• societatea care a aparținut omului de afaceri băcăuan Gheorghe Haidău și lui Eugen Melinte a făcut primul pas către faliment • instanța a numit administrator judiciar pe Silviu Drăgan, aceaași persoană care s-a ocupat de lichidarea societății Tandem Road a lui Dorinel Popa, unul dintre liderii grupului „lemn” din dosarul Banca Transilvania
Banca Comercială Română (BCR) a cerut judecătorilor de la Secția Comercială a Tribunalului Bacău să declare starea de insolvență a societății Nutrivit din Buhuși pentru o datorie nerecuperată în valoare de aproape 80 de miliarde de lei. Societatea a intrat în colaps financiar imediat după decesul cunoscutului om de afaceri Gheorghe Haidău. Acesta îl avea ca partener în această afacere pe Eugen Melinte, iar firma, cu sediul în Buhuși, urma, conform primelor intenții, să fie una dintre cele mai mari fabrici de nutrețuri combinate din țară. Numai că planurile de pe hîrtie nu s-au potrivit cu realitatea. Firma Nutrivit a intrat în incapacitate de plată după ce trei credite în valoare totală de 65 de miliarde de lei, garantate cu cec-uri și bilete la ordin emise de Cerealcom Vaslui, nu au fost onorate la scadență. Acest lucru a dus automat la imposibilitatea firmei Nutrivit de a-și onora la scadență ratele creditelor luate de la bancă, ceea ce a atras finalul afacerii.
Lucrurile au degenerat în mod accelerat după moartea lui Haidău, iar firma a intrat în incapacitate de plată. La ultimul termen de judecată, chiar banca finanțatoare, respectiv BCR, deși mai înainte era de acod cu planul de reorganizare propus de Eugen Melinte și publicat deja în Monitorul Oficial, a cerut judecătorilor să declare starea de insolvență a firmei. „Pînă în prezent, conform planului de reorganizare depus de administrator, societatea Nutrivit ar fi trebuit să înceapă rambursarea creditelor din luna iulie 2003, dar nu s-a conformat planului”, și-a argumentat cererea reprezentatul BCR. Judecătorii au acceptat cererea băncii, i-au ridicat dreptul de administrare lui Eugen Melinte și au numit, pe data de 20 noiembrie, un administrator judiciar în persoana lui Silviu Drăgan. Printre atribuțiile acestuia se numără și întocmirea unui raport din care să rezulte cine se face vinovat de situția în care a ajuns firma, inventarierea patrimoniului, menținerea sau denunțarea unor contracte și încasarea creanțelor. Primul termen de judecată este fixat pe 14 decembrie, dar administratorul judiciar a cerut un răgaz mai îndelungat pentru a-și putea întocmi raportul cu privire la cauzele care au dus la starea de insolvență, precum și la nominalizarea persoanleor care se fac vinovate de aceast lucru. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns