Rotativele sînt năluci excelente pentru știucă, pentru apele mici cele mai bune fiind de mărimea 3-6, fără corp. Animația este și aici foarte importantă, nu tîrîți pur și simplu rotativa, lansați, întindeți firul imediat, smuciți ușor lanseta pentru a pune rotativa în mișcare, recuperați 1-2 metri, opriți, lăsați rotativa să cadă cîțiva centimetri (în funcție de adîncimea apei), iar smuciți ușor. În ape reci, rotativa dă uneori rezultate mai bune decît oscilantele sau alte năluci, la fel și în cazul apelor tulburi, vibrațiile emise de rotativă sînt mai puternice, iar știuca o detectează mai ușor.
Voblerele sînt cele mai bune năluci în apa mică. În ape de un metru, cu brădiș, orice altă nălucă ia brădiș și nu mai lucrează, pe cînd un vobler bine mînuit lucrează fără piedici, fără grabă, fără rateuri. Pentru pescuitul de suprafață se folosesc voblere plutitoare, cu sau fără barbetă. Clasa voblerelor este foarte mare și nu poate fi acoperită într-un articol așa că am să vă prezint numai cîteva.
Voblerele de suprafață, cu barbetă
În aceasta categorie se înscriu mai multe modele: Minnow (Salmo Minnow, Rapala Original și Husky Jerk), Shad (Salmo Roach și Perch, Rapala SSR), Pike, imitația știucii și un vobler excelent, cel mai bun model este cel de la Salmo (au mai încercat și alții să-l copieze, dar rezultatele au fost slabe), și Fat (Salmo Butcher, Rapala Shallow Fat Rap). Esențialul la aceste voblere este să alegeți din modelele pe care le-am prezentat (sau din altele) numai pe cele strict de suprafață (să nu uităm că e vorba acum de pescuitul în ape mici).
Lansati, dar atenție să controlați lanseul, și aveți firul sub control tot timpul. Cînd voblerul a căzut în apă, închideți pikup-ul și așteptați (valurile făcute de vobler în cădere sînt suficiente pentru a-l mișca). O știucă aflată la pîndă în apropiere sigur a auzit căderea voblerului în apă și va fi curioasă să vadă ce s-a întîmplat. Lăsați-i timp de reacție.
Așteptați cîteva secunde (20-30), apoi smuciți ușor voblerul și mulinați 5-6 ture de manivelă. Opriți. Porniți voblerul ușor, iar la cea mai mică viteză la care lucrează, ar trebui să vedeți pe suprafața apei dîra lăsată de mișcarea voblerului. Opriți după 2-3 metri și mișcați ușor voblerul din vîrful lansetei, apoi smuciți ușor.
Voblerele fără barbetă
Modelele cele mai bune sînt Popp-erele (Salmo Pop) și Jerk-urile (Salmo Jack și Fatso). Dacă voblerele cu barbetă se mișcă doar la o simplă tracțiune din cauza barbetei, aici lucrurile se schimbă, totul depinde numai de pescar. Popp-erele au în față o cavitate care, atunci cînd sînt smucite brusc, produce un „splash” (adică un fel de Pleosc, o stropitură care atrage atenția răpitorilor aflați în zonă). Cred că deja v-ați dat seama cum funcționează: lansati, așteptați să se liniștească apa… smuciți puternic, dar scurt… asteptați… smuciți. Aceste voblere au avantajul că nu se scufundă nici un pic, iar în cazul unei ape invadate de brădiș îl puteți folosi într-o apă de-o palmă. Oscilantele, rotativele sau voblerele își pot dovedi eficiența numai după încercări repetate, așa că nu mai așteptați sfaturi și folosiți-le.
Lasă un răspuns