O parte importantă a terenurilor din jurul Stadionului Municipal Bacău au început să fie scoase la vânzare, după ce zeci de ani au zăcut în paragină. Anunțurile au apărut concomitent cu finalizarea proiectului pentru Stadionul Municipal, care prevede realizarea unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal) ce va oferi posibilitatea dezvoltatorilor imobiliari să construiască în zonă. Viceprimarul Cristian Ghingheș susține că noul PUZ pregătit de administrația Viziteu este un adevărat cadou pentru rechinii imobiliari, aceasta fiind adevărata miză a proiectului noului stadion. Noua arenă ar avea, de fapt, șanse mici să se concretizeze.
Cășuneanu vinde terenuri de peste 6 milioane de lei
Pe siturile de imobiliare deja a apărut primul anunț legat de terenurile de lângă stadionul municipal. Este vorba despre cele două foste terenuri de fotbal și cel de zgură, care, conform planurilor de la Cadastru, aparțin omului de afaceri Costel Cășuneanu.
Anunțul precizează că este vorba despre 24.000 de mp, menționând în mod special că utilizarea funcțională admisă, conform certificatului de urbanism, cuprinde locuințe colective cu P+4/10 niveluri. Prețul cerut este de 6,6 milioane de euro.
În urmă cu 12 ani, omul de afaceri, pe atunci unul dintre „regii asfaltului”, anunța construirea lângă stadion a unui centru de afaceri de 20 de milioane de euro, însă planurile au fost anulate.
Coincidență?
Terenurile sunt în paragină de zeci de ani, iar acum, simultan cu planurile administrației Viziteu, proprietarii se îngrămădesc să vândă. Momentul nu pare întâmplător, având în vedere că Primăria Bacău tocmai a finalizat proiectul noului Stadion Municipal. Acesta prevede aprobarea unui PUZ pentru întreaga zonă adiacentă stadionului. Astfel, ar fi deschisă calea pentru ridicarea de clădiri de locuințe sau birouri în zona stadionului.
„Cadou pentru rechinii imobiliari”
Viceprimarul Cristian Ghingheș a subliniat acest lucru într-o postare pe pagina sa de Facebook, după ce a intrat în posesia noului proiect al stadionului municipal. Având în vedere prețul fabulos, de 120 de milioane de euro, al noii arene, edilul susține că nu stadionul este adevărata țintă, ci PUZ-ul (Planul de Urbanism Zonal), care ar reprezenta un cadou pentru „rechinii imobiliari”.
Bănuielile pe care le aveam privind realizarea Stadionului Municipal se confirmă: s-a făcut studiul de fezabilitate, s-a proiectat o farfurie zburătoare estimată la 120 de milioane de euro (da, ați citit bine!), iar acum se trece la planul principal: tunul imobiliar pentru terenurile din zona stadionului prin realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ).
Am primit, în sfârșit, componentele desenate și scrise ale studiului de fezabilitate comandat pentru realizarea Stadionului Municipal și devine clar ceea ce am semnalat deja în urmă cu câteva luni: la umbra ideii de realizare a unui nou stadion, terenurile din jur vor fi normate din punct de vedere urbanistic astfel încât să găzduiască ditamai mastodonții de 10, 19 și 20 de etaje. Un veritabil cadou pentru rechinii imobiliari.
Odată aprobat, PUZ-ul va permite ridicarea acestor blocuri înalte cu înălțimi cuprinse între 9 și 20 de etaje, timpul va trece, ambițiile imobiliare vor fi puse în practică, dar stadionul se va lăsa așteptat și noi vom rămâne cu niște planșe frumoase plătite cu bani grei de primarul Stanciu-Viziteu, cu promisiuni și cu o nouă zonă rezidențială în mijlocul fostului parc sportiv.
Incredibil! Dar adevărat…
– Cristian Ghingheș, viceprimar al municipiului Bacău
Gigi Bacauanul a zis
Primaria are obligația și ar trebui sa declare terenurile din jurul stadionului „de interes public” și sa facă exproprieri, iar ulterior sa mentina destinația respectivelor terenuri pentru sport.
Dar oare primarul și consilierii locali au curajul/demnitatea sa reprezinte interesul locuitorilor din oraș, adică sa se pună în calea fericirii rechinilor imobiliari?!? Pun pariu ca NU au și explicația e una simpla – de la astfel de oameni mai papă și gura lor ceva, ca mandatele sunt scurte și acum e timpul sa producă câte ceva pentru ei…
Claudiu a zis
De nu ne spune Primaria al cui este terenul de sub stadion?
Niki Vranceanu a zis
Stadion de 120 de milioane de euro n-o să se facă prea curând în Bacău în măsura în care toate investițiile pe care le face Bacăul într-un anb nu depășesc 70 de milioane de euro. Și aici vorbim nu de mofturi, cum e în acest moment un stadion, ci de magistrale de conducte de schimbat, de rețele electrice de schimbat, de cheltuieli cu asfaltul de pe străzi etc.
Dar eu sper ca domnul Ghingheș să aibă dreptate și în zonă să apară foarte repede „ mastodonții de 10, 19 și 20 de etaje”. Nu de alta, dar piața imobiliară a Bacăului e blocată. Pe apartamentele vechi, în fiecare bloc sunt câte 3-4 apartamente nelocuite, pentru că proprietarii s-au mutat la țară și nu le dau în chirie să nu le zârie cihirașii mobila de lac, gen anii 80.
Cotațiile apartamentelor au crescut vertiginos, dar prețurile sunt „în aer” pentru că nimeni nu cumpără sau vinde. Dintre cei care au cumpărat apartamente la începutul anilor 90, foarte mulți ies natural din sistem (vorba lui Boc) că au cam trecut de 80 de ani.
