Productia industriala totala realizata anul trecut in judetul Bacau a fost – conform datelor facute publice de Directia Judeteana de Statistica Bacau – cu 7% mai mica decit productia anului 2009, datorita scaderii de 8,3% in industria prelucratoare. In luna decembrie, in judetul Bacau a cest indicator a scazut cu 2,1 procente (in serie bruta) fata de media anului 2009. Acest indicator a fost in scadere cu 3,6% si fata de decembrie 2009 si a scazut si fata de luna noiembrie a anului trecut cu 5%.
Situatia nu este liniara in toate domeniile industriale ale judetului. In industria extractiva, de exemplu, anul 2010 a insemnat o crestere de 24,6% fata de anul precedent. Cea care a trenat scaderea, a fost, cum spuneam, industria prelucratoare, dar industria energetica a ramas la aceleasi cote, fata de 2009, doar cu o usoara inviorare de numai 0,5%. Industria extractiva a crescut exploziv productia in perioada martie – mai 2010 si a avut din nou tendinta de crestere in lunile iunie si august. Productia industriala a judetului Bacau a depasit, in aprilie, trendul celei de la nivel national in 2010, dar a scazut sub aceasta medie in iunie, a revenit in august si a scazut din nou, continuu, pina in noiembrie, inclusiv. Decembrie a adus, din nou o usoara inviorare. Fata de propria medie, din 2009, aceasta a crescut in doua situatii: la productia energetica, unde cresterea a fost de 0,5%, si industria extractiva, cu cele aproape 25% deja mentionate, comparativ cu scaderea de peste 8% la productia prelucratoare. Lunar, virfuri mari de crestere au fost in noiembrie 2009 si in aprilie 2010, din iulie s-a simtit un nou reviriment, dar din septembrie a urmat, din nou declinul si, apoi, stagnarea.
Indicele valoric al cifrei de afaceri din industria bacauana a fost mai mare cu 18,3% decit in decembrie 2009, iar fata de noiembrie 2010 cu 18,6%.
In agricultura, efectivele de animale au scazut, la 31 decembrie, fatad e sfirsitul anului 2009, la categoriile bovine si porcine, dar au crescut la pasari, oi si capre. In schimb, productia animala a scazut la toate categoriile – oua, lapte si carne. „In anul 2010 – se arata in revista lunara a Directiei Judetene de Statistica, Infostat – s-a obtinut o productie de carne, din sacrificari si vinzari pentru sacrificari, de aproape 63.000 de tone, mai putin cu 4.100 de tone fata de 2009. In sectorul privat, 90% din productia de carne s-a vindut la piata (direct sau unitatilor de crestere, ingrasare si industrializare), iar 10% a reprezentat consumul familial. De asemenea, s-au mai obtinut 1.084 de mii de hectolitri de lapte de vaca si peste 123 de milioane de oua de consum”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns