• medicul Cătălin Dumitru Andriescu s-a retras de pe lista electorală pentru consilieri județeni a PSD • motivul retragerii medicului de pe listele ar putea fi acela că în cotidianul nostru au apărut articole care incriminau faptul că el candidează ilegal, neavînd domiciliul în județul Bacău • buletinele de vot au fost deja tipărite și trimise la secțiile de votare din tot județul, iar pe ele figurează inclusiv numele lui, deși s-a retras din cursa electorală
Medicul Cătălin Dumitru Andriescu, candidat pe listele electorale ale PSD la funcția de consilier local în comuna Stănișești, dar și pe listele de consilieri județeni ale aceluiași partid, s-a retras din cursa electorală. Cererea de retragere a candidaturii sale a fost depusă la Biroul Electoral Județean (BEJ) pe 1 iunie. „Vă rog să-mi aprobați retragerea candidaturii de pe listele electorale la funcția de consilier județean pe listele PSD din motive personale”, a spus Andriescu în documentul depus la BEJ. Motivul real pentru care medicul din Stănișești și-a retras candidatura ar putea fi acela că el nu are domiciliul în județul Bacău și, prin urmare, candidează ilegal, lucru reliefat de articolele apărute în „Ziarul de Bacău” încă de pe 27 mai. Deși ilegalitatea a fost semnalată de atîta vreme, au mai trecut încă patru zile pînă ca Andriescu să se decidă dacă are sau nu domiciliul în regulă și să-și depună cererea de retragere din cursa electorală. Gestul lui a venit însă prea tîrziu: la acea dată, buletinele de vot pentru consilierii județeni, în număr de aproximativ 640.000, erau deja tipărite cu numele său și fuseseră trimise în teritoriu. În felul acesta, alegătorii din Bacău vor avea în față un buletin de vot pe care numele unuia dintre candidați nu are ce căuta. „Nu avem ce face. Conform legilor electorale, lista de candidaturi a rămas definitivă la 48 de ore de la afișarea lor pe afișaje. Iar cererea de retragere a venit și ea mult prea tîrziu, la trei zile după ce buletinele de vot fuseseră deja tipărite. Legea nu prevede nici un fel de reglementare în astfel de situații”, ne-a declarat vicepreședintele BEJ, judecătorul Mihăiță Floarea. „În momentul în care se va trece la validarea mandatelor de consilieri județeni și candidatul în cauză ar fi ales, atunci nu se va valida, iar pe locul lui va trece următorul propus pe listă”, ne-a declarat și judecătorul Costică Pavel, președintele BEJ Bacău.
Nimeni nu poate verifica înainte de alegeri datele personale ale candidatului
Conform legilor în vigoare, un candidat la o fiuncție de consilier local sau județean își depune o declarație de accept a candidaturii, o declarație pe proprie răspundere că nu a făcut parte din poliția politică pe vremea defunctului Ceaușescu și o declarație de avere. Nimeni nu cere unui aspirant la o funcție de ales al poporului să-și depună și o copie după buletinul de identitate, pentru a avea măcar garanția că persoana care se înscrie pe liste este una și aceeași cu candidatul înscris pe listele electorale. În plus, legea electorală prevede un termen extrem de scurt pentru contestarea candidaților, care cel puțin în privința datelor personale nu pot fi verificați decît pe baza unei decizii judecătorești. Un candidat putea fi contestat de orice persoană interesată în 48 de ore de la afișarea listelor de candidați. Presa a semnalat încă de la apariția legii că termenul este extrem de restrictiv și că nu se vor putea face contestații în acest răstimp, pentru că nu poate verifica nimeni mii de candidați în doar 48 de ore, pentru a avea măcar o suspiciune că există un motiv oarecare pentru care o persoană nu poate candida. În cazul medicului de la Stănișești, candidatura acestuia a fost contestată de candidatul liberal Gabriel Năstase, dar modul în care a fost rezolvat acest caz la Judecătoria de la Podu Turcului ridică mari semne de întrebare. Gabriel Năstase susține că judecătorii au decis că această contestație a fost introdusă în afara termenului legal de 48 de ore de la afișarea listelor de candidați. „Ciudat este că judecătorii au decis acest lucru doar pe baza unui fax trimis de la primăria Stănișești, din care reieșea că am depus contestația tardiv. Ei nu au mai avut nici măcar curiozitatea să ceară de la Biroul electoral al comunei Stănișești procesul verbal de afișaj, unde se preciza la ce dată și oră au fost afișate listele electorale. Mă întreb atunci ce garanție au avut judecătorii aceștia, că un contracandidat al meu la funcția de primar spune adevărul prin afirmația protrivit căreia am contestat tîrziu candidatura unui membru al partidului din care face el însuși parte”, ne-a spus Gabriel Năstase. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns