• avocatul Ioan Adam a insisitat atît de mult cu întrebările pe o anumită temă, încît a stîrnit reacția celor din sală, care l-au apostrofat • nici avocatul nu s-a lăsat mai prejos și a cerut completului să-i scoată din sală pe cai care se „cred la butic”
Monotonia în care a intrat audierea fostei directoare a Băncii Transilvania, Carmen Negoiță, a fost spartă în cursul audierilor de ieri de avocatul Ioan Adam, apărătorul a doi dintre administratorii firmelor trimise în judecată în această cauză. El a asaltat-o cu întrebările atît de mult pe fosta directoare a băncii, încît a stîrnit reacția celor aflați în sală, și mai cu seamă a lui Benoni Beca, liderul grupului „alcool” din dosar.
După audierea fostei directoare în legătură cu creditele luate de societatea Euroinvest, avocatul a ținut morțiș să afle cum era cu eliberarea sumelor de bani în numerar. „Aș vrea să ne explice în ce fel se făcea dovada că persoana care se prezenta la casierie chiar avea dreptul să ridice bani din contul unei societății și, de asemenea, dacă operatorul de la casierie nu era cumva obligat să aibă ștampila și semnătura de predare a banilor pe fișa de ridicare a numerarului”, a cerut, pentru început, apărătorul lui Constantin Chirilă. Fosta directoare a explicat că, în momentul în care un client venea la ghișeu și spunea că vrea bani dintr-un anumit cont, operatorul verifica mai întîi dacă era disponibilul necesar și apoi trimitea un mesaj prin rețeaua de calculatorare către casierie. Funcționarul de aici vedea care este contul, suma care trebuia eliberată și cine sînt persoanele îndreptățite să ia bani din cont. „Cel care lua banii trebuia să semneze și să ștampileze fișa de ridicare în numerar”, a mai arătat fosta directoare.
„În cazul clientului meu, sînt nu mai puțin de patru acte adiționale de împrumut, de pe care toți banii s-au ridicat în numerar și nu apare nicăieri semnătura și ștampila societății”, a arătat Adam și scopul întrebărilor sale. „Este posibil, dacă era aglomerație, casierul să fi omis să-i ceară persoanei care a ridicat numerarul să semneze și să ștampileze”, a încercat Carmen Negoiță să dea o explicație. „Nu se poate, doamnă președintă! Să vină, așa, orice persoană și să ceară bani din contul unei firme, fără să fie întrebată de sănătate și fără să i se ceară să semneze că a primit niște bani? Chiar la toate patru ridicări de numerar să fi fost aglomerație? Dacă nu este nici un fel de semnătură și ștampilă, înseamnă că aceste plăți nu s-au efectuat și că Banca Transilvania este acum bună de plată. Sau cel puțin casierul”, s-a arătat revoltat Adam, în murmurul asistenței. „De ce n-a spus atunci că-i lipsesc bani din cont, nu acum, după atîta timp?”, s-a auzit o voce din sală. „Dacă-i lipseau bani din cont trebuia să facă o contestație în calitate de administrator cu prima ocazie, cînd ridica extrasul de cont. Și dacă avea dubii, de ce a mai plătit luni la rînd după aceea dobînzile și ratele la aceste împrumuturi?”, a întrebat, la rîndul ei, și fosta directoare. „Adică ce? Nu a luat el banii?”, a sărit și Benoni Beca, luminat, în sfîrșit, de scopul insistențelor lui Adam. „Doamnă președintă, vă rog să-i cereți să nu mai intervină, pentru că aici nu-i la buticul lui, este o sală respectabilă de judecată”, s-a indigant avocatul, roșu de furie, arătînd către Benoni Beca.
Beca însă a urmat indicațiile președintelui completului de judecată numai pînă a terminat de bătut la mașină grefiera, că a și țîșnit în picioare și a cerut să pună și el întrebări în calitate de parte în proces. Numai că, în loc să o întrebe ceva pe fosta directoare, el și-a îndreptat tirul către avocatul brașovean. „Eu nu sînt buticar. Pe vremea cînd eram eu marinar, dumnealui cine știe ce făcea. Asta în primul rînd. Să știe și domnul avocat și apoi să-l întrebe pe domnul Chirilă dacă-i cerea cineva cont de banii pe care îi folosea în firmă”, a apucat să spună Beca, dar a fost întrerupt de președintele completului de judecată, care i-a pus în vedere că „în sala de judecată nu se discută în contradictoriu cu părțile și că nu Constatin Chirilă este audiat, ci fosta directoare a Băncii Transilvania”, așa că dacă are vreo întrebare pentru Carmen Negoiță să o pună. „Am, doamnă președintă. Există vreo contestație la bancă cu privire la lipsa vreunui leu din contul firmei Euroinvest?”, a spus, dintr-o suflare, Beca.
Răspunsul negativ al fostei directoare a calmat definitv situația, iar întrebările din partea celorlalți nu au fost de natură să mai stîrnească atîtea controverse. Puțin după asta s-a luat o pauză de jumătate de oră, timp în care ostilitățile dintre cei doi protagoniști s-au mutat pe sală. La puțin timp după ce-au stat de vorbă tete-a-tete, Beca a ieșit radios și zîmbitor pe scările Tribunalului Bacău. „Și-a cerut scuze pe sală pentru că m-a făcut buticar în sala de judecată. Așa mi se pare corect, că doar nu mă cunoaște”, a spus satisfăcut Beca. Numai că fosta directoare nu a scăpat cu una, cu două, de avocatul brașovean, care și-a reluat tirul asupra ei după pauză. De data asta, el a ținut să lămurească ce responsabilitate i se mai poate imputa din punct de vedere juridic clientului său în relația cu banca și garanțiile depuse pentru împrumuturi, din moment ce toate gajurile au fost depuse de societatea Amapolla a lui Benoni Beca. Atît de mult a insistat pe acest lucru și atît de mult l-a răsucit pe toate părțile, încît fosta directoare a cerut ajutorul completului. „Eu nu înțeleg ce vrea de la mine. Nu știu la ce să răspund”. și-a arătat neputința fosta directoare, aiurită de tirul întrebărilor avocatului. Judecătorii s-au văzut nevoiți să-i pună în vedere avocatului să formuleze întrebări clare și precise și doar în legătură cu munca ei, nu s-o oblige să-și dea cu presupusul în probeleme de ordin juridic. „Doamna Negoiță nu are pregătire juridică, așa că puneți întrebări la obiect”, i s-a precizat avocatului. care s-a lăsat. într-un final. păgubaș. Fosta directoare a răsuflat vizibil ușurată după ce s-a terminat audierea celor două societăți ai căror administratori îl aveau apărător pe Ioan Adam. Ea a mai fost audiată după aceea în legtură cu celelate soceități din grupul „lemn”. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns