Anul 2010 aduce, in conformitate cu prevederile Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 (PNDR), reducerea procentului fondurilor nerambursabile acordate proiectelor de investitii prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”. Acest fapt atrage dupa sine schimbarea conditiilor de finantare pentru aceasta masura, pe care ni le-au explicat expertii Oficiului Judetean Bacau al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Nivelul de cofinantare nerambursabila pentru Masura 121 variaza, de la 1 ianuarie, între 40 si 65%, procente mai mari obtinind tinerii fermieri si fermierii din zonele defavorizate, montane, Natura 2000, investitiile noi avind drept scop protectia apelor împotriva poluarii cu nitrati. În baza Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, pentru perioada 2007 – 2009 Romania a avut posibilitatea de a porni de la 50% cofinantare nerambursabila, din 2010 revenindu-se la procentul de 40% stipulat în Regulament.
Valoarea maxima a cofinantarii scade cu 200.000 de euro
Pentru perioada 2010 – 2013, valoarea maxima a fondurilor nerambursabile va fi de 800.000 de euro pentru un proiect, iar valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va putea depasi 2 milioane de euro. Procentual, sprijinul nerambursabil va fi de maxim 40% din valoarea proiectului, spre deosebire de procentul aplicat în perioada 2007 – 2009, respectiv 50%. Pentru investitiile realizate de tinerii agricultori cu virsta sub 40 ani, la data depunerii cererii de finantare, sprijinul nerambursabil de 40%, poate fi majorat cu înca 10%. De asemenea, dupa anul 2010, nu se va putea cere majorarea sprijinului nerambursabil cu 25% pentru investitiile noi care au drept scop protectia apelor împotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole. Majorarea cu 25% va fi, asadar, valabila doar pina la sfirsitul anului 2010. Procentul de majorare a sprijinului cu 10% pentru investitiile realizate de agricultorii din zonele montane cu handicap natural, în zone cu handicap natural si în arii naturale protejate, încadrate în reteaua Natura 2000, ramine neschimbat.
Reduceri si la proiectele energetice
Pentru proiectele care includ si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile, valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1,2 milioane de euro, fata de 1,5 milioane de euro pina în 2010. Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect poate fi de 3 milioane de euro, iar sprijinul nerambursabil va fi de maxim 40%. În cazul proiectelor care apartin unei forme asociative si care servesc membrii acesteia, valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1,6 milioane de euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 40%. Valoarea maxima eligibila a unui proiect va fi de 4 milioane de euro.
Un miliard de euro de la bugetele publice
Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” se încadreaza în Axa 1 – „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic” si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane cit si a factorilor de productie, dar si îndeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare. Obiectivele operationale se refera la promovarea investitiilor în exploatatiile agricole din sectorul vegetal si de crestere a animalelor pentru realizarea de constructii noi si/sau modernizarea constructiilor agricole existente din cadrul acestora si a utilitatilor aferente, achizitionarea de masini si utilaje noi, înfiintarea de plantatii etc. Contributia publica aferenta acestei masuri este de 991.827.895 euro, din care Guvernului Romaniei contribuie cu 20%, Uniunea Europeana cu 80%. Printre activitatile pentru care s-a solicitat finantare în Masura 121 se regasesc înfiintarea si modernizarea fermelor vegetale sau a fermelor de animale, achizitia de utilaje agricole sau pentru procesarea laptelui, dezvoltarea exploatatiilor agricole prin achizitia de utilaje si înfiintarea de microferme de vaci cu lapte sau sere de legume.
Lasă un răspuns