• măsura va fi luată în cazul în care presiunea gazului metan nu va fi optimă pentru funcționarea cazanelor • gerurile năpraznice au produs variații imense ale presiunii gazului, iar cei mai afectați sînt marii consumatori indistriali • Distrigaz spune că, dacă va fi nevoie, va trece la reducerea presiunii la coloșii industriali pentru ca locuitorii Bacăului să nu sufere
Peste 20.000 de familii din Bacău ar putea rămîne cît de curînd fără apă caldă. Termloc, societatea care livrează apa caldă și căldura în aceste locuințe, are toate centralele funcționale pe gaz. Cum cota de gaz livrată în ultima vreme este insuficientă, Termloc ar putea sista furnizarea apei calde pentru a putea livra agent termic, așa încît să asigure măcar căldura în casele celor 20.000 de băcăuani.
Termloc se numără printre marii consumatori de gaz din oraș. Toate cele 38 de centrale termice de cvartal administrate de societate funcționează integral cu gaz metan, iar în momente de criză generate de presiunea scăzută a gazului, cum sînt cele din aceste zile, firma nu poate face nimic pentru a depăși situația. Potrivit directorului tehnic Viorel Comănescu, presiunea variabilă, mult sub cea normală, a determinat disfuncționalități în ce privește funcționarea centralelor termice încă de miercuri. Cazanele care produc agentul termic necesar preparării apei calde și încălzirii calorilefelor din apartamente nu au avut suficient gaz pentru a aduce agentul termic la temperaturi optime. Din acest motiv, în casele băcăuanilor racordați la rețeaua Termloc gradul de confort termic a fost mult mai scăzut. „Pînă acum nu am trecut la aplicarea acestei măsuri dar, dacă și în zilele următoare presiunea gazului nu va fi optimă, vom fi nevoiți să sistăm furnizarea apei calde. Este singura decizie pe care o putem lua pentru încălzi apartamentele băcăuanilor racordați la sistemul nostru de termoficare”, ne-a declarat Viorel Comănescu. Termloc deservește în momentul de față circa 20.000 de apartamente din Bacău.
CET a sporit cantitatea de cărbune pentru a acoperi lipsa gazului
Probleme din cauza presiunii scăzute a gazului metan au existat și la CET Bacău, celălalt furnizor de utilități termice din municipiu. Aici, însă, lucrurile s-au rezolvat mai ușor. În loc de 7000/mc pe oră, presiunea gazului livrat CET-ului în ultimele zile este de numai 3000/mc, adică mai puțin de jumătate din normal. Băcăuanii racordați la CET nu vor avea însă de suferit, întrucît firma furnizează la aceiași paramentri ca și pînă acum căldură și apă caldă. „Pentru noi este mai ușor deoarece cazanul industrial funționează atît cu gaz metan, cît și cu cărbune. Pentru că zilele acestea presiunea gazului s-a redus la jumătate, cantitatea de cărbune folosit a fost mărită. Funționăm la capacitate normală”, ne-a declarat ieri Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Marii consumatori vor fi primii sacrificați
Temperaturile foarte scăzute înregistrate în ultima perioadă au creat mari probleme și în ce privește asigurarea presiunii gazului metan la marii consumatori. Reprezentanții Distrigaz Nord Bacău susțin că efectele gerurilor cumplite înregistrate în ultima săptămînă nu au fost resimțite de micii consumatori casnici, cum s-a întîmplat în alte orașe mari din țară. „Marele nostru avantaj îl reprezintă poziționarea față de magistrală, care ne permite să beneficiem de o presiune cît de cît bună. Pînă acum nu am înregistrat situații în care oamenii să nu poată folosi aragazele sau centralele termice de apartament să devină nefuncționale”, ne-a declarat Mircea Apetrei, inginer șef al Distrigaz Nord Bacău.
Situația este însă diferită în ce privește marii consumatori industriali, cărora variațiile de presiune le crează mari probleme în ce privește derularea în bune condiții a activității de producție. În afara Sofertului, care a anunțat deja că presiunea scăzută a gazului prejudiciază foarte mult activitatea firmei, și societăți ca Letea sau Aerostar, dar și firmele de pe platforma petrochimică Onești au probleme din cauza presiunii scăzute a gazului. „Prima măsură pe care am luat-o pentru asigurarea presiunii micilor consumatori a fost de a urmări consumurile marilor agenți economici, care vor fi supravegheați pentru a nu depăși cotele de gaz aprobate. Dacă situația o va impune, vor trece la reducerea presiunii la această categorie de beneficiari, pentru a nu afecta marea masă a micilor consumatori”, a mai spus inginerul șef Apetrei. Măsura sacrificării coloșilor indistriali pare să fie iminentă, întrucît pentru zilele următoare meteorologii au anunțat temperaturi care vor scădea constant pînă la minus 20 de grade Celsius. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns