• societatea de investiții deține la combinatul de îngrășăminte aproape 14,7 la sută din totalul acțiunilor • SIF mai are în portofoliu încă 370 de firme • dividendele cuvenite SIF Moldova au crescut în lei, în perioada 2001-2003, dar au scăzut cu aproape 200.000 de dolari sau aproximativ 2 milioane de euro
SIF Moldova a început o acțiune de restructurare a portofoliului de acțiuni pe care le deține la diverse societăți comerciale. Alexandru Matei, președintele SIF Moldova, ne-a declarat că, de exemplu societatea încearcă de cîteva săptămîni să vîndă o parte din pachetul de 70,3 milioane de acțiuni (aproape 14,7 la sută din total) deținut la Sofert Bacău. „Am scos la vînzare aproape 200.000 de acțiuni, o parte din pachetul pe care îl deținem la combinat. E mai mult o testare a pieței. Căutăm pe cineva care are un interes. Sofert are datorii mari. Unitatea nu mai reprezintă pentru noi o afacere decît dacă vindem acțiunile”, a spus președintele Matei. Sofert este unul dintre contribuabilii mari datornici la bugetele de stat, iar patronul Ioan Niculae a promis pentru viitor investiții de peste 8 milioane de dolari în combinatul de îngrășăminte.
Alexandru Matei ne-a mai declarat că SIF Moldova are peste 370 de societăți comerciale în portofoliu. Restructurarea portofoliului de acțiuni s-a făcut prin mai multe modalități, printre care modificarea participației prin efectuarea unor operațiuni legale de majorare/diminuare a capitalului social sau de radiere; modificarea participației SIF Moldova ca urmare a tranzacțiilor finalizate prin transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor (vînzări/achiziții), investiții directe (plasamente primare) sau retrageri din asocieri.
În raportul de activitate pe anul trecut, președintele Matei arată că restructurarea portofoliului de acțiuni se reflectă și în structura portofoliului funcție de mărimea capitalului social (mici și mijlocii, mari). Astfel, dacă la finele lui 2002, SIF avea în portofoliu 276 de societăți mici și mijlocii, la sfîrșitul anului trecut, numărul acestora coborîse la 243. În aceleași perioade, numărul de societăți mari la care SIF deținea acțiuni a urcat de la 121 la 128.
Crește profitabilitatea industriei textile
În portofoliul SIF Moldova se află 11 societăți din domeniul Bănci-Asigurări, 30 (față de 32 în 2002) – Construcții mașini, 67 (față de 75) – Textile, 12 (13) – Chimie, 93 (96) – Agricultură, 10 (11) – Metalurgie, 26 (24) – Industrie alimentară, 46 (56) – Comerț, Alimentație Publică. SIF mai deține acțiuni la 76 de societăți din alte domenii, față de 79 în 2002. „Se constată o creștere a profitabilității acțiunilor pe care le deținem la societăți din industriile textilă și de construcții de mașini”, informează președintele Matei. El arată că toate modificările operate anul trecut „au condus la o echilibrare a structurii portofoliului de acțiuni din toate punctele de vedere și o reducere a indicelui global de risc al SIF Moldova, de la 4,109 la 31 decembrie 2002 la 2,881 la data de 31 decembrie 2003”.
Măsurile de restructurare ale portofoliului și cele adoptate în administrarea societăților comerciale își găsesc corespondentul în creșterea veniturilor înregistrate de SIF Moldova SA și pe componenta dividendelor cuvenite de la societățile comerciale din portofoliu. Astfel, dacă în anul 2002 dividendele cuvenite SIF
Moldova pentru exercițiul financiar 2001 au fost în sumă de 181 de miliarde de lei, în anul 2003, dividendele pentru exercițiul financiar 2002 au fost în suma de aproape 200 de miliarde de lei. Creșterea este valabilă doar în lei, pentru că, în dolari, de exemplu, dividendele cuvenite au scăzut de la circa 6,2 milioane de dolari (2001) la aproximativ 6 milioane de dolari (2003). În euro, lucrurile sînt și mai rele. Dividendele au scăzut de la aproape 7 milioane de euro în 2001 la mai puțin de 5 milioane de euro. Ponderea dividendelor cuvenite de la societățile bancare și de asigurări în totalul dividendelor a crescut cu 3,82 la sută. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns