• sportivii se vor descurca, în continuare, cum vor putea sau vor pleca • în fond, nu-i nici o noutate și nici o schimbare
La conferința de presă susținută luni de primarul Romeo Stavarache, pe tema FCM Bacău, a fost pusă și o întrebare legată de alte sporturi în afară de fotbal. Anume, dacă primăria sau consiliul Local poate sprijini voleiul, handbalul, gimnastica etc. sau alte discipline sportive în care Bacăul are și tradiție și performanțe. „Vom încerca să ajutăm și echipele de la Știința. Au fost prevăzuți deja de la buget 500 de milioane de lei, care s-au dat. Deocamdată, pentru sport nu mai putem aloca vreo sumă în acest an pentru că nu mai sînt bani”, a răspuns Stavarache. Acum, dacă vă amintiți, nici fostele „regimuri” locale nu s-au înghesuit să sprijine echipele și sportivii de top de la Știința, dar au mai virat niște bani de la buget, după insistente cereri. Cît de cît, s-au mai plătit niște deplasări în străinătate, s-au mai făcut ceva premieri, dar nu din proprie inițiativă și nu cu dragă inimă. Mai mult de gura antrenorilor și sportivilor care încercau și chiar reușeau să aibă rezultate, mult peste condițiile oferite de cei care se lăudau cu performanțele lor. Noroc cu cîțiva sponsori inimoși, atrași de sport, care i-au sprijinit cît de cît pe cei care au adus și aduc prestigiu Bacăului și lor.
Condamnați la performanțe pe burta goală
Clubul Sportiv Universitar Știința Bacău, condamnat la „Divizia B” din punct de vedere financiar, deși încă are echipă în cupele europene (n.r., volei feminin) trăiește mai ales din amintiri. Te întîlnești cu sportivi care au contribuit la aura pe care o are Știința, dar care pălește des cînd prima echipă de fotbal a Bacăului se salvează de la retrogradare. Te întreabă, unul sau altul dintre cei care au dus handbalul și voleiul băcăuan la vîrf: „Îți mai aduci aminte ce echipă aveam?”.
Încă mai există o echipă, la Știința, care ține steagul sus. Nu poate să-l țină foarte sus, dar într-un turneu semifinal de cupă europeană tot mai ajunge, că nu degeaba este vicecampioană națională.
Handbalul de azi, handbalul de ieri
Știința Bacău cucerea, în 1989, Cupa Cupelor la handbal feminin. Mai jucase o finală, a priori, în Cupa Campionilor, dar pe care a pierdut-o în favoarea sovieticei Spartak Kiev. În 1989, ca să dăm un singur exemplu și să amintim ce echipă avea Bacăul, antrenorii Pintea și Petrea, urmașii lui Eugen Bartha, mizau pe un lot format din: Matei, Lunca, Darvaș, Butnărașu, Luca, Cervenciuc, Petrea, Antoneanu, Jitaru, Daniloff, Popa, Vasîlca, Brîndușoiu, Ciubotaru, Turluianu.
Pe vremurile acelea nu puteai prinde loc în sală dacă nu aveai pile să-ți cumperi bilet. Mergea varianta „la negru” dacă nu erai rudă sau amic cu vreunul de la Consiliul Popular sau cu vreun activist bine cotat care raporta producții la porumb de 15 tone la hectar, la grîu de vreo cinci tone iar la sfeclă de peste 20 de tone. Totuși, se putea să asiști la meciuri dacă aveai norocul să nu te calce nimeni în picioare la cozile interminabile de la un ghișeu mic, în tentativa de a-ți procura bilet. Existau și variante simple de a intra în Sala Sporturilor, dar pe astea le știu cei de la Secu (n.r., Secu este o comună în curs de dezvoltare din județul lor).
La orice oră Știința ar putea avea o echipă precum cele de atunci cînd spectacolul sportiv dădea posibilitatea oamenilor să se calce în picioare pentru un loc în tribună, fie el și pe scări. Din păcate, mai trebuie și altele. Cel puțin bun simț și bani. Cum a-i putea, spre exemplu, să o convingi pe băcăuanca Narcisa Lecușanu Păunică, unul dintre cei mai buni interi din Europa de ani buni, să vină la Știința? Poate doar în calitate de sponsor, dar nu ca jucătoare plătită pe munca sa. (Marius AMBROZIE)
P.S. Avertisment: „Consumul excesiv a 100 de dolari pe lună pentru mîncare și întreținere dăunează grav sportivilor de performanță!”. Recomandare din partea medicilor: „Ceaiuri și cît mai multă apă, că-i vară!”.
Lasă un răspuns