• de sîmbătă, Spitalul Municipal din Moinești are o capelă în care se pot ruga și reculege pacienții • vraciul spiritual este un tînăr de 22 ani, proaspăt hirotonit de Prea Sfințitul Ioachiam Băcăuanul
Spitalul din Moinești a devenit un spital „total”. Prin grija conducerii medicale de la acest așezămînt, în care se alină suferința trupească, și a preoților din zonă, în ziua de sîmbătă, 27 iulie, cînd suflarea ortodoxă îl prăznuiește pe Sfîntul doctor Pantelimon „cel cu totul milostiv”, s-a sfințit și o capelă pentru mîngîierea sufletelor. De la primele ore ale dimineții, la una din intrările în spital era pregătită o scenă, ornată în spiritul locului, cu crengi de brad, pentru săvîrșirea unei Liturghii arhierești în incintă. La orele 9.00, Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, a dat binecuvîntarea pentru începerea slujbei de sfințire a capelei, cu hramul „Sfîntul Pantelimon”. Un sobor de 10 preoți moineșteni a cîntat și a co-liturgisit alături de ierharhul locului pentru prima oară în moderna „vasiliadă”. După ceremonia de sfințire a „paraclisului”, la care au participat, alături de directorul spitalului Adrian Cotîrleț și cadrele medicale, și reprezentanți ai autorităților locale, Prea Sfințitul Arhiereu Ioachim Băcăuanul, împreună cu o parte din preoții slujitori, a intrat și a sfințit fiecare salon de la cele șase etaje ale spitalului. Nu doar saloanele care adăposteau pacienți internați au fost sfințite de preoți, ci și sălile de operație, recent dotate cu aparatură de ultimă oră. Aici, a fost și locul în care alaiul preoțesc s-a oprit mai multe minute pentru a afla ce performanțe conferă colectivului din blocul chirurgical, aparatura americană cu care a fost dotat încă de luna trecută. A fost un prilej binevenit pentru mulți dintre bolnavii internați aici de a-și găsi o alinare, în prezența inedită a „doctorilor trupului și ai sufletului”, chiar și pentru cîteva clipe. Binecuvîntați de prezența în spital a preoților au fost în special pacienții internați în stare foarte gravă în secția Anestezie și Terapie Intensivă. Lor li s-au citit la căpătîi rugăciuni pentru sănătate.
După sfințirea spitalului, a fost oficiată Sfînta Liturghie, la care au participat cîteva zeci de cadre medicale și bolnavi din spitalul moineștean. Acestora li s-au adăugat, în curtea Spitalului Muncipal, aproximativ 200 de moineșteni care au ascultat slujba de sfințire. În cadrul acesteia, în premieră pentru majoritatea celor prezenți, a avut loc și o hirotonie. Tînărul diacon Gheorghe Turcu a fost „uns” preot pe seama noii capele cu hramul „Sfîntul Pantelimon”. „Este prima sfințire de acest fel pe care am săvîrșit-o în zona aceasta. Este un moment de adevărată bucurie duhovnicească, mai ales că, în această zi, am sfințit o capelă și am hirotonit un preot. Este o inițiativă foarte frumoasă, pe care sperăm să o continuăm și la celelalte spitale din eparhia noastră. Vom avea în curînd o nouă sfințire a bisericii din incinta spitalului din Comănești, unde dorim ca, asemeni spitalului din Moinești, bolnavii să aibă și îngrijire sufletească, nu numai trupească. Apoi, va urma una la spitalul din Bacău, apoi la spitalul „Precista Mare” din Roman”, ne-a declarat Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanu.
Fericit și impresionat de frumusețea momentului, Adrian Cotîrleț, directorul spitalului, ne-a spus: „Ideea acestei capele a apărut în urmă cu un an de zile. A fost destul de greu, din lipsă de spațiu, dar cu ajutorul preoților și al angajaților din spital am reușit să rezolvăm problema. Am încercat și sperăm că am reușit să echilibrăm spitalul prin această capelă, atît de necesară pentru pacienții noștri”. Om cu o largă deschidere, doctorul Cotîrleț nu se teme de acei confrați „certați” cu Dumnezeu, care ar putea cîrti împotriva capelei. „Sper să aibă înțelepciunea să nu transforme în conflict ne-credința lor”, a zîmbit doctorul. În ceea ce privește noul preot hirotonit pentru capela „Sfîntul Pantelimon”, Vasile Cotîrleț a afirmat că: „am lăsat la latitudinea preoților să aleagă un slujitor religios”. Singurul lucru pe care l-a cerut a fost ca „acesta să aibă un profil moral demn”.
Și, cel puțin sîmbătă, Gheorghe Turcu, preotul care va trebui să stea la căpătîiul bolnavilor și să vegheze prin sfaturi și rugăciune la liniștea lor, pare potrivit. La cei 22 de ani ai săi, provine dintr-o familie de preoți, și este entuziasmat de noua sa slujire, cu toate că n-are nici vîrsta, nici experiența necesare pentru a face față unei asemenea misiuni. Însă, cel puțin din declarații, preotul Turcu este o persoană deschisă și conștientă de ceee ce îl așteaptă: „primesc orice sfat din partea tuturor, și nu mă supăr de observații”, ne-a mărturisit el.
La momentul aniversar a fost prezent și primarul orașului Vasile Ailincăi. Amabil, ca întotdeauna, cu banda tricoloră aranjată pe piept, ne-a zis: „mă bucur că am luat parte la aceste clipe deosebite pentru întregul oraș. Spitalul din Moinești este una din cele mai bune unități din Moldova și din țară, și, nu de puține ori am auzit cuvinte de laudă la adresa medicilor de aici. Cele petrecute astăzi, aici, ne mobilizează și pe noi, să facem mai mult pentru comunitatea moineșteană”, a conchis primul om al municipiului.
Sfințirea spitalului și alegerea hramului de Sfîntul Pantelimon, doctorul fără de arginți, nu este întîmplătoare. Directorul Spitalului Municipal din Moinești este hotărît să înceapă demersuri pentru schimbarea titulaturii unității medicale. „Voi înainta o propunere Ministerului Sănătății prin care voi cere schimbarea numelui din spital municipal în Spitalul Sfîntul Pantelimon. Această titulatură ne-ar reprezenta mai bine și local, dar și în rîndul medicilor din străinătate care vin și operează în fiecare an la Moinești”, a adăugat dr. Cotîrleț. (Constantin GHERASIM, C. DUȚĂ)
Lasă un răspuns