• mașinile Salvării au fost date la casat, însă nu sînt bani pentru altele noi • în trei substații, urgențele sînt preluate numai de asistenți • Cornelia Cojocaru, directorul DSP Bacău, recunoaște că ambulanțele nu ajung la timp acolo unde sînt chemate
Serviciul Județean de Ambulanță din Bacău trece printr-o criză fără precedent. Multe mașini sînt vechi, șoferilor fiindu-le aproape frică să le scoată pe șosele. Medici nu sînt, iar în multe situații bolnavii aflați în stare gravă sînt duși la spital doar de asistente. Pînă și șefii sistemului sanitar recunosc dezastrul: „Încadrarea cu medici în substațiile de salvare din județ este deficitară. Insuficienta dotare cu ambulanțe, precum și încadrarea cu personal calificat face ca, de multe ori, indicatorul de promptitudine să nu fie realizat”, ne-a declarat medicul Cornelia Cojocaru, director la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău.
Mașini scoase din uz, altele în loc, nu
Lipsurile de la Salvare sînt atît de multe și de mari, încît nu poți spune dacă e mai gravă lipsa personalului, ori cea a dotărilor. Serviciul Județean de Ambulanță din Bacău are în acest moment 118 ambulanțe, din care 21 sînt pentru resuscitare și terapie intensivă, și 97 de ambulanțe sînt obișnuite. Dintre acestea însă, peste 20 au fost scoase la casare. Altele în loc nu s-au mai adus, fiindcă nu sînt fonduri. E clar însă că este nevoie de minim 24 de ambulanțe, din care șase de resuscitare pentru fiecare substație din județ.
Ca și cum substațiile de salvare existente nu se descurcau și așa foarte greu, se pune problema înființării a trei noi puncte similare la Parincea, Sascut și Slănic Moldova. Acest lucru va fi realizat numai dacă Ministerul Sănătății va da și banii necesari. „De la minister ni s-a cerut o evaluare a tuturor cheltuielilor Stației de Salvare din Bacău, dar nu știm dacă ni se vor aloca și bani. Un ordin de la sfîrșitul lunii ianuarie vizează reabilitarea unităților prespitalicești și sperăm că fondurile nu ne vor ocoli”, a mai spus directorul DSP Bacău. Cît privește parcul auto, acesta se preconizează a fi înlocuit în trei – patru ani.
Cînd aud de Salvare, medicii fug de rup pămîntul
Nu e nevoie de prea multe detalii pentru ca oricine să înțeleagă că la Salvare e jale peste tot în județ. Merită menționat doar că la stația de Salvare din Bacău și la cele șase substații din Onești, Moinești, Comănești, Buhuși, Tîrgu Ocna și Podu Turcului sînt angajați doar 13 medici. „Necesarul nostru ar fi de minim 24 de doctori. Avem un deficit de 11 medici, dar la concursurile organizate nu s-au prezentat candidați”, ne-a spus și medicul Crina Pădure, directoarea Serviciului de Ambulanță Bacău.
În atare situație, un medic de pe Salvare trebuie să deservească 30.000 de pacienți. În județul nostru sînt 725.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de 28 de medici. Conducerea DSP Bacău a înaintat o cerere Ministerului Sănătății prin care solicită angajarea de medici la stațiile din județ unde nu sînt decît asistente. „Medici nu avem la stațiile din Tîrgu Ocna, Podu Turcului și Buhuși. Sperăm ca atunci cînd posturile vor fi scoase la concurs să se prezinte candidați și să depășim această lipsă de personal”, ne-a mai spus directorul de la DSP Bacău. Pentru cele trei substații fără medic pe salvare trebuie angajați în cel mai scurt timp măcar patru medici. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns