• viceprimarul Mariana Podaru susține că i-a chemat pe localnici la muncă împărțind fluturași prin comună, dar era supărat că demersul n-a avut succes • un consilier s-a plîns că aleșii locali nu s-au întîlnit în august, ca să rezolve problema școlilor • consilierii s-au acuzat unii pe alții că nu-și plătesc taxele
Aleșii locali din comuna Corbasca s-au întîlnit ieri în ședință pentru a discuta o serie de probleme spinoase. Din nefericire, toată lumea a vorbit fără opreliști și problemele spinoase au rămas tot fără răspuns.
În cel mai pur stil românesc, însă, întîlnirea a început cu o oră mai tîrziu decît era planificat, întrucît unii dintre consilieri au întîrziat. Cu toate că era întrunit cvorumul, aleșii au preferat să îi aștepte pe colegi. Așteptarea a creat, însă, o stare de iritare generală. Iar punctele de pe ordinea de zi nu au făcut decît să sporească atmosfera de tensiune din sală, consilierii ridicînd de nenumărate ori glasul unul la celălalt. „Să ne spună domnul primar de ce nu se mai repară podul de la Marvila? Am văzut că au transportat acolo două – trei bîrne, restul nu se știe ce au făcut cu ele. Ne chinuim vacile în bătaie cînd trebuie să treacă pe acolo”, a întrebat Gheorghe Gh. Iftimie. Ionel David, un alt consilier din Marvila, a propus ca primăria să aloce 10 sau 15 milioane de lei din bugetul local, iar restul necesar să se adune din contribuțiile sătenilor. Aceștia ar veni și cu mînă de lucru pentru construirea podului, însă doresc, în schimb, reducerea taxelor și impozitelor locale. Propunerea locuitorilor din Marvila nu a avut succes. „Trebuie să înțelegeți că, fără un proiect corect întocmit, nici o firmă nu se va angaja să construiască. Deocamdată, am făcut o cerere de certificat de urbanism pentru începerea proiectului. De-abia după aprobarea proiectului de Direcția Apelor ne putem apuca de pod”, a încercat să liniștească spiritele primarul Iorgu Pușcașu.
O altă chestiune care a provocat nemulțumire s-a referit la nivelul colectării taxelor și impozitelor locale. Din raportul prezentat de contabilul Victor Mitruț a rezultat că acestea au fost strînse într-un procent de aproximativ 50% în primele șase luni, însă în a doua jumătate a anului rata de colectare va fi mult mai mică. „Am fost în Bacioi și i-am văzut pe unii care se lăudau că nu au mai plătit de ani buni taxe și impozite. Oamenii săraci plătesc tot, pînă la ultimul leu. Tot aceia care au mulți bani nu dau din buzunar. Dacă verificăm printre consilieri, sînt convinsă că sînt unii care nu și-au plătit toate taxele”, a susținut viceprimarul Mariana Podaru.
Ultima șansă de reușită în administrație: fluturașii
Ea a fost, la rîndul ei, acuzată de consilieri că nu s-a implicat suficient în activitatea de administrare a comunei. În replică, Mariana Podaru a spus că nu poate să muncească ea în locul oamenilor și că aceștia trebuie să se obișnuiască să își gospodărească localitatea singuri. „Și ce dacă am împărțit fluturași prin care i-am îndemnat să își strîngă gunoiul, să își curețe șanțurile?! Eu nu pot să mă duc să muncesc pentru fiecare”, s-a apărat ea.
Un alt consilier a propus ca numele rău-platnicilor să fie trecute pe o listă, care să fie afișată în diverse locuri publice din sate, însă aceasta nu a fost acceptată. Gheorghe Iftimie, fostul secretar al comunei, și-a arătat nemulțumirea față de faptul că în luna august nu a fost convocată nici o ședință a consiliului local din Corbasca. „Cum a fost posibil să nu se adune consilerii în august? Atunci ar fi trebuit să se discute probleme importante, cum ar fi stadiul pregătirii școlilor pentru începerea anului de învățămînt”, s-a plîns consilierul. Supărarea acestuia a rămas fără răspuns, el fiind ignorat de cei prezenți.
Alegerile din 2000 revin în forță
Toți participanții la ședință au fost de acord că este nevoie de mai mulți oameni în primărie. „Toată lumea se miră cum funcționează o comună de peste 5.000 de suflete cu cîțiva oameni la primărie. Ar mai trebui încă un casier pentru colectarea taxelor în Bacioi și Pogleț, deoarece acolo sînt foarte mulți restanțieri. Nu avem nici agent agricol, nici secretar. O singură persoană se ocupă de aproape 800 de dosare pentru ajutor social. Avem nevoie neapărat de mai mulți oameni”, s-a plîns consilierul Munteanu. Primarul i-a replicat că a trimis Agenției Naționale a Funcționarilor Publici o cerere de suplimentare a schemei de personal, însă, în lipsa avizului acestei instituții, deocamdată nu se poate face nimic.
Mai spre finalul întîlnirii, cînd părea s-a spus tot ce era de zis, un consilier local și-a adus aminte că, la alegerile din 2000, noaptea, becurile ardeau la discreție. „Am văzut becuri aprinse în Marvila de alegeri în 2.000 și alte cîteva zile la referendum, în 2003. De atunci, nu știu cum se face că s-au stricat becurile”, a spus Gheorghe Gh. Iftimie. Și această problemă a fost „rezolvată”, după ce acestuia i s-a răspuns că nu sînt bani pentru repararea instalațiilor stricate sau înlocuirea becurilor. În ciuda discuțiilor furtunoase, în încheiere nu s-a rezolvat mare lucru. Consilierii au votat cele două proiecte de hotărîri aflate pe ordinea de zi, iar restul subiectelor puse în discuție au rămas la acest stadiu. (Oana ALBU)
Lasă un răspuns