Anul 2004 este Anul Ștefaniadei, care marchează comemorarea unei jumătăți de mileniu de la urcarea la cele veșnice a marelui voievod moldovean. Evenimentul este receptat și trăit la intensitate maximă de către cei mai mulți dintre români, care țin să-și exprime sentimentele în chipuri dintre cele mai diverse. Indemnul de mai jos, conținut de scrisoarea pe care o dăm publicității, este unul pilduitor în acest sen:
„Sîntem în preajma zilei de înălțare a sufletelor eroilor către ceruri. Eroismul lui Ștefan Vodă cel Mare și Sfînt nu are seamăn. Eroii neamului românesc, începînd de la geto-dacii lui Burebista și Decebal, nu au liniște în morminte. Tributul de sînge și faptele eroice pe cîmpurile de luptă, în îndelungata istorie a formării și supraviețuriii peste milenii a neamului ropmânesc nu are etalon de comparație.
Vîrf de lance al acestui eroism s-a detașat părintele nostru comun Ștefan cel Mare și Sfînt. Dumnezeu a rînduit ca generația noastră să-l omagieze la împlinirea a 500 de ani de la trecerea în neființă. Ștefan a trecut în lumea străbunilor, dar nu a murit. El este printre noi toți, cei ce simțim românește. La momente de cumpănă, în cei 500 de ani care s-au scurs de atunci, românii lui Ștefan au apelat prin închinăciune și i-au cerut îmbărbătare și curaj. Ștefan, adesea apare pe creste de munți, pe văi și în casele noastre, ale tuturora, aducîndu-ne încrederea, îmbărbătarea și curajul de a înfrunta dușmanii care la fiecare moment de la plecarea lui Ștefan jinduiesc la glia noastră. Vedeți ce ne-au lăsat în scrierile lor Eminescu, Sadoveanu sau Delavrancea în „Apus de Soare” – despre cel care pe drept a salvat de la distrugere totală biserica lui Hristos și Creștinismul.
Cum, oare, a rînduit Dumnezeu ca dintre nenumărați regi și împărați, doar cît ai număra pe degetele de la o mînă au devenit sfinți în biserica lui Hristos în cei peste 2 000 de ani! Dintre aceștia, neamul geto-dacilor a înregistrat două nume: Ștefan și Brâncoveanu.
Pentru a dovedi din nou lumii că sîntem patrioți și ne facem datoria pentru generațiile care vin, să nu lăsăm impresia că facem aceste lucruri doar din rutină, așa cum în general se poate vedea, căci clasa conducătoare în această perioadă se gîndește la alegerile care se desfășoară aproape concomitent cu comemorarea voievodului nostru drag.
Pornind de la ilustra personalitate a slăvitului voievod moldovean, Liga Fiii Satului „Ștefan cel Mare” din România face un strigăt de bucium, precum Ștefan către flăcăii Vrâncioaiei, cu chemarea: „Veniți la Putna de ziua înălțării eroilor către ceruri!” Vedem, în această venire, o reușită a evenimentelor pe care le vom comemora la 2 – 4 iulie 2004.
Dumnezeu să binecuvînteze România!” (prof. Tiberiu Zaharia, președinte-fondator al Ligii Fiii Satului „Ștefan cel Mare”)
Lasă un răspuns