În Statele Unite, pe imobiliar, se pare că urmează încă o cădere, cel puțin ca cea din 2008. În Bacău s-au construit multe apartamente în ultima vreme, dar conjunctura curentă face ca creditarea să scadă…
Una peste alta, în condițiile actuale ale pieței imobiliare băcăuane, care e la un pas de a cădea într-o groapă din care n-o să se mai oprescă până la 500 euro/mp eu zic că fix vreo 500-1000 de noi apartamente ne mai trebuie! Ultracentral, desigur, ca să ajungă apartamentul de 3 camere din URA la sub 25.000 de euro. 🙂
Veteranul a zis
Apartament la URA sub 25000 de euro este o mare aberatie sau poate confundam Bacaul si Petrila, spre exemplu. La cat costa materialele si energia, apartamentele vor fi in continuare foarte scumpe si prin urmare si asa deci, un apartament mai vechi nu va costa probabil cat unul nou, dar tot va valora ceva.
Dani a zis
In conditiile in care trei camere in bloc nou costa 120 mii euro nu are cum la ura sa coste 25 mii. Unii va aberati tare de tot.
romanul a zis
Din comentariul pe care l-ati postat, se vede clar ca sunteti unul din „rechinii imobiliari” care de-abia asteapta „PUZ-ul mult asteptat”. In loc sa pastram aceasta zona a stadionului – zona sportiva, nu mai bine facem blocuri? Sau MALL-uri, Hypermarketuri? Iar despre „apartamentele din zona URA de…25.ooo euro” primarul viziteu sa le demoleze, iar terenul sa le fie dat tot rechinilor imobiliari? Sa construiasca apartamente de 1.000-1.500 euro/mp?
Dorel a zis
Da bre si un doua camere sa coste 15000 de euro ca un duster..si garsoniera 8000 ca loganul haha
Adi a zis
Poate nu ar fi rau pentru Bacau sa se dezvolte un proiect imobiliar precum Palas in Iasi, care sa mai schimbe aspectul gri si ponosit al orasului. Oricum, echipa de fotbal si stadion nu vom avea in viitorii 10 ani…
Dragos a zis
1. Cine ia dat lui Casuneanu terenurile respective? Sau pe timpul carui clan au fost vândute?
2. De ce ia salar Ghinghes daca nu are atribuții?
3. Daca tot sunt private terenurile și sunt pline de boscheți, boschetari și mizerie, trebuie sa rămânem cu ele așa toată viața ??!??
Luați exemplu de la Palas Iași și evoluați dragi băcăuani, că terenurile lăsate în paragină nu sunt spațiul verde sunt mizerii.
polbac a zis
Terenurile nu au fost „date” ci , au fost cumparate de la proprietarii de drept! Statul nu poate sa vanda terenuri din proprietatea publica sau privata!
George a zis
Domnule Ș….., scuze Domnule Dragos
1. Mai conteaza cine le-a dat ? Important este ca acestea pot sa revina municipalității prin procedură de expropriere, insa stiu ca e mai greu ca mde e mai usor sa te lupti cu un biet proprietar de garaj (expropriat) decat cu cineva de calibrul domnului Casuneanu. Nu de alta dar la expropriere mai mult de 207 E/mp adica cam 5.000.000 de euro nu primeste.
2. Din acelasi motiv pentru care un alt viceprimar a luat. Se poate/poarta.
3. Clar ca nu, insa NU este regula ca in loc de orice boschete sa apara un proiect imobiliar. Pot aparea si locuri de recreere/ activitati sportive. Daca cineva a gresit in trecut și a „dat” acele terenuri oare de ce ne place doar sa aruncam cu piatra inspre „trecut” si sa nu incercam sa remediem situatia. ?Expropierea de utilitate publica se poate face si pentru alte obiective nu numai parcari cu dale. (marca inregistrata in Bacau)
4. Oare nu ar putea achizitiona/expropria primaria acel teren si sa construiasca un nou sediu administrativ mai ales ca prin zona fostului Teatru de Animatie slabe sperante ?
5. Oare nu ar putea sa mai exproprieze pe acolo prin zona si sa contruiasca parcari supraetajate, nu de alta dar daca doresti sa ajungi la spital cu masina nu prea ai unde sa mai parchezi.
contribuabil a zis
cine dracu se mai ia de regii asfaltatori acum dupa ce au cumparat influenta si local si central?
au PR atat de bun de parca ar face autostrazile din banii lor de acasa si nu ar fi platiti de stat.
si prosti si saraci,mai rau meritam…
usturoi a zis
Ar trebui daramat stadionul si facuta o zona verde, nu ansamblu rezidential.
Popovici Costel Ciprian a zis
Și eu acum întreb : De ce oare acel dezvoltator imobiliar nu a construit nimic și acum construiește ? Dragi băcăuani , oare acest lucru nu este sabotaj ? Oare acel dezvoltator imobiliar , nu construiește acum , tocmai pentru al face pe actualul nostru primar să refacă stadionul ? Dragi băcăuani , voi ce spuneți ?
Radu a zis
Complexul sportiv sa ramana complex sportiv , distrugeti tot spatiul verde si tot complexul sportiv gandit pentru oras.
Extindeti aria constructiilor imobiliare in exterior , astefel se mareste ca suprafata si orasul , nu-l mai sufocati , mai pastrati si pentru generatiile viitoare putina verdeata .
Popovici Costel Ciprian a zis
Mulțumesc pentru răspuns .
Carmencita a zis
Eu am plecat la tara.Cu voi nu se mai poate.Mi-ati taiat toti copacii din zona.Zero verdeata in orasul asta.Ii invidiez pe cei de la Barzulesti fiindca au o priveliste de vis de la ferestre.