• deși recunosc că fabrica are datorii mari la stat, ei cer ca societatea să fie păsuită la plată, iar oamenii să-și păstreze locurile de muncă
Ovidiu Budeanu, patronul fabricii Cotidianul din Bacău, a invitat ziariștii la o întîlnire în care a prezentat problemele cu care se confruntă societatea. Budeanu a spus ce datorii are firma către stat și ce intenționează să facă ca să o aducă pe linia de plutire. El a reamintit că a cumpărat firma, în 1999, de la Fondul Proprietății de Stat, cînd aceasta avea datorii de 47 de miliarde de lei, plus credite de 600.000 de dolari la Bancorex, iar acum Cotidianul are de plătit statului 150 de miliarde. „Datoria propriu-zisă este de 50 de miliarde de lei, însă penalitățile au ajuns la circa 100 de miliarde de lei. Nu aveam cum să achităm sumele cuvenite statului, fiindcă, atunci cînd am preluat societatea, cu contractele care erau la acea vreme, nu acopeream nici salariile nete ale angajaților. De aceea a trebuit să iau un credit de 500.000 de euro, pentru retehnologizarea întreprinderii”, a explicat Ovidiu Budeanu.
El susține că, pentru rentabilizarea societății, dintre cei 1.255 de salariați, au mai rămas în fabrică, după un val de disponibilizări, 855, iar acum lucrează la Cotidianul doar 430 de salariați. Marea majoritate a celorlalți, susține Ovidiu Budeanu, a fost preluată de firmele Mondial Sole și Colan, ale unor patroni italieni, care fabrică tot încălțăminte, și cărora le-a și vîndut o parte din terenul fabricii. „Imaginați-vă că înainte făceam 1.400 de perechi pe zi, cu 1.200 de oameni, iar acum produc 2.000 de perechi, cu 400 de salariați”, a afirmat Budeanu.
El spune că întreprinderea Cotidianul participă acum la un stand de profil din Dusseldorf și că, dacă se vor încheia contracte cu firme din străinătate, cifra de afaceri va crește de la șapte miliarde de lei pe lună, cît este în prezent, la circa 30 de miliarde de lei. Aceasta i-ar permite să înceapă să-și stingă debitele la stat, susține patronul. Costică Ungureanu, liderul de sindicat din Cotidianul, s-a arătat nemulțumit de faptul că, în general, se bate monedă pe datoriile la stat ale firmei Cotidianul, mai mult decît la alte societăți, cu debite mult mai mari. El spune că, taman acum, cînd fabrica pare să se revigoreze, unii vor să o îngroape. „Eu nu-s cu nici un partid, nu mă interesează politica, dar mă preocupă problema salariaților. Noi nu sîntem unica fabrică cu datorii din țara asta. Pe noi ne supără doar că alții sînt ajutați să meargă înainte, iar pe noi nu ne ajută nimeni. În urmă cu vreo cîțiva ani, am fost și la domnul Hrebenciuc, să ne ajute și pe noi, dar de fiecare dată răspunsul a fost nul. Dacă piața românească e invadată de tot felul de produse din afară, piața noastră moare. Să ne dea măcar o perioadă de grație că, dacă tot am început să producem, să putem să scăpăm de datorii și oamenii să aibă locuri de muncă sigure. Mă uit la cei de la Onești: i-au lăsat pe oameni fără servicii, pe drumuri, plîngînd, și de ăia nu se mai ia nimeni”, a afirmat Costică Ungureanu. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns