Conacul de la Tescani, donat statului român de sotia compozitorului George Enescu, cu scopul de a servi culturii si artelor, este in aceste zile gazda pentru prima editie a Taberei de coregrafie „Terpsichore”, organizata si coordonata de coregrafa Simona Simon Baicu, profesoara a Liceului de Arta „George Apostu” din Bacau.Timp de o saptamina, in perioada 13 – 20 august, cei 14 participanti, elevi ai claselor V – VII, de coregrafie, de la institutia de invatamint vocational din Bacau, vor exersa lucrari coregrafice din repertoriul universal si vor viziona, in serile de tabara, spectacole de coregrafie de pe DVD.
Tinerii dansatori au la dispozitie pentru cursurile practice atit curtea si parcul domeniului de la Tescani, dar si salonul „Oedipe” din conac. „Terpsichore, muza dansului, se pare ca a fost de-a lungul timpului ursitoare foarte generoasa, care a inzestrat multi copii cu acest talent deosebit. Noi incercam sa oferim copiilor care imbratiseaza arta dansului conditii prielnice dezvoltarii lor artistice, in acest mediu deosebit, asta e ideea taberei, pe care chiar ei si-au dorit-o”, a declarat coregrafa Simona Simon Baicu. Pentru Alice Forcos, eleva in clasa a V-a a Liceului „George Apostu”, dansul este visul sau dintotdeauna iar tabara este un prilej de a se perfectiona in aceasta arta, pe care o studiaza de la 5 ani. „Dansul ma face sa ma simt bine, marturiseste tinara balerina. E un sentiment foarte placut sa fii in fata publicului pe scena”.
Stefania Vizitiu face si ea balet, de la 5 – 6 ani, si acum, in clasa a V-a, simte ca baletul e „viata” ei. „Am venit in tabara pentru ca imi place foarte mult baletul si vreau sa invat mai multe miscari si sa fiu mai talentata”, a spus si Stefania. Baletul a cucerit-o si pe Daria Sandulache, eleva in clasa a VI-a, care studiaza arta dansului de numai un an. „Arta asta ma face sa ma simt bine, cind esti pe scena si vezi cum lumea sta si se uita la tine, ai un sentiment din acela gen «oau, am emotii si ma simt bine in acelasi timp» si parca simti ceva fiori in stomac. Publicul te priveste si tu te gindesti «trebuie sa fiu cea mai buna».
Prin dans poti exprima multe, emotii si ginduri. Cind dansezi esti fericit, simti fericire, emotie, iubire, tot ce vrei poti sa simti, depinde si in ce rol esti, daca nu esti intr-un rol negativ. Am venit in tabara ca sa invat sa imi exprim mai bine emotiile, sa invat sa dansez mult mai bine”, spune Daria. Miruna Gazdaru, eleva in clasa a VII-a, crede ca baletul este o arta in care nu exista loc de erori. Il studiaza de zece ani si se poate lauda cu premii I la mai multe concursuri scolare de specialitate.
„Eu sint pasionata de balet si am am zis ca tabara aceasta este o oportunitate pentru mine sa invat si cu alti profesori. Baletul este o arta pentru care trebuie multa munca. La muzica poate poti sa mai gresesti un pic, la pictura mai stergi, mai desenezi altfel, dar la balet se vede totul, fiecare greseala. Ceea ce simti pe scena este ceva ce nu poate fi descris in cuvinte”, a declarat Miruna Gazdaru in deschiderea taberei. Alaturi de profesoara bacauana Simona Simon Baicu, va mai lucra cu copiii pe durata celor sapte zile de tabara si Octavian Popa, absolvent al promotiei 2000 a Liceului de Arta „George Apostu” din Bacau, in prezent solist al Operei Nationale Române din Cluj Napoca.
Prima editie a Taberei de coregrafie „Terpsichore” a fost organizata cu sprijinul Muzeului National „George Enescu” – Sectia „Dumitru si Alice Rosetti – Tescanu George Enescu”, Tescani, a Liceului de Arta „George Apostu” si a Inspectoratului Scolar Judetean din Bacau. De asemenea, evenimentul beneficiaza si de sprijinul organizatoric si financiar al Ordinului Cavalerilor de Malta, reprezentat de medicul Iulia Stefanescu, apropiata mediului artistic bacauan.
„Ordinul este ospitalier, spiritual si militar. Sprijinim copii talentati, virfuri, valori. Sintem in cetate s ne aplecam catre fiecare actiune care merita interes”, a declarat medicul bacauan, care va sprijini, de asemenea, organizarea, pe 24 august, la Palatul Parlamentului din Bucuresti a unei expozitii personale a artistului plastic Cristina Ciobanu. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns