• Confederația Patronală a Industriei, Serviciilor și Comerțului din România (CPISC) va înființa, în perioada 5 – 20 septembrie, opt federații patronale regionale, între care una în zona Moldova. Federațiile patronale vor fi organizate, între altele, pe principiul regional, în regiunile istorice ale României, Moldova, Transilvania Nord, Oltenia, Dobrogea, Mumtenia Sud, Banat, Muntenia Nord și Transilvania Sud
În prezent, organizația are în teritoriu 32 de oficii patronale județene și încă nouă oficii în curs de organizare. În județul Bacău, oficiul patronal, al cărui președinte este directorul general al Electrica Moldova, Traian Mazilu, reunește firmele Alderom, Amici și CET Bacău, Distrigaz Nord – sucursala Bacău, Filiala Electrica Moldova – sucursala Bacău, Inter-Tour, Letea, Marste, Perom, Pobac și Prod Cresus Bacău, Petrom – sucursala Moinești și Peco Bacău.
CPISC a fost înființată la sfîrșitul anului trecut, la inițiativa unor reprezentanți marcanți ai mediului de afaceri din România, care au motivat gestul lor prin „necesitatea ieșirii din criza prelungită a tranziției economice, prin forța proprie a celor cu adevarat interesați în rezolvarea urgentă și eficientă a multelor probleme cu care se confruntă economia românească”. Din Confederație fac parte aproape toate societățile comerciale din industria energetică, industria extracției și prelucrării petrolului, industria extracției și prelucrării cărbunelui și minereurilor, industria producției de tehnică militară, poștă și telecomunicații, serviciul de iluminat public, comerț general și altele.
Înființarea confederației a fost criticată de comentatori pentru capitalul de stat predominant în structura membrilor săi de talie mare, dar replica la acest comentariua fost exemplul privatizării Petrom și a sucursalelor Electrica, după care CPSIC devine cea mai puternică organizație patronală a companiilor cu capital majoritar privat din România. Președintele confederației este președintele societății Electrica, Lucian Silviu Boghiu. (Petru DONE)
Lasă un răspuns