• e o întrebare care iscă printre adolescenți necopți multe discuții aprinse • eu cred că cel mai bine ar fi să ne bucurăm mai curînd de vîrsta pe care o avem, de lipsa de probleme de acum și să lăsăm pe mai tîrziu astfel de dispute
Despre ce este vorba? E simplu: voi încerca să sintetizez rolul femeii în viața de zi cu zi și pe cel al bărbatului. Și asta, fiindcă băieții se tot laudă că sînt macho, că înebunesc femeile și că „le-nvîrt pe degete”. Mai modern, ei reprezintă centrul vieții feminine, în jurul lui se învîrt toate energiile. De aici, replici peste replici, contradicții și discuții serioase care apar zilnic între tineri, iar rezultatul?! Cîștigă cel care nu cedează. Dar dacă nimeni nu renunță? Ei bine se ceartă ori se încheie discuția cu o replică de genul: „Bine, bine, ai dreptate, dar tot noi sîntem cei mai tari!”
Zilele trecute s-a iscat un mic conflict din cauza unei situații stupide. O colegă nu a înțeles o poantă, mai academică ce-i drept, și a cerut explicații. Unul din colegi intervine și afirmă: „Nu știi de ce nu pricepe? Că-i fată!” Această replică a deranjat mai multă lume, chiar mi s-a părut deplasată.
Ce dacă-i fată? Ce, fetele-s inculte? Pur și simplu nu a reacționat pe moment sau nu a fost atentă. De aici rezultă mai degrabă că băieții sînt singurii „defecți”: le lipsește toleranța, diplomația și nu au tact. Asta în adolescență, fiindcă mai tîrziu fetele încep să se laude. Peste tot auzi de la doamne că femeia reprezintă sexul frumos, definit prin tandrețe, gingășie și rafinament. În viața socială, femeia este foarte apreciată, pentru că este capabilă ca pe lîngă toate treburile casei să devină și un șef competent, un important om de afaceri sau chiar să îmbrace haian militară. Ce-i drept, femeia a cunoscut o evoluție extraprdinară prin comparație cu cea a barbaților. Și asta deoarece a fost nevoită să se adapteze: carieră, familie, gospodărie, sport, prietenie, afecțiune, ambiție, stil și încă multe sînt „standardele” în care trebuie sã se încadreze femeia modernă.
Nu neg că avem și defecte. Este inevitabil. Numai că dacă adolescentele stau oarecum în banca lor pînă cînd se simt cu adevărat femei, tinerii se cred deja de prin liceu bărbați adevărați. Dar ce-o fi însemnînd în acepțiunea lor să fii bărbat?! Poate doar să domini, să tachinezi și să ai o impresie foarte bună despre tine? Nu își asumă însă responsabilități, adică sînt uneori imaturi. Iar lista poate continua, dar eu nu vreau să mai continui.
Sfatul meu este ca noi, tinerii, să gîndim de două ori înainte de a lua o hotărîre sau înainte de a deschide gura, pentru că sîntem impulsivi și ne hrănim cu aparențe. Eu zic că e mai bine să ne bucurăm din plin de adolescență și să nu ne pierdem timpul întrebîndu-ne: „Cine cîștigă lupta cu destinul: femeia sau bărbatul?” (Mădălina STURZU)
Lasă un răspuns