Zilele toride din această vară au crescut simțitor riscul de producere a unor incendii, ce ar putea avea urmări catastrofale atît din punct de vedere ecologic, cît și sub aspectul pagubelor materiale și umane. Din statistice existente la nivelul Grupului de pompieri militari „Mr. Constantin Ene” Bacău reiese că majoritatea incendiilor din această perioadă se datorează extinderii focurilor nesupravegheate din proprietățile particulare limitrofe vegetației forestiere. „Reamintim că în conformitate cu Codul silvic, persoanele fizice și juridice care desfășoară activități în fondul forestier, precum și în zonele limitrofe acestuia, sînt obligate să aplice și să respecte reglementările de prevenire și stingere a incendiilor. Un rol important în activitatea de prevenire a producerii incendiilor la păduri și fînețe le revine consiliilor locale și nu în ultimul rînd, ocoalelor silvice de pe raza comunelor care au zone împădurite”, ne-a declarat maiorul Tisescu Volodea, purtătorul de cuvînt al Grupului de pompieri militari. Principalele cauze de incendiu care pot iniția astfel de evenimente neplăcute sînt: focul deschis nesupravegheat, chibriturile, țigara, nerespectarea distanțelor de siguranță între focurile amenajate ocazional și zonele împădurite etc.
„Din practică, se poate trage concluzia că cele mai multe incendii produse în sectorul silvic au fost în următoarele împrejurări: folosirea focului deschis fără respectarea distanței minime admise față de plantații și lizieră; nesupravegherea diverselor operațiuni de igienizare, executate de personal necalificat; nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul utilizării diverselor utilaje de exploatare auto etc. Nu sînt de neglijat nici împrejurările reprezentate prin prezența turiștilor în perioada sezonului estival, care nu respectă nici liniile marcate și nici locurile special amenajate pentru popasuri”, ne-a mai spus maiorul Volodea.
Pentru evitarea producerii unor evenimente ce pot aduce prejudicii fondului forestier, este necesară respectarea următoarelor măsuri antiincendiu: instruirea persoanelor care desfășoară activități în pădure; asigurarea cantoanelor și a ocoalelor silvice cu mijloace de primă intervenție și menținerea acestora în stare de funcționare; amplasarea de panouri și pancarte de avertizare privind regulile de prevenire a incendiilor în pădure; organizarea de patrule cu personalul silvic, în zone des frecventate de turiști, în special în zilele nelucrătoare și în perioada secetoasă; amenajarea unor rezerve de apă, în zonele accesibile mașinilor de intervenție pentru stingere; interzicerea arderii resturilor vegetale, fumatului și focului deschis, la o distanță mai mică de 100 de metri față de liziera pădurilor; interzicerea autovehiculelor particulare pe drumurile forestiere, ca și instalarea corturilor și grătarelor în alte locuri decît cele amenajate și marcate corespunzător.
Conducerea Grupului de pompieri militari „Mr. Constantin Ene” Bacău este decisă ca în cazul în care nu se respectă normele specifice de prevenire a incendiilor, să aplice O.G. 60/1997, conform căreia persoana vinovată, și chiar primarii de localități, să fie amendați cu sume cuprinse între unu și cinci milioane de lei. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns