• o întrerupere de sarcină în cabinetele Policlinicii cu Plată costă numai 60.000 de lei, preț neschimbat din ’90 de Ministerul Sănătății
Policlinica cu Plată din Bacău este singura unitate medicală care înainte de ’89 se putea lăuda că funcționează într-un sistem asemănător celui privat. Bolnavii care nu vroiau să piardă vremea pe la cozile de la ghișeele cu bonuri sau la ușile medicilor alegeau cabinetele Policlinicii cu Plată, unde, contra cost ,beneficiau de programare și consult într-un timp record. După ’89, cînd în Bacău au început să apară cabinetele private, Policlinica cu Plată nu a fost uitată de vechea sa clientelă, dar unele dintre serviciile sale nu au mai ținut pasul cu vremurile. Unul dintre acestea este întreruperea de sarcină. Considerat de specialiști un act chirugical complex, chiuretajul a rămas în lista de prețuri practicate în cabinetele ginecologice ale Policlinicii la valoarea de acum zece ani. „Toate celelalte prețuri practicate în cabinetele cu plată au fost majorate de Ministerul Sănătății an de an, dar, în mod inexplicabil, cele pentru chiuretaje au rămas nemodificate. Este inadmisibil ca în Policlinica cu Plată, unde cabinetele sînt dotate și igienizate, o întrerupere de sarcină să coste 60.000 de lei, iar în spital, același serviciu medical. ajunge 300.000 de lei. În cabinetele private din oraș, un chiuretaj nu costă mai puțin de 600.000 de lei”, ne-a declarat dr. Laurențiu Ungureanu, directorul Policlinii cu Plată.
Cum materialele sanitare folosite într-o astfel de manevră medicală sînt mai costisitoare decît prețul impus de Ministerul Sănătății, conducerea policlinicii băcăuane a trimis nenumărate memorii prin care cere majorarea prețurilor pentru întreruperea de sarcină, dar la nici unul dintre acestea nu a primit vreun răspuns. „Am luat în calcul argumente economice și, în urma calculelor, a reieșit că un avort de pînă la opt săptămîni trebuie să coste 300.000 de lei, iar cel de peste 12 săptămîni, 500.000 de lei”, a precizat dr. Ungureanu. În ipoteza că acestea vor primi aprobarea ministerului, întreruperile de sarcină practicate în Policlinica cu Plată ar fi cele mai ieftine din oraș. Cu toate că cei 60.000 de lei cît trebuie plătiți pentru un chiuretaj în cabinetele de ginecologie ale Policlinicii cu Plată sînt o sumă infimă pentru un astfel de serviciu medical, nu foarte multe băcăuance aleg varianta aceasta de a scăpa de o sarcină nedorită. Cel mult zece femei pe zi se prezintă pentru un chiuretaj la Policlinica cu Plată, bazîndu-se pe teoria că, acolo unde sînt prețuri mari, este și calitate. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns