Consiliul Concurentei a avizat o schema de ajutor de stat regional pentru stimularea investitiilor si crearea de noi locuri de munca, prevazuta de Codul Fiscal. Prin schema elaborata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, se creaza conditiile generale de acordare a scutirilor de la plata impozitului pe teren si cladiri, urmind ca autoritatile locale interesate sa emita hotariri prin care sa stabileasca unele conditii specifice de acordare a ajutorului, respectiv perioada de acordare a scutirilor, valoarea minima a investitiei finantate sau numarul minim de locuri care trebuie create.
Valoarea totala a ajutorului de stat prevazut de aceastaschema, in perioada 2008 – 2010, este de 87,5 milioane de lei si este asigurata din suma bugetelor schemelor care vor fi implemetate de consiliile locale, furnizoare de ajutor de stat. In cadrul acestei scheme, vor beneficia de sprijin financiar aproximativ 1.500 de agenti economici, întreprinderi mari sau IMM-uri, în scopul stimularii investitiilor si crearii de locuri de munca. Nu sint finantate proiectele mari de investitii realizate de agentii economici.
Finantarea se acorda sub forma de scutiri la plata impozitului pe teren si cladiri, în cuantum de maxim 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului si poate fi obtinuta si in judetul Bacau. Pentru agentii economici care intra în categoria întreprinderilor mici se acorda bonusul de 20%, iar pentru cei care intra în categoria întreprinderilor mijlocii, bonusul este de 10%.
Beneficiarii schemei trebuie sa faca dovada unei contributii de cel putin 25% din costurile eligibile prin resurse proprii, fara sprijin din partea statului. Conditia pentru obtinerea de fonduri in cadrul acestei scheme este respectarea anumitor criterii de eligibilitate, adica solicitantul sa nu fie in dificultate economico-financiara, sa nu fie subiectul unei proceduri nefinalizate de recuperare a unor ajutoare de stat declarate ilegale si incompatibile sau utilizate abuziv, sa faca dovada capacitatii de finantare si implementare a proiectului, sa-si fi îndeplinit obligatiile de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale catre bugetele componente ale bugetului general consolidat etc.
Lasă un răspuns