Acțonarii Societății de Investiții Financiare Moldova vor fi convocați, pînă la sfîrșitul lunii septembrie, pentru a aproba un nou statut (necesar în urma adoptării noii legi a pieței de capital). Printre temele asupra cărora vor fi chestionați este și răscumpărarea acțiunilor reziduale (între 10 și 50% din numărul total de acțiuni), precum și destinația acțiunilor odată răscumpărate.
SIF-urile au înregistrat, în 1996, milioane de acționari care au primit acțiuni în locul dividendelor cuvenite de la societățile deținute de acestea. Acest balast nu este profitabil pentru SIF, pentru că niciodată un acționar care deține cîteva acțiuni ale acestei societăți nu se va deranja să vină în AGA (mulți nici nu știu că sînt acționari).
Dincolo de dificultățile procesului, sînt mai multe alternative în legătură cu aceste acțiuni, odată răscumparate: să fie anulate, vîndute pe piața de capital “la bucată” sau în pachete mai mari. La prima vedere, cea mai profitabilă variantă pentru SIF-uri este să-și vîndă acțiunile în pachete care să reprezinte maximul admis de deținere (0,1% în prezent, dar acționarii trebuie să decidă în viitoarele AGA extraordinare dacă aceasta va fi modificată).
De aceste acțiuni pot fi interesați investitorii instituționali mari, care erau nevoiți pînă acum să urce prețul la Bursa de Valori București pentru a acumula un pachet mai important. Este singura soluție ca prețul acțiunilor să nu scadă prin supraoferta din piață (acest lucru se va întîmpla dacă acțiunile sînt vîndute la bucată la Bursă). Anularea acțiunilor ar scoate în mod inutil banii din vistieria SIF și, chiar dacă se va obține în final un acționariat mai implicat în viața societăților, valoarea activului net unitar va scădea. (Petru DONE)
Lasă un răspuns