• consilierii opoziției sînt nemulțumiți de superficialitatea cu care sînt pregătite mapele de ședință • banii pentru cultură și culte s-au dat fără o fundamentare temeinică
Ședința ordinară a Consiliului Local Onești s-a desfășurat în lipsa primarului Emil Lemnaru și a doi dintre consilierii PSD, Adrian Dinu și Liviu Caraman, aflați în concediu. Rolul de președinte al ședinței a fost asumat de consiliera Ioanei Adobricăi, asistată, pe post de moderator, de viceprimarul Ion Negoiță. În momentul în care vicele Negoiță a solicitat introducerea unui nou punct pe ordinea de zi, acela al discutării contractării unui credit în valoare de cinci milioane de dolari, pentru susținerea activității de iarnă a producătorului și distribuitorului de energie termică SC Termon, a început scandalul. Consilierii opoziției au susținut că se încearcă fentarea ordinii de zi stabilită inițial. Ei au protestat și împotriva faptului că secretarul orașului nu a distribuit tuturor mapele cu materialele ce urmau a fi supuse dezbaterii. Secretarul Ghiță Ganea a precizat că aceste mape vor fi introduse în cutiile poștale pe care consilierii le au expuse, nominal, în holul primăriei oneștene.
Se dau bani, dar nu se știe pe ce
Primul punct al ordinii de zi, acela al acordării unui sprijin financiar culturii și unor culte religioase, a stîrnit discuții contradictorii, deoarece expunerea de motive și referatul comisiei de specialitate nu conțineau fundamentarea tehnico-economică a sumelor alocate. S-a decis, totuși, să se acorde 300 milioane lei pentru reparații la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde acoperișul este stricat, iar din cauza ploii cărțile din biblioteca de aici sînt în pericol de degradare. Consilierii locali, cu excepția lui Vasile Munteanu (PD) și Ciprian Zarzu (PNL), au aprobat și alocarea a 100 milioane pentru pictura bisericii ortodoxe din Cartierul Slobozia Nouă, precum și 125 milioane pentru organizarea, între 10-12 septembrie 2004, a „Zilelor Culturii Călinesciene”. Cu privire la banii alocați Casei de Cultură, consilierul Ștefan Martin (PUR) a solicitat, dincolo de problema discutată, să se interzică afișajul electoral în Casa de Cultură, în Biblioteca Municipală și în Piața Agroalimentară.
La Piață se fac prea multe angajări
În momentul în care s-a trecut la discutarea modificării organigramei Pieței Agroalimentare, consilierii au constatat că între mapele primite de ei și expunerea de motive exista o diferență destul de mare. Primăria a solicitat aprobarea înființării unui post de subinginer pentru controlul comerțului cu produse animaliere. Consilierii opoziției au solicitat, la unison, să li se pună la dispoziție structura de personal a Pieței Agroalimentare, considerînd că aceasta are mult prea mulți salariați. Pînă la urmă, consilierii au fost de acord cu cererea executivului, abținîndu-se de la vot doi consilieri liberali. Consilierul PNL Mircea Cetean Bălănică a adresat o întrebare plenului: „Cum vreți să scadă prețurile la produsele agroalimentre, dacă tot angajăm personal la piață?”.
Aleșii locali au preferat să tacă și să treacă mai departe.
Consiliul Local Onești a aprobat și concesionarea spațiilor în care își desfășoară activitatea 11 cabinete medicale. Ioan Aron Popa (PNL) a propus ca să fie date spre concesionare și bunurile imobile din aceste cabinete, iar în contractul de concesionare să se prevadă și întreținerea corespunzătoare a cabinetelor. La rîndul lui, consilierul liberal Mihai Șova a solicitat înființarea unui serviciu de urgențe stomatologice, care să funcționeze și în zilele de sîmbătă și duminică.
Legislativul oneștean a aprobat și contractarea unui împrumut extern, în valoare de cinci milioane dolari, destinat achiziționării a 60% din combustibilul necesar încălzirii locuințelor pe timp de iarnă, restul cantității putînd fi cumpărată din resursele proprii ale societății Termon. Asta după ce Constantin Pavăl, directorul de la Termon, a răspuns unui noian de întrebări venite din partea consilierilor. (Ion MORARU, Cătălin BUZINCHE)
Lasă un răspuns