Asociaţia Pro Democraţia (APD), Transparency International România (TI-România), Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) vor solicita Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu organizarea, în acelaşi timp, a referendumului pentru parlamentul unicameral şi reducerea numărului de aleşi şi a alegerilor prezidenţiale.
În opinia celor patru organizaţii neguvernamentale, organizarea simultană a referendumului şi scrutinului prezidenţial îi va dezavantaja pe candidaţii la Preşedinţie în raport cu şeful statului în funcţie, Traian Băsescu.
„Constatăm că preşedintele organizează un referendum – pe o temă din campania sa electorală – în acelaşi timp cu alegerile la care el este candidat. Nu punem la îndoială dreptul său constituţional, dar ceilalţi candidaţi nu au dreptul să convoace referendum pentru unul din punctele lor din campanie; în acest fel se încalcă principiul şanselor egale”, a declarat, joi, directorul APD, Cristian Pârvulescu, într-o conferinţă de presă comună a organizaţiilor menţionate.
Directorul executiv al Transparency Internaţional, Victor Alistar consideră că instituţiile statului sunt folosite în favoarea unuia dintre candidaţi, iar faptul că referendumul şi alegerile prezidenţiale se desfăşoară în aceleaşi secţii de vot, în aceleaşi cabine, va face foarte greu de controlat fraudarea alegerilor.
„Vor fi trei buletine de vot. Oamenii pot să voteze numai pe unul dintre buletine, nu sunt obligaţi să răspundă la toate întrebările. Este foarte greu de controlat ce se întâmplă cu voturile neexprimate”, consideră Alistar.
„Asistăm la o fraudare morală – campania electorală trebuie să fie legată de atribuţiile preşedintelui, şi nu de alt subiect, precum numărul de parlamentari. Ne adresăm Avocatului Poporului să ne protejeze pe noi – în virtutea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Avem dreptul de a fi corect informaţi, de a nu fi manipulaţi”, a declarat directorul CRJ, Georgiana Iorgulescu.
Preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a menţionat că este incorect să înceapă campania pentru referendum înainte de termenul de 20 de zile prevăzut în Constituţie.
„Campania pentru referendum a început deja. Prin violenţa prin care promovează problema numărului de parlamentari şi a parlamentului unicameral putem spune că asistăm la o pre fraudă electorală”, a declarat Mircea Toma.
Acesta a mai spus că sloganul „De ce le e frică nu scapă”, este aproape o instigare împotriva parlamentarilor.
„La referendumul legat de demiterea sa, Traian Băsescu avea o părere proastă despre 322 de parlamentari. În discursul său de acum, acesta are o părere proastă despre întreaga instituţie a Parlamentului – care reprezintă garanţia democraţiei într-un stat”, a subliniat Mircea Toma.
„Potrivit sondajelor, Parlamentul ocupă ultimul loc în încrederea populaţiei. Urmează un referendum iniţiat de preşedintele în exerciţiu, la care rezultatul este practic cunoscut, cu o temă din campania sa pentru alegerile prezidenţiale. Există un avantaj psihologic al celui care a propus acest referendum”, crede preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei.
Un alt subiect abordat la conferinţa de presă organizată de cele patru ONG-uri l-a reprezentat apariţia secţiilor speciale de votare.
„În 1990 au existat 12000 de secţii de votare, la alegerile din 2004 au fost 15000 de secţii, iar la alegerile din 2009 vor fi 21000 de secţii de vot, în condiţiile în care prezenţa la vot a românilor a scăzut constant”, a declarat politologul Cristian Pârvulescu. AGERPRES
Neconstitutional a zis
Chiar daca Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Referendumul de duminică este legal, ramane o problema de moralitate si eficacitate la care dvs. trebuie sa reflectati:
– „lipsa de egalitate dintre candidaţi”, presedintele in functie fortand dreptul constitutional la referendum pentru a obtine un potential avantaj in cursa prezidentiala;
– ”lipsa de promovare” a ambelor variante de vot la referendum, lipseste alegatorii de posibilitatea cunoasterii avantajelor/dezantajele temelor supuse votului;
– ”lipsa de eficacitate” –orice solutie ar fi votata in urma referendumului, modificarea Constitutiei nu se poate face decat prin organizarea unui nou referendum;
– ”cheltuirea banului public” – se vor cheltui cel putin 10 mil RON pentru un referendum ineficace!
VETI VOTA SAU NU LA REFERENDUM!