilor nu sînt cunoscute încă, dar nu este exclus ca viitorul prefect să fie Gheorghe Hură
Radu Cătălin Mardare, prefectul județului Bacău, și subprefectul Gabriel Vlase se pregătesc să părăsească instituția pe care o conduc acum. Prefectul și subprefectul vor demisiona din funcție, cel mai probabil la începutul lunii octombrie. Motivul pentru care la cîrma județului se va produce o schimbare de garnitură sînt legate exclusiv de decizia lui Cătălin Mardare și a lui Gabriel Vlase de a candida pentru un post în Parlament. Prefectul Mardare a decis să intre în competiția internă a PSD, în urma căreia se va stabili componența listelor partidului pentru alegerile generale. El vizează un loc pe listele pentru senatori. „Mi-am depus intenția de a candida și am început să completez formularele pentru dosar. În funcție de rezultate, voi ști și ce urmează să fac. Dacă voi fi pe listele de candidați pentru Parlament, va trebui să îmi dau demisia, așa cum prevede legea, cu 50 de zile înainte de data alegerilor. Deci, undeva, la începutul lui octombrie”, ne-a declarat Cătălin Mardare.
Prefectul de Bacău are, în acest moment, o dublă calitate: pe lîngă funcția din administrație, el a fost desemnat ca purtător de cuvînt al PSD și al echipei tehnice de campanie. Prefectul nu crede că, între cele două funcții, există incompatibilitate, deși este aproape evident că un reprezentant al Guvernului în teritoriu, care îndeplinește, concomitent, și rol de purtător de cuvînt al PSD, poate fi acuzat cel puțin de subiectivism. Eventuala incompatibilitate, spune prefectul, se va rezolva, oricum, la începutul lui octombrie, atunci cînd își va da demisia din administrație. Cît privește motivele care l-au determinat pe Cătălin Mardare să opteze pentru Parlament, el spune că „experiența dina dministrație este foarte utilă unui parlamentar. Cîntărește greu o experință în administrație, ca primar, prefect sau președinte de consiliu județean”.
Și Gabriel Vlase va demisiona
Subprefectul gabriel Vlase va demisiona și el din funcție, la începutul lunii octombrie, dintr-un motiv similar: și el va candida pentru un loc pe listele PSD, la Camera Deputaților. „Este cumva prematur să vorbim despre demisie, pentru că trebuie mai întîi să vedem rezultatele alegerilor interne preliminare. Dacă voi fi printre cei desemnați de colegi pe liste, atunci legea mă obligă să demisionez, cu 50 de zile înainte de alegeri”, ne-a declarat subprefectul. Gabriel Vlase continuă situația de incompatibilitate în care se află încă de la începutul anului. Biroul Permanent al PSD l-a reconfirmat în funcția de director de campanie a partidului, pe care a deținut-o și la alegerile locale.
În ciuda recomandărilor lui Adrian Năstase, ca toți directorii de campanie să se retragă din funcțiile administrative, Gabriel Vlase a continuat dubla postură, de reprezentant al Guvernului și șef de staff electoral. Subprefectul spune că incompatibilitatea nu este reală, cel puțin în acest moment. „Nu sînt incompatibil, pentru că nu sîntem în campanie. Campania electorală va începe cu 30 sau 45 de zile înainte de ziua alegerilor, în funcție de cum se va decide”, susține Gabriel Vlase. Oricum, dacă va fi desemnat de colegii de partid pe listele PSD, subprefectul va ieși din situația de incompatibilitate, pentru că va fi obligat să demisioneze de la Prefectură.
Gheorghe Hură, posibil succesor la funcția de prefect
Schimbarea de la cîrma județului este în acest moment mai mult decît sigură, chiar dacă prefectul și subprefectul spun că totul va depinde de cum vor vota colegii de partid. Teoretic, lucrurile stau așa, dar voci din interiorul PSD îl creditează pe Cătălin Mardare cu șanse maxime de a ocupa locul întîi pe lista PSD pentru Senat, în timp ce aceleași voci spun că nici Gabriel Vlase nu va pierde trenul Parlamentului. În aceste condiții este mai mult decît firească întrebarea cine va conduce județul, după demisia prefectului și a subprefectului. Cătălin Mardare ne-a declarat că nu a fost desemnat nici un succesor și că problema nu a fost nici măcar discutată în interiorul PSD. „Cine va aveni va trebui să asigure buna desfășurare a alegerilor parlamentare și să nu fie implicat în campanie”, spune prefectul. Și Gabriel Vlase susține că numele viitorului prefect nu a fost stabilit, deși, ieri, stafful local al PSD, inclusiv Viorel Hrebenciuc, se aflau în ședință. Surse apropiate PSD vehiculează ca foarte probabilă desemnarea lui gheorghe Hură, actualul director general al Prefecturii, în funcția de prefect. O variantă perfect credibilă, în condițiile în care Gheorghe Hură are experiența organizării și altor alegeri și nici nu candidează pentru vreun post de parlamentar. O altă ipoteză este că Hură se va ocupa singur de treburile județului, iar scaunul de subprefect va rămîne neocupat. (Eduard ADAM, Nicoleta BICHESCU)
pe raster:
Campania internă din PSD începe pe 21 august
28 de membri PSD Bacău și-au depus, pînă ieri, intențiile de a se înscrie în competiția internă a partidului, în urma căreia va fi stabilită componența listelor partidului pentru campania electorală. Candidaturile se pot depune, însă, pînă luni, cînd se vor cunoaște și numele celor care vor să devină parlamentari PSD de Bacău. campania electorală internă demarează pe 21 august și va dura pînă pe 6 septembrie, cînd vor avea loc alegerile propriu-zise. Ierarhia pe liste se va stabili în funcție de numărul de voturi pe care va reuși fiecare candidat să îl obțină, apoi listele vor trece prin analiza Comisiei de integritate morală de la București, care va stabili componența finală.
Lasă un răspuns