Suparat pe criticii sai, ministrul Economiei si Finantelor a iesit, ieri, pe micile ecrane si ne-a explicat cit de prospera este Romania. Chiar daca ne-am lasa pacaliti de afirmatia ca „datele prezentate nu au de-a face cu campania electorala”, tot nu putem fi convinsi de complicatul rationament al dlui Vosganian. A inmultit si a impartit rezultatele statistice pina cind a obtinut necesarele date justificative pentru demersul sau.
In facultate, printre studentii de la Politehnica, cindva, se raspindise o anecdota. Cei care se chinuiau cu diverse proiecte ingineresti, pentru a „rotunji” cotele foloseau o asa-zisa „constanta a lui Ekiner”. Ea reprezenta „numarul aleatoriu care inmultit, impartit, adunat sau scazut din rezultatul calculului matematic da exact cota necesara!”…
Ascultindu-l pe dl. ministru, am avut sentimentul ca m-am intors in frumoasele vremuri ale studentiei mele. Domnia sa a invirtit diversele cifre de ne-a ametit. Stie foarte bine ca pe lume exista minciunele, minciuni si… statistica! Cind vrei sa demonstrezi ceva ce contrazice realitatea curenta apelezi la „medii”, „rate”, „trenduri” si alte asemenea chitibusuri.
De exemplu, dl. Vosganian a concluzionat ca „inflatia este in descrestere” deoarece valoarea anualizata, in ultima luna, a scazut de la 8,63 la… 8,62 la suta! Imens! Un succes rasunator… Insa chiar si asa, cifra este incompleta daca nu se spune ca preturile la marfurile nealimentare au crescut cu 0,52 la suta. Asta inseamna ca, de fapt, inflatia absoluta a crescut.
Discursul oficial arata ca se folosesc metode ca in iluzionism: una spui, iar mina alta face!
Ministrul a insistat de citeva ori asupra celor care il critica, acuzindu-i de partizanat politic. Referirea era directionata catre ziaristi. Insa l-au criticat si reprezentantii FMI sau cei de la Banca Mondiala. Aia ai carui partid sint?!…
Nu ma indoiesc de faptul ca, pe hirtie, multe dintre problemele economiei romanesti pot fi deja rezolvate. Asta, insa, nu ajuta pe cetatenul de rind. In timp ce dl. ministru ametea cifrele la televizor, Bursa era in cadere, euro se stabiliza in jurul valorii de 3,68 lei (mult peste promisiunile guvernamentale din toamna), iar prin cancelariile Guvernului se discuta despre pretul gazelor naturale care musai trebuie sa creasca.
Cum sa acceptam eticheta de „cel mai bun an” pentru primele patru luni ale lui 2008, din punct de vedere economic?! Nu se misca mai nimic la constructia de autostrazi, trenurile deraiaza sau se deplaseaza cu viteza melcului pe motiv de infrastructura uzata (cirpacita din cind in cind), aeroporturile arata jalnic, iar marile intreprinderi isi duc traiul de pe o zi pe alta.
Si totusi, dl. Vosganian are dreptate dintr-un anumit punct de vedere. Incasarile la Buget au crescut. Si asta deoarece multe dintre taxe sint proportionale cu tarifele incasate pe unele produse si servicii. Cind cresc preturile la combustibili, la tigari sau la bauturi, automat cresc si accizele si valoarea TVA incasata.
Apoi sa nu uitam de explozia anormala a preturilor din domeniul imobiliar. Discutabilele afaceri cu terenuri si constructii aduc sume importante statului care are tot interesul sa sustina haosul generalizat care contribuie la acoperirea cheltuielilor bugetare.
Se construieste aiurea (in padurile seculare, in sensurile giratorii, in rezervatiile naturale…), fara o strategie arhitectonica, fara controlul necesar din partea edililor, se tranzactioneaza valize cu milioane de euro cash si nu se vad reactii din partea autoritatilor. Ascultam, ieri, parerile unor oameni simpli, cu drept de vot. Nu despre bani discutau ei, ci mai ales despre incalcarea legilor, despre jungla in care doar cei avuti au dreptul sa faca tot ce le poftesc inimile. Cetatenii s-au saturat de bilanturi pozitive, sarbatoresti, care au doar vagi legaturi cu viata lor de fiecare zi…
Lasă un răspuns