• numărul tentativelor de suicid a crescut alarmant în județul nostru • anul acesta, la Psihiatrie s-au înregistrat circa 50 de cazuri grave • mulți spun că au copiat ce-au văzut la televizor
Numărul băcăuanilor care încearcă să se sinucidă a crescut alarmant. Numai în ultimele trei zile, la Spitalul Județean au ajuns două persoane care au încercat să scape astfel de necazuri și răspunderi. Elena Jitaru, care a crezut și ea că astfel pune capăt problemelor, se află în secția de Interne a Spitalului Județean. Femeia de 34 de ani, de loc din Secuieni, a încercat să se sinucidă miercuri, cu uree. „Am o fetiță care suferă de o boală incurabilă și cînd știu că ea nu mai are nici o șansă de viață, am zis să îmi pun și eu capăt zilelor”, ne-a spus Elena Jitaru. Ea a înghițit ureea fără să se mai gîndească și la ceilalți doi copii sănătoși pe care îi are de crescut.
Tot la începutul acestei săptămîni, la spital a ajuns în stare gravă și Dumitru Serițeanu din Bacău. Bărbatul, de 47 de ani, a încercat să se omoare, luînd trei pastile de stricnină. Dumitru Serițeanu se afla în vizită la părinți la Roșiori, la muncit via și, în urma unor certuri cu sora, pe fondul consumului de alcool, a înghițit pastilele. A scăpat cu viață, iar cînd a văzut prin ce a trecut, bărbatul a înțeles greșeala pe care a comis-o.
Metode de suicid copiate de la televizor
Doctorii spun că motivele și metodele alese de sinucigași sînt diverse. „Cele mai frecvente cazuri se petrec primăvara și toamna, pe fondul unor diverse probleme care îl afectează pe om. Un rol important îl are și televiziunea și nu puține persoane și-au motivat gestul «pentru că așa au văzut sau au auzit la televizor». La acestea se adaugă și factori de natură economică”, a explicat medicul psihiatru Carmen Covrig, șefa secției de Psihiatrie din Spitalul Județean.
De la începutul acestui an, în secția amintită au ajuns circa 50 de persoane care au încercat să își ia viața. La Psihiatrie ajung, de regulă, cazurile foarte grave, oameni cu tentative repetate și bolnavi psihici. Lipsa banilor, nivelul de trai scăzut, greutățile apăsătoare sînt factori care, combinați cu fragilitatea psihică a anumitor persoane, labilitate emoțională și altele conduc la sinucidere. Specialiștii mai spun că cei mai predispuși acestor gesturi sînt tinerii și persoanele de vîrsta a treia. Din totalul celor care au încercat să-și pună capăt zilelor, 60 % sînt bărbați, iar 40%, femei. „De regulă, bărbații recurg la mijloace mai dure prin care încearcă să își pună capăt zilelor, iar femeile aleg medicamente”, a adăugat medicul Carmen Covrig.
Doctorii mai spun că simplul tratament făcut de bolnavi la spital, ori consilierea psihologică nu sînt suficiente. Mai întîi de toate, este nevoie ca mediul în care ei se mișcă să fie unul stabil, sănătos. „În prevenirea tentativelor suicidale se consideră că sînt implicați mai mulți factori. Gradul de sănătate a persoanei, colegii, vecinii, familia, prietenii și toți cei care sesizează riscul producerii unei tentative de sinucidere trebuie să ia măsuri și să supravegheze aceste persoane”, a precizat medicul psihiatru.
Cei care fac glume proaste trebuie puși să plătească
Probabil multă lume ar fi tentată să spună că cele 50 de tentative de suicid înregistrate la secția de Pediatrie de la începutul anului nu sînt foarte multe. Dar la acest departament al Spitalului Județean se înregistrează doar cazurile grave. Restul sinucigașilor care au eșuat, în special cei care fac prima oară așa ceva, merg în celelalte secții. Așa că numărul real al sinucigașilor din Bacău este de peste 400 de cazuri. „Astfel de cazuri sînt în creștere față de anul trecut. Aproape în fiecare gardă vine cîte o persoană cu intoxicații de la medicamente și, de cele mai multe ori, nici măcar nu au motive temeinice. Mulți sînt tineri care invocă motive banale, cum ar fi că nu i-au lăsat părinții la discotecă, certuri cu iubitul, certuri în familie. La tineri, intoxicațiile sînt mixte, pastile și alcool”, ne-a spus medicul de urgențe Liliana Petrescu.
Mai bine de 70% din cei care s-au prezentat la Urgențe după ce au încercat să se omoare stau supravegheați o zi în spital, apoi sînt externați. Mulți ajung la spital susținînd că au luat tuburi întregi de pastile, dar în urma spălăturilor și investigațiilor se constată că, de fapt, au luat o pastilă inofensivă sau chiar nimic. Dar au vrut să își sperie familia.
Cu aceste persoane se cheltuie sume imense de bani. E vorba de medicamente, multe și scumpe, de timpul și efortul medicilor, de celelalte cheltuieli spitalicești și multe altele. Tocmai de aceea sînt tot mai multe voci care spun că cei care încearcă să facă astfel farse ar trebui puși să plătească cu bani grei joaca de-a sinuciderea, chiar și dacă sînt asigurați. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns