Sărăcia și, mai ales lipsa banilor pentru medicamente, au determinat ca băcăuanii să apeleze, în 2003, la ajutorul statului în număr mult mai mare decît au făcut-o în anul precedent. Băcăuanii au solicitat ajutoare financiare și de urgență prin Direcție de Dialog Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău, care întocmește anchetele sociale. Anul trecut, băcăuanii au fost tăiați de la rația de ajutoare de urgență acordate de Guvern familiilor sinistrate care și-au pierdut agoniseala de-o viață în incendii sau inundații. „Deși cererile au fost mai multe, banii sosiți au fost mai puțini decît în ceilalți ani”, ne-a declarat Neculai Cucu, director adjunct la DDFSS Bacău. Anul trecut au cerut bani pentru a-și repara casele 98 de persoane din județ, dar au primit ajutoare doar 28 de persoane, în valoare de 642 milioane de lei. Valoarea ajutoarelor de urgență acordate pe parcursul anului 2002 a fost cu mult mai mare. De ele au beneficiat 66 de persoane, valoarea totală fiind de 2,35 miliarde de lei. În schimb, băcăuanii au primit mai multe fonduri pentru a urma tratamente și a-și achita zilele de spitalizare. În 2003, au cerut ajutor bănesc de la stat pentru boli incurabile 228 de persoane. După finalizarea anchetelor sociale, au plecat în capitală, pentru aprobarea finală, 89 de dosare. „Cele mai multe solicitări vin din partea bolnavilor de cancer”, a mai spus Neculai Cucu.
La instituția băcăuană s-au adresat, în 2002, sute de persoane, dar banii au ajuns la doar 32 de oameni bolnavi, care au primit, în total, 713 milioane de lei. Anul trecut sau acordat însă pentru boală 89 de ajutoare financiare pentru care s-au alocat 1,3 miliarde de lei.
În 2003 au predominat cererile pentru ajutoare financiare, față de 2002 cînd ponderea a fost deținută de solicitările pentru ajutoare de urgență. Chiar dacă s-au primit mai mulți bani pe caz de boală, suma totală a ajutoarelor de anul trecut este mai mică decît acum doi ani cu aproape un miliard de lei. Sărmanii din județul nostru, bolnavi sau calamitați din cauze naturale, au primit de la Guvern în 2003 ajutoare în valoare de 1,98 miliarde de lei, cu un miliard mai puțin față de anul 2002. Explicația o constituie numărul mare de solicitări venite din toată țara care ajung pe masa Guvernului. „La București ajung mii de anchete venite din toată țara, cu fel de fel de situații. Toate care ajung acolo sînt cazuri sociale și de aceea sînt îndreptățiți să primească bani. Numărul mare de anchete a făcut să scadă valoarea ajutorului acordat pe familie”, a precizat directorul executiv adjunct de la Direcția de Dialog Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns