• pînă pe 15 martie reprezentanții Direcției de Sănătate Publică vor încerca să înduplece ministerul să micșoreze lista paturilor tăiate din structura spitalelor • reorganizarea unităților medicale cu paturi va rămîne bătută în cuie abia după ce la Bacău va veni o comisie din partea Ministerului Sănătății
Anunțul public făcut de ministrul Sănătății referitor la reorganizarea spitalelor și reducerea numărului de paturi destinat îngrijirii bolnavilor a stîrnit valuri de nemulțumiri din partea șefilor de unități medicale. Directorii spitalelor din județul nostru, unde ar urma să dispară, potrivit estimărilor ministeriale, 545 de paturi, speră că. „Cifrele anunțate de ministra Bartoș nu sînt definitive. Ele au reieșit în urma unor calcule care au ținut cont de diverși indicatori, cum ar fi încadrarea cu personal, morbiditatea anumitor afecțiuni sau amplasarea spitalelor în teritoriu. Avem pînă pe 15 martie libertatea de a veni cu propria variantă vizavi de numărul de paturi care pot fi reduse. Noi vom face aceste propuneri, după care o comisie a ministerului va inspecta toate spitalele din județ și va aproba sau nu varianta noastră. Abia atunci se poate spune care este cifra bătută în cuie a paturilor care trebuie desființate. În acest moment, nu știu exact ce număr de paturi va reieși din calculele noastre, oricum noi încercăm să diminuăm pe cît posibil numărul anunțat de minister”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP Bacău).
Dacă șefii spitalelor băcăuane care au fost anunțați de diminuarea numărului de paturi speră ca ministerul să fie înduplecat și, în final, numărul de paturi la care ar trebui să renunțe să fie mai mic decît cel stabilit de minister, unul dintre ei caută soluții salvatoare în privatizare. „Directorul spitalului din Podu Turcului, care, potrivit ministerului, urmează să se transforme în centru de sănătate, a anunțat Direcția de Sănătate că a găsit deja un investitor dispus să cumpere unitatea medicală. Deoarece consiliul local este proprietarul spitalului, urmează ca propunerea să fie supusă votului consilierilor. Dacă ideea se concretizează, spitalul din Podu Turcului va fi primul spital privat din județ”, a spus dr. Marin Buștuc, director adjunct al DSP.
Odată cu restructurarea spitalelor, medicii vor fi obligați nu doar să se obișnuiască cu un număr mai mic decît pînă acum de paturi, ci și cu trierea bolnavilor, astfel încît cei care suferă de afecțiuni mai ușor de tratat să stea în spital doar o singură zi sau, în unele cazuri, doar pe timpul zilei ,într-un interval scurt de timp. „Pentru tratamente de fizioterapie, de exemplu, un pacient din Bacău va putea să stea în spital doar pe durata zilei, seara urmînd să plece acasă. Pacientul revine în fiecare zi la spital, în tot timpul cît durează tratamentul. Acest mod de spitalizare reduce costurile cu mesele de dimineață și seară, pacientul primind doar masa de prînz, costurile cu plata asistentelor în tura de noapte, precum și a sporurilor pentru sîmbete și duminici. La alte specialități, cum ar fi ORL-ul, Oftalmologia sau Dermatologia vor exista și spitalizări de o zi, în care pacientul beneficiază de consultație și tratament, după care poate pleca acasă să-și continue tratamentul ambulatoriu”, a mai spus dr. Cornelia Cojocaru. Pînă cînd teoria va ajunge să fie pusă în practică, medicii băcăuani trebuie să facă față anunțatei inspecții din partea ministerului. Dacă la fața locului, trimișii Ministerului Sănătății se vor lăsa înduplecați că cifra de 545 de paturi tăiate de pe lista județului Bacău este prea mare, există șanse ca spitalele să nu se aleagă cu o restructurare prea drastică. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns