Prin Ordinul nr.130/20.febr.2004, Sîrbul agriculturii recunoaște dezastrul ce cuprinde fondul forestier al Romăniei, dar se dă după corcoduș, aprobînd chipurile „zonele deficitare în păduri”.
Jumătate din județele țării sînt cuprinse în actul normativ amintit, din care 12 județe sînt deficitare pe întreaga suprafață și 9 județe parțial. Și dacă ministrul, care pînă mai ieri era și al pădurilor, recunoaște oficial situația dezastruoasă, înseamnă că realitatea este zguduitoare.
Pădurea, numită ba aur verde, ba plămînul planetei, este distrusă sistematic, cu o cruzime de neimaginat, și doar pînă mai ieri cîntecele și poveștile arătau că romănul e „frate cu codrul”!
După 1990, Romănia a intrat în zona maleficului. Cauzele sînt multiple, principalele fiind lipsa de combustibili ieftini pentru intern și exportul de lemn brut la extern.
Dacă nu în perioada antedecembristă pădurea era ocrotită și romănul nu-și permitea nici chiar uscături căzute din copaci să-și care acasă fără plată și știința pădurarului, astăzi se fură în voie. Pădurarii sînt hăituiți de hoți, timorați sau chiar loviți de către cei care nu trăiesc decît din comerțul cu lemne furate, fie de la stat, fie de la consăteni. La aceștia se adaugă exportatorii autohtoni, dar mai ales arabii pripășiți pe la noi, care și-au pus în gînd să ne ducă la același tip de sol, ca la ei: bolovăniș și nisipuri zburătoare. După ritmul în care se distruge pădurea nu e departe timpul cînd vom importa și lemn.
Din preambulul actului invocat rezultă că Guvernul este dispus să cumpere suprafețe forestiere pentru că despre donații nu poate fi vorba. Chiar județul Cosmîncului pesedist este deficitar în vegetație forestieră pe întreaga suprafață, ori nordul țării era recunoscut ca deținător de codri falnici. La noi în județ au existat cîteva campanii cu zurgălăi și clopoței împotriva doborîtorilor de păduri. S-au și sigilat cîteva ferăstraie mecanice pe Valea Muntelui, dar numai ale unor romăni. Străinii nu prea cad în plasă. Probabil că știu orele de controale, că deh, sînt plini de verzișori!
Valea Muntelui, de la Comănești la Ghimeș-Făget, arată jalnic. Cioatele au circa 1m înălțime, probabil hoții aveau ceva oase în burtă și nu se puteau apleca să taie de lîngă sol. Terminînd ce era de distrus în zona Comănești-Ghimeș-Făget, arabii adulmecă zona Mănăstirea Cașin-Scutaru. S-au înfiripat puțin, dar, ca omida păroasă, vor să intre masiv.
Va trebui să adaptăm folclorul la realitatea crudă, versurile „pădure, dragă pădure / frumos cîntă cucu-n tine” or să se cînte „pădure, biată pădure / urît urlă drujba-n tine”. Săracu Eminescu, ar mai putea el să scrie „Ce te legeni codrule”?
Primul vînător al țării ar trebui să fie mai atent pentru că dacă dispare pădurea, dispare și vînatul. Cît despre noi, ceilalți, avem toate șansele să trăim în zone deșertice. Doar ne aflăm în plină tranziție! (Hary CERNEȚ)
Lasă un răspuns