• prima stație de epurare va fi inaugurată astăzi
Un proiect de realizare a unei unei instalații de producere a coagulantului de nivel industrial folosit la epurarea apelor uzate și a stației pilot pentru epurarea acestor ape a fost finalizat la societatea Robinete Industriale Bacău. Stația de epurare va fi prezentată astăzi, 9 august, oficial specialiștilor și ziariștilor, prilej cu care va fi organizat și un simpozion la care au fost invitați specialiști în domeniu din toată țara.
Pentru realizarea coagulantului folosit în stația pilot de epurare mecano-chimică, societatea din Bacău a colaborat cu profesorul Vasilie Nikolic, cunoscut inventator preocupat de soluții noi pentru un mediu mai curat, așa cum este „Procedeul și aparatul pentru obținerea aerului curativ” destinat purificării aerului din încăperi. Vasile Nikolic este, de asemenea, membru fondator al Asociației Biocombustibilii în România – o organizație de persoane fizice și juridice, neguvernamentală, care are ca scop sprijinirea logistică a producerii și utilizării biocombustibililor în țara noastră ca alternativă ecologică și/sau aditivi la combustibilii tradiționali, precum și dezvoltarea de surse noi și reînnoibile de energie în scopul reducerii consumului de combustibili tradiționali și a emisiei de gaze cu efect de seră, conform Protocolului de la Kyoto.
Noua instalație de epurare este destinată abatoarelor, carmangeriilor, fermelor zootehnice pentru creșterea păsărilor sa a vitelor, stațiilor balastiere, fabricilor de confecții, sau de celuloză și hîrtie. Costurile de funcționare sînt considerate mici în comparație cu sistemele existente acum în funcțiune. Într-un abator, de exemplu, un metru cub de apă epurată cu coagulantul (de tip CMS) costă numai 70.000 de lei, în timp ce același volum de apă epurată prin alte procedeuri costă de la 14 la 150.000 de lei. Noua metodă folosește ca agent de reținere a elementelor nocive din ape a unui coagulant, în comparație cu celelalte metode, bazate pe procedee chimice în special.
Producătorul instalației, societatea Robinete Industriale își reprofilează, cu aceste produse, profilul de fabricație. Societatea a fost înființată în 1919, cînd era cunoscută sub denumirea de Topitoria de Fontă. Din 1956, a devinit Uzina Metalurgică Bacău (UMB), a cărei siglă a fost înregistrată la Oficiul de Mărci din Geneva, fiind recunoscută și pe plan internațional ca producător de armături industriale din fontă și oțel. Societatea mai are în obiectul de activitate și producerea și comercializarea de piese turnate din fontă, inclusiv servicii și asistență tehnică. Acționarul majoritar al societății este Bavaria Invest SA, care deține 54,17% din capitalul social. (Petru DONE)
Lasă un răspuns