• Ionuț Iftimoaie este singurul român care a participat la Campionatul Mondial de K1 • el a plecat acum opt ani în Italia cu 120 de mărci împrumutate de la un prieten și acum a ajuns unul dintre cei mai buni luptători de arte marțiale din lume • vineri, sute de comăneșteni îl vor încuraja pe Ionuț în meciul de Local Kombat de la Arenele Romane din București
Plecat în urmă cu opt ani din țară, cu doar 120 de mărci în buzunar, un băcăuan este singurul român care a ajuns în cea mai dură competiție de full contact din lume. Ionuț Iftimoaie are 25 de ani și s-a născut în cartierul Leorda din Comănești. De profesie lăcătuș mecanic, „Ivan Drago”, după numele din ring, și-a descoperit pasiunea pentru lupte la 11 ani, cînd – după Revoluție – urmărea zi și noapte filme cu arte marțiale, fiind atras apoi de sala de antrenament. De altfel, numele său de ring, Ivan Drago, și l-a ales după ce a urmărit filmul „Rocky IV”, în care Dolph Lundgren interpreta rolul unui necruțător pugilist sovietic. „Ionuț a vrut să facă box, dar a fost refuzat pe motiv că, la 16 ani, era prea bătrîn. Așa că și-a amenajat o sală de antrenament improvizată acasă și a început să se pregătească singur. Avea un sac umplut cu nisip, gantere, haltere, iar ca discuri folosea roți de vagon de la mina în care muncise tatăl său. Apoi, a început să se antreneze la mine în beci”, povestește Samuel Brumă, prietenul său din Comănești care i-a dat cele 120 de mărci de drum pînă în Italia.
La început i-a fost foarte greu să se descurce în Roma, și a lucrat la negru, ca salahor. A continuat însă să se antreneze, fiind hotărît să încerce o carieră de boxer profesionist. Acest lucru nu a fost posibil, pentru că nu avea „permesso di soggiorno”, actul oficial care îți dă dreptul să locuiești și să muncești în Italia. Iftimoaie a facut haltere și JKDO, după care a început să studieze și Kalli Filipine, ajungînd astăzi să fie instructor cu acte la ultimele două stiluri. Inițial, Ionuț a participat la competițiile de semi-contact, apoi la cele de profesioniști, iar acum este în circuitul K1. Are al cincilea grad în JKDO și a fost invitat să facă parte din naționala Italiei, dar a refuzat pentru că nu voia să-și schimbe cetățenia. Acum, băcăuanul își cîștigă existența dînd lecții de Thai Box în propria sală, unde are 35 de elevi. Din cînd în cînd, mai primește oferte de a face cascadorii în filme. De altfel, visul lui Ionuț este să obțină un rol principal într-un film de acțiune.
Palmares impresionant
Palmaresul lui Iftimoaie este impresionant: campion al Italiei la kickboxing, titlurile la K-1 Bassano în 2001, K-1 Italy GP 2002 și K-1 Bassano 2002. Kickboxing record: 24 de lupte, 22 victorii (19 KO) și două înfrîngeri. Iftimoaie și-a făcut debutul în K1 în anul 2001. Primul meci l-a disputat cu campionul Italiei la Thai Box, pe care l-a învins prin KO în prima repriză. După acest succes surprinzător, băcăuanul a primit invitația de a participa la turneul K1 – Elimination, de la Bassando del Grapa. În primul tur, el a trecut prin KO de un luptător maghiar, apoi l-a învins greu pe italianul Mario Montrasio, deși fusese numărat. În finală, Ionuț l-a umilit pe ungurul Gastany, fost campion mondial WKA la amatori, făcîndu-l KO după numai 40 de secunde. A urmat o perioadă mai dificilă, accidentările repetate nepermițîndu-i să onoreze invitațiile la turnee. Ionuț Iftimoaie a participat în noiembrie 2003 la turneul de la Padova, unde a luptat cu Achille Roger (campionul mondial de savate și de kickboxing WKA & WAKO Pro), care avea la activ 35 de meciuri, dintre care 30 de victorii. Meciul a fost foarte dur, în final românul impunîndu-se prin KO tehnic. În semifinala cu olandezul Jerrel Venetiaan, campionul european WKA, băcăuanul a fost învins, după ce reușise să-și pună adversarul la podea. Ultima gală la care a participat Ionuț a avut loc luna trecută la Milano, unde acesta a cîștigat tot prin KO. „Cea mai mare dorință a lui Ionuț este să lupte în fața concetățenilor săi. Acest lucru se va întîmpla vineri seara, la Arenele Romane din Capitală, unde va avea loc o gală Local Combat-Forțe Speciale. Pentru a-l vedea la lucru pe Ionuț, din Comănești vor pleca vineri dimineața cîteva autobuze de suporteri care vor să fie alături de concitadinul lor. Înscrierile se pot face chiar în fața Gării din Comănești, iar cei care doresc s-o facă trebuie să achite contravaloarea transportului și 200.000 de lei, biletul de intrare la meci”, ne-a declarat Samuel Brumă, primul sponsor și unchiul lui Iftimoaie.
Ce este K1?
K1 a apărut de puțină vreme în peisajul sporturilor de contact, primele confruntări oficiale fiind organizate în urmă cu un deceniu. În iarna anului 1993 s-a încercat reunirea celor mai buni campioni din stilurile box thailandez, karate, kickboxing, tae kwon do și kung fu într-o singură competiție, regulamentul fiind astfel făcut încît să le convină tuturor sportivilor, indiferent ce artă marțială practică. Cele 11 Campionate Mondiale desfășurate pînă acum au adus în fața publicului dueluri extrem de dure, cu lovituri spectaculoase în ring, unde curge sînge și se rup oase. Există turnee preliminare, în urma cărora cîștigătorii avansează către cele patru gale semifinale.
Luptele se întind pe durata a trei reprize a cîte trei minute fiecare. Punctele, atribuite de trei arbitri-judecători, se dau, ca și în box. Nu sînt permise loviturile cu capul și cu cotul, loviturile în testicule, iar proiecțiile la sol sînt interzise. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns